Dragan Bjelogrlić: Beograd okovan senkama Balkana

Milan Adžić

31. 01. 2016. u 18:00

Glumac, režiser i producent sklopio sporazum sa RTs o snimanju 11 epizoda tv trilera

Драган Бјелогрлић: Београд окован сенкама Балкана

Dragan Bjelogrlić

DUGO je domaća televizija, ali i publika, čeznula za pravim TV krimićem, koji može da parira onima snimljenim u holivudskoj produkciji. Ako je suditi prema vestima koje nam ovih dana dolaze iz RTS, ljubiteljima uzbudljivih policijskih priča uskoro će biti poslužena prva srpska "triler poslastica". I to u epohi!

Direktor Javnog servisa Dragan Bujošević potpisao je protekle nedelje sporazum o saradnji sa režiserom, producentom i glumcem Draganom Bjelogrlićem na igranoj seriji "Senke Balkana". Da je reč o ozbiljnom i visokobudžetnom projektu, svedoči i podatak da su za izradu scenarija zadužena čak trojica istaknutih autora - Dejan Stojiljković, Stevan Koprivica i Srđan Dragojević. Iz pera ovog trija nastaće kostimirani mistični triler, od koga autori i emiter mnogo očekuju.

- "Senke Balkana" su žanrovski kriminalistička drama smeštena u jedan intenzivni vremenski period, u kojem se dva inspektora beogradske policije suočavaju sa nizom ubistava, koja su izvršena na ritualan način. Tako bivaju uvučeni u vrtlog čudnih događaja, gde su umešani visoka politika, kriminal, terorizam i strane obaveštajne službe - poručuje kreator serije Dragan Bjelogrlić, koji ne krije velike ambicije.

Radnja "Senki Balkana" dočarava krizno doba druge polovine dvadesetih godina prošlog veka, između "ubistva u Skupštini" i uvođenja "Šestojanuarske diktature 1929". Turbulentni političko-društveni život, niz ritualnih nerazjašnjenih ubistava, delovanja najrazličitijih organizacija iz zemlje i inostranstva, samo su deo onoga čime će se serija baviti.

- To vreme je nostalgično za Beograd. Period prosperiteta između dva svetska rata, koji je sa sobom nosio i pregršt izazova. Velike sile su sukobljavale svoje politike na ovom području. Pojavljivali su se različiti strani agenti i beli Rusi, a ovde su i začeci nacističkih tajnih udruženja, kao i srpske policije - objašnjava urednik serije Marko Novaković.

NISU SA MNOM KONTAKTIRALI MADA njegovo ime stoji među scenaristima serije, filmski umetnik Srđan Dragojević za "TV novosti" kaže da je učestvovao u pisanju samo pilot-epizode i da je o početku snimanju "Senki Balkana" saznao iz novina. - Niko sa mnom nije kontaktirao u vezi sa eventualnim nastavkom pisanja scenarija, tako da ne bih mogao nešto više da vam kažem na tu temu. U saradnji sa Koprivicom i Stojiljkovićem, uradio sam pre pola godine pilot, koji po mom skromnom mišljenju izgleda odlično na papiru - kratko nam je prokomentarisao Dragojević.

Za Dejana Stojiljkovića, scenaristički uzor su, u izvesnom smislu, autor Bi-Bi-Sijeve serije "Britvaši" Stiven Najt, čije se delo bavi sličnim istorijskim periodom, a TV sagu će, opet po ugledu na američke projekte, "otvoriti" dupla pilot-epizoda.

- Priča suštinski ima odlike trilera, ali i izvesnu širinu u samoj fabuli i likovima, među kojima postoji i mnogo istorijskih ličnosti. Zanimljiv je i segment u vezi sa pomalo zaboravljenom pričom o belim Rusima u Beogradu. Veoma bitan "junak" priče biće sama prestonica, koja je u tom trenutku sticala obrise pravog velegrada. Paradoksalno, kako je rastao sam grad sa svojim "bogatim" delovima i građanstvom, istovremeno su se po njegovim tadašnjim obodima širili i sirotinjski delovi - Savamala, Jatagan mala, Pištolj mala... Mi ćemo se baviti i njihovim stanovnicima, ljudima sa margine - otkriva Stojiljković.

