SUZE ZA 16 ŽRTAVA KASETNIH BOMBI: U Nišu obeležene 22 godine od kada su NATO avioni grad zasuli "žutim ubicama"

J. ĆOSIN

08. 05. 2021. u 10:55

PRE 22 godine, dva kontejnera kasetnih bombi iz NATO aviona, posejala su smrt na ulicima Niša.

СУЗЕ ЗА 16 ЖРТАВА КАСЕТНИХ БОМБИ: У Нишу обележене 22 године од када су НАТО авиони град засули жутим убицама

Foto J. Ćosin

Tog popodneva, u Šumatovačkoj ulici u blizini niškog Univerziteta i kod Hitne pomoći, poginulo je 16 nedužnih građana, među njima i trudnica, Ljiljana Spasić (26). Bilo je i 18 ranjenih.

Niš se i dalje sa nevericom seća tog 7. maja. Opelo je služeno na mestu stradanja nedužnih, venci su položeni na spomenik, ali bol i tuga ne prestaju. Tekle su i juče suze za 16 žrtava "žutih ubica".

BOMBARDOVAN 40 PUTA

NIŠ je za 78 dana bombardovanja gađan iz vazduha 40 puta, 28 puta noću i 12 danju. Poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno. Na grad su ispaljena 324 razorna projektila: 161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, osam grafitnih projektila. Srušeno je 120 objekata, a više od 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Kasetne bombe koje je sejao NATO, usmrtile su i trudnicu Ljiljanu Spasić. Jedan geler pogodio je Ljiljanu u vrat i presekao joj arteriju... Iskrvarila je za nekoliko minuta. Njeni roditelji, Radmila i Miloje Ilić, palili su juče sveću na mestu gde je njihova jedinica mučki ubijena. Kažu da im je posle 22 godine sve još teže, dok je majka u suzama govorila o danu kada su NATO zločinci prekinuli život njene ćerke i unučeta.

SEĆANjE Venci za poginule Nišlije, Foto J. Ćosin

- Sada je još teže. Imamo i sina i unuke, ali njeno mesto nema zamenu. Svi smo bili u selu tih dana, baš kao i ona. Ali, došla je na kontrolu u bolnicu. Poželela je da kupi prve trešnje, krenula je sa svekrvom i više nam se nije vratila. Svekrva joj je bila teško ranjena, ubrzo je i ona umrla od povreda i trauma - gotovo uglas ispričali su nam Radmila i Miloje Ilić.

Meštanin Šumatovačke ulice i novinar Marko Smiljković, koji je pre 22 godine bio svedok strašnog zločina nad nedužnim ljudima, kaže da se njegove komšije nisu i nikada se neće oporaviti od tog dana, 7. maja 1999.

- Niko tada nije mogao da nasluti da će neko baciti bombe na ljude koji su krenuli na pijacu, a bilo ih je mnogo toga dana na ulicama. Nosili su kese sa voćem i povrćem... Odjednom sam ugledao na nebu kišobrančiće. I odjednom užas. U ulici potoci krvi, mrtvi ljudi... Ljiljana je bila u sedmom mesecu trudnoće. Ona je simbol strahota toga dana - seća se Smiljković.

U Nišu je održano i opelo i podsećanje na dan koji će Nišlije pamtiti po zlu.

- Nalazimo se na mestu bezumlja i zločina NATO-a. Oni su se na današnji dan obračunavali sa nepostojećom vojskom na ovom mestu, sa nedužnim i nemoćnim civilima, decom, starima, sa nerođenom bebom, upotrebivši zabranjeno oružje i kasetnu municiju - rekao je juče general u penziji Vladimir Lazarević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri