DVORANA I JEZERO POD ZEMLJOM: U planu uređenje čuvene Kovačevićeve pećine u rađevskom selu Cerova kod Krupnja

V.Mitrić

12. 05. 2021. u 15:00

KOVAČEVIĆEVA pećina, u rađevskom selu Cerova, koja je sve zanimljivija, ne samo istraživačima, već i turistima, spomenik je prirode koji je država zaštitila.

ДВОРАНА И ЈЕЗЕРО ПОД ЗЕМЉОМ: У плану уређење чувене Ковачевићеве пећине у рађевском селу Церова код Крупња

Foto V. Mitrić

Njene tajne otkrili su meštani koji su, još pre 15 godina, kopali i vadili zemlju na putu koji kroz nju vodi do neslućenih lepota. Taj posao nije ni lak, ni jednostavan, jer sve što se iskopa mora da se nosi 500 metara da bi se izbacilo napolje.

Među onima koji su prošli kroz njenih čitavih 960 metara je turistički poslenik Slavko Živanović, koji je to i kamerom ovekovečio.

- U jednom delu prolaz je toliko nizak da bukvalno mora da se puzi - priča Slavko Živanović.

- Isplati se i puzanje da se vidi to silno blago. Da nije bilo tih prepreka neki od nedobronamernih posetilaca bi i uništili dragocenosti.Turistička organizacija Krupnja ima velike projekte, čiji je cilj da se pećina sredi i da bude na raspolaganju posetiocima iz zemlje i inostranstva, ljubiteljima prirode i istraživačima.

RUŽIN STUB

O pećini je divno, kroz reportaže, pre pet decenija svedočio naš legendarni novinar-putopisac Milan Kovačević u kultnoj TV emisiji "Karavan". Tada devojčica,  Ruža Kovačević iz Cerove bila je prvo žensko koje je kročilo u ovaj podzemni "biser grad". Ruža sada živi u Krupnju, posećuje pećinu i raduje je uvek dolazak do stuba, koji je čuveni Milan Kovačević krstio kao "Ružin stub".

U pećini se, po svedočenju Živanovića, "smenjuju kanali i dvorane sa stalaktitima, stalagmitima, stubovima i raznobojnim draperjem".

- Izdvajaju se stalagmiti od prozirnog kalcita - priča naš sagovornik.

- Unutar pećine nalazi se i pećinsko jezero, iza kojeg se nastavlja pećinski sistem.

Otkriveni su ostaci manjegneolitskog naselja iz 3.500 godine pre nove ere, nalazi iz rimskog doba iz četvrtog veka i neki izsrednjeg veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!