SLOBODAN TRKULjA I BALKANOPOLIS U AZIJI: Kinezi opet pevali na srpskom

S. DOBROSAVLjEVIĆ

petak, 06. 07. 2018. u 11:15

СЛОБОДАН ТРКУЉА И БАЛКАНОПОЛИС У АЗИЈИ: Кинези опет певали на српском

Trkulja i "Balkanopolis" izveli kompoziciju na kineskom

Slobodan Trkulja i "Balkanopolis" ponovo očarali publiku u dalekoj Aziji

POSLE sjajnih koncerata u Kini početkom godine, kada je publika euforično pevala na bini sa grupom "Balkanopolis" i Slobodanom Trkuljom, proslavljeni srpski umetnici, koji već dve decenije stvaraju modernu muzičku tradiciju, nedavno su ponovo nastupali u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. Ovoga puta su u Čengduu imali dva fanstastična nastupa, u dve koncertne dvorane za 800 i 2.000 posetilaca. Na pitanje kakve impresije nose iz Kine i kakva je sada bila reakcija posetilaca, vođa grupe, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač Slobodan Trkulja za "Novosti" kaže:

- Reakcije su kao i uvek bile euforične. Ovaj put su posetioci pevali sa nama stihove iz pesme "Voda", na srpskom jeziku. Neverovatni su! Imali smo tri gosta iz Kine, vrhunske tradicionalne muzičare na instrumentima koji se zovu gudžong, arhu i pipa. Po prvi put sam pevao na kineskom, izabrali smo jednu drevnu kinesku pesmu koju smo izveli na moderan, "Balkanopolis" način. Otpevao sam duet sa njihovom poznatom solistkinjom iz Sečuan opere, a na kraju koncerta smo istu temu izveli u elektro maniru. Do tada su svi već uveliko bili na nogama.


PROČITAJTE I: Slobodan Trkulja: Muzika je divni, veliki svet kojem služim

* Kojim povodom ste nastupali u Kini?

- Pored umetničkog poziva da nastupim sa "Balkanopolisom", bio sam i u ulozi kulturnog ambasadora Srbije. Kao muzički delegat učestvovao sam na kulturnom forumu 16+1 u Čengduu na temu "Savremeno stvaralaštvo i odnos sa tradicijom". Poziv sam dobio direktno od kineskog ministarstva kulture, sa željom da im predstavim moj koncept moderne tradicije po kome je "Balkanopolis" poznat širom sveta. Osećao sam se kao kod kuće, mada sam morao da nosim odelo pet dana koliko je forum trajao (smeh). Bio sam u prilici da predložim i druge delegate za forum, pa su po mojoj preporuci tamo bili Ivan Bosiljčić (pozorište), Ivan Jeftović (dečije pozorište), Vesna Latinović i Aleksandra Lazar (fina umetnost), mr Zdravko Ranisavljević i Dušan Kaličanin (ples) i programski direktor Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021. Bez imalo skromnosti mogu da kažem da smo imali najbrojniju i najprofesionalniju kulturnu delegaciju od svih 16 centralnoistočnih evropskih zemalja.


PROČITAJTE I:Slobodan Trkulja: Muziku ne možeš da spakuješ u kutiju

* Koji je zaključak foruma?

- Potvrdilo se da je čitav umetnički svet rascepljen između želje da se stvara moderno, bez korena i sa jakim otklonom od tradicije, i tradicionalne umetnosti koja se ne snalazi najbolje u modernom vremenu i drži se starih konzervativnih obrazaca - bez inventivnosti. Kinezi kao drevna kultura, čija zemlja je predvodnik multipolarnog sveta, su shvatili da je umetnost budućnosti upravo u spoju te dve struje. A "Balkanopolis" iz Srbije već 21. godinu stvara upravo to - modernu tradiciju koja je po Kinezima naš najjači kulturni izvozni artikl.

* Šta vas je najviše impresioniralo u Kini?

- Kao i svaki put, narod. Izuzetna su nacija, blagi i skromni sa neverovatnom unutrašnjom snagom. I mnogo vole Srbiju i našu kulturu.

* Kakav vam je koncertni kalendar za leto?

- "Balkanopolis" je trenutno fokusiran na koncerte u inostranstvu, nakon Teherana u Iranu, Pariza i Čengdua u Kini, pakujemo kofere i letimo za Maleziju na festival na ostrvu Borneo. U Kotoru nastupamo 3. avgusta, slede Tajpej na Tajvanu i Dubai. U Srbiji sviramo i družimo se sa fanovima ponovo u novembru.

* Hoće li biti vremena i za odmor?

- Meni je odmor, po definiciji, vreme sa porodicom (smeh). Planiram putovanje sa suprugom i ćerkicama čim se vratimo sa azijske turneje.

ODUŠEVLjENI PANDAMA

NA pitanje kako su proveli slobodno vreme u Kini, Trkulja kaže:

- Posetili smo veliki centar za očuvanje pandi u kome ih razmnožavaju i gde su spasli velike pande od izumiranja. Predivne su, zdepaste i izuzetno smešne. Deca su mi tražila da im sledeći put donesem pravu pandu za rođendan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije