Jovanović za „Novosti“ o virusu korona i životu posle pandemije: Krajnje je vreme da se ljudski rod resetuje!

S. Bajić

05. 04. 2020. u 21:11

Јовановић за „Новости“ о вирусу корона и животу после пандемије: Крајње је време да се људски род ресетује!

Milan Jovanović sa sinovima, Lazarom, Dušanom i Milošem Foto N. Jovanović

Kao da svet ne može bez destrukcije i ne bi me čudilo da je čovek uzrok ovome. Nadamo se da ovo neće dugo potrajati – priča proslavljeni srpski fudbaler

OVO je trenutak, možda krajnje vreme, da se civilizacija malo resetuje, da se menjaju prioriteti. Jer, vrlo je moguće da nećemo više imati šta da uzmemo od planete. Događale su se katastrofe kroz ljudsku istoriju, i koliko smo mi "zaslužni" što menjamo prirodu, klimu? Tim rečima, na prvu loptu o situaciji pandemije virusa korona, reaguje Milan Lane Jovanović, naš proslavljeni fudbaler, britak i precizan u izrazu, jednako kao nekad na terenu sa "bubamarom". Znan kao znatiželjan, veoma dobro informisan i načitan, omiljen u svakom društvu, ima jasne stavove i ne krije da njegova razmišljanja idu u pravcu očuvanja životne sredine.

- Iz jedne rutine, nametnute su nam striktne mere, koje ne prijaju. Pratimo izveštaje, nadamo se da pandemija neće dugo potrajati, a pitanje je koliko je maha uzela. Kada se sve završi i po protoku određenog vremena, videćemo da li je reč bila o nesmotrenosti, nepažnji... ili je sve bilo isplanirano - kaže Lane u svom stilu i ističe da ljudima teško padaju ograničenja. - S druge strane, sada udišemo čistiji vazduh, ima više mira, bez nervoze, jurnjave, ubrzanja i usijanja. Bar tako je trenutno u Novom Sadu, koji je tek u poslednjih nekoliko godina poprimio te karakteristike brzog načina života. Međutim, širi aspekt je zabrinjavajući, jer će biti, pretpostavljam, stravičnih ekonomskih reperkusija.

PROČITAJTE JOŠ: Jasna poruka iz UEFA: Ne postoji rok za završetak sezone!

SINOVI FUDBALERI- SA sinovima, koji su sva trojica fudbaleri, svakog jutra, dok još nema nikoga, izađem na teren iza zgrade. Igramo, istrčimo se, a njima to najviše znači. Takođe, u dnevnoj sobi smo postavili neke sprave i podlogu za vežbanje. Lazar i Dušan su u Vojvodini, najmlađi Miloš je u Sokeru. To mi je posebno važno. Takođe, imam naviku da čitam svakodnevno nekoliko sati i bar po tom pitanju sam sada svoj na svome - kaže Lane.

Lane, takođe, u uslovima vanredne situacije ističe vidnu ljudsku solidarnost, disciplinu, empatiju...

- Ekstremne situacije pobude trajne vrednosti kao melem na ranu u moru prepucavanja, od svetskog do regionalnog, od mržnje, borbe za kapital... Ipak, nisam optimista da će mnogi zadržati taj kurs, već sve zaboraviti i krenuti po starom. Jer, kao da svet ne može bez destrukcije. Otud i pitanje, jesu li ljudi maćehinskim odnosom prema životnoj sredini radili i na virusu, i ne bi me čudilo da je čovek uzrok.

Ima Lane mnogo prijatelja na svim meridijanima, u kontaktu je, razmenjuje informacije.

- Drugar u Milanu je u šoku. Sve nas je ovo zateklo. Razmere, sigurno, prevazilaze sva očekivanja, situacija je dramatična. Zato je kod nas neophodan krajnji oprez i treba slušati uputstva. Mi se opiremo autoritetu, ali moramo verovati onima koji imaju stručnu postavku, koji brinu za posledice. Bilo bi dobro da ne platimo visoku cenu, nego da se elegantno izvučemo. Ne moramo biti ekstreman primer za sve. Za mnoge stvari u istoriji smo mnogo platili, a mogli smo proći bezazlenije. Smatram da disciplinom nećemo biti u vrhu liste pogođenih zemalja. Na nama je odgovornost da se pridržavamo i doprinesemo uvedenim merama - zaključio je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ: Zvezda i zvanično raskinula ugovore sa Van la Parom i Žanderom

GLEDATI ŽIVOT KROZ DRUGU PRIZMU
MILANU Jovanoviću najviše nedostaju druženja sa nekadašnjim saigračima i prijateljima, posebno na terenu za mali fudbal, na kojem su se okupljali dva puta nedeljno.
- Redovni su Miloš Krasić, Milan Stepanov, Milan Vještica, Igor Đurić, Radovan Krivokapić, Radoslav Batak... - kaže Lane. - Kada se poremeti rutina, čovek ima vremena da sagleda život kroz drugu prizmu. Druženje je svojevrsno nadahnuće, i kada toga nema, prazan si. Mnoge stvari ćemo ceniti još više kada se ovo završi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije