Beogradska dvorana poneće ime legendarnog trenera: Pionir je Aca Nikolić

V. P.

četvrtak, 18. 02. 2016. u 11:49

Београдска дворана понеће име легендарног тренера: Пионир је Аца Николић

Dvorana Pionir

Inicijativu da "hram basketa" bude nazvan po jednom od najvećih trenera u istoriji evropske košarke pokrenuo je njegov učenik Božidar Maljković: Ovim činom premijer Vučić ispravlja istorijsku nepravdu

BEOGRADSKA dvorana "Pionir", najkasnije za mesec dana, poneće ime profesora Aleksandra Nikolića, apostola jugoslovenske košarke. Inicijativu da "hram basketa" bude nazvan po jednom od najvećih trenera u istoriji evropske košarke pokrenuo je njegov učenik Božidar Maljković, koji je potvrdio da mu je premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao da će ta ideja biti sprovedena u delo.

- Ovim činom premijer Vučić ispravlja istorijsku nepravdu, a Beogradu se dodeljuje mesto čije će ime znati ljudi širom sveta i pre nego što do hale dođu - kaže Maljković, napominjući da je njegova misija više puta završavala na marginama interesovanja nadležnih za ta pitanja. - Posle 16 godina, imao sam priliku da u sportskom i iskrenom razgovoru ubedim nadležne da prihvate moj predizborni program. Moj "koalicioni partner" Aleksandar Vučić, na sastanku kome je prisustvovao njegov saradnik Goran Vesić, prihvatio je taj predlog i dao mi čvrsto uverenje da će hala "Pionir" ubuduće nositi ime Aleksandra Nikolića.

Kćerka legendarnog profesora Nikolića Dubravka Rakočević kaže za "Novosti" da će u ime porodice uputiti pismo zahvalnosti premijeru Vučiću.

- Nije to idolopoklonstvo, niti ima bilo kakve veze sa političkim opredeljenjem. Milo mi je u srcu što će ta inicijativa, za koju znam od prošle jeseni, biti realizovana. To je omaž mom ocu, kao što mi je veoma drago što je "Hala sportova" nazvana po Ranku Žeravici.

Čuveni profa, koga su mnogi zvali ocem jugoslovenske košarke, sa reprezentacijom je u prvom selektorskom mandatu (1951-1965) osvojio dve srebrne i jednu bronzanu medalju na evropskim prvenstvima, kao i bronzanu na svetskom šampionatu 1963. Tokom četiri godine na klupi italijanskog Injisa, po tri puta je bio nacionalni prvak, pobednik kupa i šampion Evrope, zbog čega su ga mnogi proglašavali najboljim timom u istoriji evropske košarke.

Na mesto selektora Jugoslavije vratio se 1976. i u naredne dve godine osvojio zlatne medalje na evropskom i svetskom prvenstvu. Član FIBA kuće slavnih preminuo je u Beogradu 12. marta 2000. u 75. godini. VESIĆ: ODLUKA VEOMA BRZO

- SKUPŠTINA Grada će na osnovu molbe premijera Vučića, da razmotri inicijativu da hala "Pionir" dobije ime po profesoru Aleksandru Nikoliću, ocu srpske košarke, i doneti veoma brzo odluku. Verujem da će se i SRC "Tašmajdan" u najkraćem roku složiti sa predlogom. Zahvalni smo premijeru Vučiću i našem proslavljenom treneru Božidaru Maljkoviću na ovoj inicijativi - kaže za "Novosti" Goran Vesić, gradski menadžer. PROČITAJTE JOŠ:

Parker još uvek razmišlja, Kairat ga čeka

Novi zakon o sportu promeniće u velikoj meri status sportista u Srbiji: Fudbaler je postao radnik

Partizan konačno kupio igrače

Zvezdi od "orlića" 11 (i po) miliona evra

Lalatović o novom timu Vojvodine: Nema zamene za Ivanića

Napad na Zvezdu i "Žućka"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dumar

18.02.2016. 19:45

Za svaku pohvalu. Samo bih da potsetim nadlezne, ostavite neku i za Boru Stankovica, on je bio logistika ovom nasem trofejnom sportu.

Milan

18.02.2016. 21:28

Neprikladno i ružno je posle toliko godina menjati naziv PIONIR... ako se to ipak dogodi, više nikad neću kročiti u tu dvoranu!

teodor

19.02.2016. 09:39

Moje osecanje je podeljeno po ovom pitanju. Dvorana je stekla veliku slavu pod imenom PIONIR i promena imena ce istorijski izbrisati taj svojevrsni oreol dvorane kao hrama srpske kosarke. Naravno,ime slavnog trenera svakako treba kao i Zeravicino dati nekom znacajnom objektu,ali nisam uveren da je ovo pravo resenje. Ne mora njegovo ime da bude dodeljeno samo i jedino u Beogradu, moze i drugde u Srbiji, a u Beogradu treba graditi jos jednu polinamensku dvoranu i njoj dati ime slavnog trenera.