CRVENA zvezda vodi 2-0 u finalu, večeras u trećem meču biće domaćin. Kako kaže trener Partizana, Duško Vujošević, razlika između dva tima je prvenstveno finansijska, što se vidi kroz igru crveno-belih stranaca koji u svakoj egal situaciji rešavaju meč

- I pored svega toga biću razočaran, ne samo ako moj tim ne pobedi jednom, već ako opet ne podignemo pehar. Nisam ušao u takmičenje sa minimalističkim i realnim ciljevima. Ogromna je razlika u pozicijima dva kluba, hendikepirani smo i finansijskom situacijom. Zvezda ima kvalitet, čvrstinu, a nije mala stvar to što praktično imamo jednog centra, ali igramo i bez plejmejkera. U datim okolnostima pružamo nešto što je blizu svog maksimuma, što dovodi do velike nervoze kod svih - kaže Vujošević, kome optimizam uliva izdanje njegovih pulena u drugom meču, bez obzira na nesrećan poraz. - Odigrali smo je bolje nego prvu. Kraća rotacija je mnogo toga odredila, na kraju i sam ishod utakmice. Kada jedna lopta odluči pobednika, možemo da govorimo o sreći, ali iz iskustva mogu da kažem da je sreća remek-delo.


Vujošević se potom osvrnuo i na sankcije koje će Partizan snositi zbog ponašanja dela navijača u revanšu, odnosno prvi naredni meč, kao domaćin igraće pred praznim tribinama.


- Suspenzija je sporna. Ne postoji snimak pogađanja Jovića stolicom. Kazna izrečena je na osnovu izveštaja delegata. Aposlutno sam da se uvede red na terenima, treba da se naprave osnovna pravila bezbednosti. Na prvom meču se desilo da sam pljuvan i gađan flašom vode, a reakcija je izostala. Veliki sam borac protiv toga da se bilo ko povredi. Ali da se pogodi povređeni igrač iz tog ugla gde niko nije video... Čudne okolnosti. Sećam se, u Splitu, kada je Vlade Divac pogođen novčićem, taj isti Leon Deleon (direktor KLS) je bio delegat i nikakve sankcije nisu izrečene onome ko je to uradio. Čini mi se da postoje dvostruki aršini.


Šef struke crno-belih ne tvrdi da je "ovo režija". Na kraju, ostavlja mogućnost da se sve izdešavalo kao što je u zapisniku.


- Može da bude da je stolica stvarno udarila čoveka. Ali, ponavljam, Partizan i Zvezda nemaju ravnopravne uslove, zbog odnosa sponzora i države. Iz neravnopravnih uslova igramo ravnopravne utakmice. Prošle godine smo bili prvaci Srbije, 13. put uzastopno, a ove bi se svako drugi, pa i taj naš protivnik raspao. Ne bi ni došao do finala. Postaraćemo se da kaznu odradimo već ove godine.

 

DOGOVOR OKO ABA U INTERESU SVIH

OPASNOST da FIBA suspenduje saveze bi trebalo i zvanično da prođe na Izvršnom komitetu Svetske kuće košarke, koja je pre dva dana primila pismo nacionalnih federacija i klubova o formiranju nove ABA lige.

- Dobro je to što je nađen kompromis i što će opstati regionalno takmičenje. Ako hoćete da budete šampioni, morate da trčite sa šampionima, da igrate sa najboljima, a ABA liga je najbolje takmičenje u regionu, odnosno daleko bolje i zanimljivije za gledanje od nacionalnih takmičenja - kaže Vujošević.

 

-