PRE pojave korone vrhunski fudbal je bio kao okean novca, u kome su sa uživanjem plivali igrači, treneri, menadžeri, funkcioneri i ostali uključeni u ovu industriju. Međutim, opaki virus je zaustavio sva profitabilna takmičenja i odneo zaradu merenu milijardama evra. Zbog toga, sasvim je izvesno da će plate znatno da opadnu, a transferi od 100 miliona, bar u dogledno vreme biće nemogući.

Jasno je da više ništa neće biti kao pre. Fudbal ne može da izbegne ono što će pogoditi sport i ekonomiju uopšte - istakao je Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, koja trpi ogromne gubitke zbog pomeranja Lige šampiona, Evropskog prvenstva...

Šta sve tačno čeka najpopularniji sport u budućnosti, niko ne zna. I prvi čovek FIFA Đani Infantino je svestan teških izazova, sa kojima će se suočiti svetska kuća fudbala.

- Kada prođe pandemija, moraćemo svi da sednemo za sto i vidimo kakve ćemo poteze da preduzmemo. Sasvim je moguće da će morati da dođe do velike reorganizacije na svim nivoima i u svim segmentima fudbalskog života - kaže Infantino.

Ono što je u ovom momentu urgentno je korigovanje zarada. Jer, kada nema utakmica, samim tim nema ni prihoda bilo koje vrste. I zato su klubovi širom sveta u panici kako da nastave sa plaćanjem svoji asova. Samo za Lionela Mesija Barselona bi morala mesečno da izdvaja po važećem ugovoru 40 miliona evra, PSŽ za Nejmara 35, Juventus za Kristijana Ronalda 30, Atletiko za stratega Dijega Simeonea 43,9... A to su samo pojedinci.

Svako će probati da reši problem na svoj način, ali tu ne ide glatko. U Barseloni je vođen pravi rat između igrača i uprave zbog smanjenja plata od 70 odsto, i manje-više svuda je slična situacija. Timovi Primere zajedno gube oko 700 miliona evra zbog neigranja mečeva, a procena je da za sve evropske lige ukupan minus oko 7 milijardi.

U takvoj situaciji, biće veoma teško nekom klubu da izdvoji 100 miliona za kupovinu jednog fudbalera, i sve nagoveštava da će rekord Nejmara od 222 miliona evra iz 2017, kada je prešao iz Barselone u PSŽ, još dugo biti nedostižan.

ENGLEZIMA 30% MANjA PLATA
KLUBOVI Premijer lige Engleske blizu su zajedničkog dogovora kako da premoste krizu izazvanu neigranjem mečevima, a u vezi sa platama fudbalera, koje su na Ostrvu izuzetno velike.

Kako pišu ostrvski mediji, sve su prilike da će biti prihvaćena ideja da se svakom igraču u svih 20 timova, prihodi smanje jednako, za 30 odsto.