"Senke Balkana", u uzbudljivoj triler naraciji, prepunoj obrta i do sada nepoznatih istorijskih događaja, oslikava Evropu u predvorje događaja koji će obeležiti 20. vek. Radnja serije se odigrava pretežno u prestonici Kraljevine Jugoslavije, kao neuralgičnom tačkom i mestom u kojem su se uvek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svetski interesi. Ali i u Sankt Peterburgu, Beču, Zagrebu, na Bledu, u Dubrovniku i Makedoniji. Bjelogrlić najavljuje da će glumački ansambl biti sastavljen od glumaca iz Srbije, ostalih republika bivše Jugoslavije, Rusije, Bugarske i Austrije. Ambiciozono zamišljen, TV krimić imaće 11 epizoda, a emitovanje se očekuje s dolaskom prvih lasta sledeće godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Ja

31.01.2016. 18:48

Samo vam još Radoš Bajić fali pa da slika ljudi, koja se bavi kulturno obrazovnih programom RTS ,bude kompletna. Bacate pare na sumnjive projekte, gde se Srbi ismevaju, gadjaju padežima: Gi, Gu, Ga i slično. A trilere imamo svakodnevno da ti se digne kosa na glavi. Pune su novine toga. Da ste samo te novce sačuvali i snimili ali zaista snimili "Srpsku Triologiju", Bog da vas vidi. Ovako, pare nisu vaše i možete da radite sa njima šta hoćete. Jel to ide preko dedine ili po babine linije.

pera

01.02.2016. 01:43

@Ja - Dobra ideja, samo za scenario i dijaloge da koriste izdanje knjige pre 1945. Predratno izdanje je "malo" drugacije od posleratnih izdanja.

Zika

31.01.2016. 19:18

Meni iz dzepa uzeli 150 din za pretplatu i dali ovom Bjelogrlicu. Ako je bar za neku utehu nece vise biti repriza onih serija iz 70-ih i 80-ih koje znam napamet.

реф ум лекс

01.02.2016. 10:11

@Zika - добро да си их научио напамет! памти их! ... и треба да захвалиш тој ТВ што не дозвољава да се то заборави!!!

kakav on takva tv

01.02.2016. 07:34

Bujku se lako razbacivati harac parama .... zao mi sto moram placati ono sto ne koristim.

iz glave

01.02.2016. 07:49

i dalje balkanska elita nameće Srbima širom Helma da prihvati dijagnnozu sa zapada - hronični i akutni balkanizam. Prava dijagnoza je da su svi virusi izmišljeni na zapadu i preko eksponenata zapada duboko usadjeni ovde.Tako mi preuzizimamu svačiju krivicu i nestajemo, a oni sirovo profitiraju dok nas ima.

mike kos

01.02.2016. 08:36

Stvorovi ko ovaj su zasticeni I u Novostima.......Cenzura je uvek tu ni dlaka s glave da fali podanicima. Biti podanik isplativo danas a sutra?????

Da,da,da

01.02.2016. 12:51

@mike kos - Evo još jedne potvde da Novosti, kao režimska novina , cenzurišu sve što bi , iako realno ( i baš zato što je realno!) ' štetio' "liku i delu" aktuelnog sagovornika.Inače, Dragan Bjelogrlić spada u naročito cinične i sarkastične osobe koje pod maskom nonšalantnosti ostvaruje enormne finansijske dobrobiti.

неимени

01.02.2016. 08:47

Оће да буду 'олицвуд. Да буде напето са све лошим Србима, још горим Русима и наравно ефектима. Онда ће да углаве веселе узречице "кад су то нама Руси помогли" и "ког Рус брени, а Кинез храни" и пола посла већ одрађено. Немојте скучајно давати паре рецимо Ђорђу Јанковићу за археолошка истраживања не би ли случајно "открио" ко смо, шта смо и одакле смо. Дајте паре овима да "истражују" историју. Прави 'оливуд.