ZAVIRITE U KARAĐORĐEVO POSLEDNJE KONAČIŠTE: Kuća zvana "Kod dva pištolja" u centru Vršca će konačno biti obnovljena

J. J. BALjAK

24. 05. 2021. u 10:00

KUĆA zvana "Kod dva pištolja" u Vršcu, koja se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja, konačno će biti rekonstruisana od temelja do krova.

ЗАВИРИТЕ У КАРАЂОРЂЕВО ПОСЛЕДЊЕ КОНАЧИШТЕ: Кућа звана Код два пиштоља у центру Вршца ће коначно бити обновљена

Foto J. J. Baljak

Osim prvobitnog izgleda, nakon više od sedam decenija biće joj vraćena i prvobitna namena - ponovo će postati ugostiteljski objekat, u kom je 1817. tajno boravio vožd Karađorđe i to samo tri sedmice pre nego što je ubijen, zbog čega ovo zdanje ima i veliku istorijsku vrednost.

Foto J. J. Baljak

Sagrađena oko 1780. kao svratište, ova jednospratna zgrada jedna je od najstarijih i najznačajnijih u Vršcu. Nalazi se u strogom centru, na rubu Gradskog trga, svega dvadesetak koraka od rodne kuće Jovana Sterije Popovića. U njoj se od Drugog svetskog rata, kada je nacionalizovana, nalazi veterinarska stanica, koja je 2008. privatizovana. Sadašnji vlasnici žele da je otrgnu od zuba vremena, koji je vidno učinio svoje. Sve to će raditi u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva.

- Arhitektonski projekat je završen, čekamo još da dobijemo energetsku i protivpožarnu saglasnost, kako bismo počeli sa ozbiljnim građevinskim radovima - kaže, za "Novosti", Duško Solarević, jedan od vlasnika zgrade.

ISTORIJA kuća "Kod dva pištolja" slikana šezdesetih godina prošlog veka, Foto Arhiva

- Najpre je neophodno da se zidovi, koji su delom građeni od čerpić cigle, povežu serklažima i stubovima, a potom ćemo umesto karatavana postaviti itong ploče. Kompletno ćemo zameniti i krov, koji je specifičan zbog svoje strmine, i staviti novi biber crep.

Ovi radovi trebalo bi da budu gotovi do septembra, kada će biti postavljeni i novi drveni prozori, napravljeni po uzoru na one iz 18. veka, kao i identična drvena kapija na kolskim vratima, kroz koja su nekada gosti svojim zapregama ulazili u veliko dvorište gostionice.

LEGENDA O VOŽDOVIM KUBURAMA

PREMA jednoj istorijskoj verziji, Karađorđe je u Vršac došao uoči Vidovdana 1817, prebegavši iz Rusije, gde je četiri godine živeo nakon sloma Prvog srpskog ustanka. Nekoliko dana u tajnosti je boravio u gostionici, koja se tada zvala "Kod labuda", pokušavajući da nađe način da pređe u Srbiju i obnovi borbu protiv Turaka. Na Vidovdan je, ipak, otišao na službu u crkvi Svetog oca Nikolaja, što ga je odalo, pa, bežeći od policije, nije stigao da plati konak. U sobi je umesto novca ostavio dve kubure i handžar, zbog čega je gazda gostionice, kada je saznao da je njegov misteriozni gost bio niko drugi do sam vožd, svoj objekat nazvao "Kod dva pištolja". Tri nedelje nakon boravka u Vršcu, Karađorđe je ubijen u Radovanjskom lugu.

Prvi put će biti uređen i veliki podrum sa dva ulaza/izlaza, koji je, kao i zgrada, građen u obliku ćiriličnog slova G.

- Imajući u vidu da je reč o istorijski vrednom objektu, nadamo se da će nam u ovoj sanaciji pomoći i država. Konkurisaćemo i kod Pokrajinskog sekretarijata za turizam, a delom ćemo sredstva obezbediti i dugoročnim kreditima - dodaje Solarević.

Svom najznačajnijem gostu, Karađorđu, planiraju da naprave i spomen-sobu, kao i da na spoljašnjoj fasadi, gde su već istakli tekst o njegovoj poseti Vršcu, postave mesinganu tablu, u spomen na taj istorijski događaj, zbog kog se zgrada i nalazi pod zaštitom države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije