VAJOLET POČIVA U PREDEJANU: Škotska bolničarka povezuje Srbiju i Veliku Britaniju

Igor Mitić

07. 05. 2021. u 11:15

ŠKOTSKA bolničarka Vajolet Frejzer i posle više od jednog veka povezuje Srbiju i Veliku Britaniju, odnosno svoje rodno mesto u okolini Edinburga i varoš Predejane, na jugu Srbije.

ВАЈОЛЕТ ПОЧИВА У ПРЕДЕЈАНУ: Шкотска болничарка повезује Србију и Велику Британију

Foto I. Mitić

Tu je sahranjena nakon što je, tokom Velikog rata, sa srpskom vojskom prošla albansku golgotu i teške borbe vođene za povratak naših ratnika u otadžbinu, na Solunskom frontu.

Za večno počivalište ove hrabre žene, na mesnom groblju u Predejanu, dugo se nije znalo.

Foto I. Mitić

Pronađeno je, pre nekoliko godina, u vrlo lošem stanju, ali je u međuvremenu potpuno obnovljeno i od tada ga, na dan smrti bolničarke, redovno obilaze predstavnici britanske ambasade u Srbiji i ovdašnje mesne zajednice. Na spomeniku Vajolet Frejzer je, pored ostalog, napisano: "Ovde počiva Engleskinja koja je dala svoj život negujući Srbe".

SRPSKI POTPORNI FOND

SRPSKI potporni fond bio je humanitarno društvo koje je pomagalo stanovništvu Srbije tokom i posle Prvog svetskog rata. Osnovali su ga prijatelji i simpatizeri srpskog naroda u Ujedinjenom Kraljevstvu. Fond je radio do 1921. godine. Podržavale su ga brojne ugledne ličnosti:

članovi engleske vlade i parlamenta, univerzitetski profesori, diplomate, novinari i publicisti. Uživao je pokroviteljstvo kraljice lično, a počasni predsednik mu je bio episkop Londona. Aktivnosti fonda podržalo je i više od 700 članova, a veliki broj njih bio je i na dobrovoljnom radu u Srbiji tokom i posle Velikog rata.

Vajolet Frejzer je jedna od oko 200 škotskih bolničarki koja je kao dobrovoljac došla na balkansko ratište. Godinama je delila sudbinu srpskog naroda i njene države. Preminula je 5. marta 1919. godine, sa nepunih 36 godina života, a spomenik joj je podigao Srpski potporni fond, dve godine kasnije. "Bolnice škotskih žena za službu u inostranstvu" je pokret koji je zbrinjavao ranjenike i bolesnike na ratištima širom Evrope. One su sve vreme pratile i našu vojsku na svim frontovima do kraja rata.

- Mnogo je nepoznanica o životu Vajolet Frejzer. Ona se najverovatnije u Predejanu razbolela, pa su je njeni saborci ostavili ovde kako bi se lečila - priča Dragan Savić, jedan od najzaslužnijih za obnovu bolničarkinog grobnog mesta.

- O njoj se pričalo, ali niko nije znao gde je tačno Vajolet Frejzer sahranjena. Da me nije animirala saradnica tadašnjeg ambasadora, koja je poreklom iz našeg mesta, za ovu priču se još ne bi čulo.

DAJČ NAPRAVIO

NA bočnoj strani spomenika Vajolet Frejzer uklesano je:

"Josif Dajč Beograd" što ukazuje na to da ga je izradio poznati beogradski kamenorezac. Dajč je, pored ostalog, izradio i spomenik jevrejskim ratnicima stradalim u balkanskim i Prvom svetskom ratu koji je podignut u Beogradu, prema projektu arhitekte Samuila Sumbula.

SEĆANjE Dragan Savić, Foto I. Mitić

Grob Vajolet Frejzer, kada su ga pronašli, bio je neobeležen, a njen spomenik otkriven je nedaleko odatle položen i zarastao u šiblje i korov. Odmah se krenulo u obnovu koju je finansirala leskovačka lokalna samouprava. Savić je u to vreme bio član Gradskog veća Leskovca, pa je preuzeo na sebe da sve bude završeno u kratkom roku.

- Vajolet je dala svoj život lečeći srpske ranjenike. Ova istinska heroina je zbog toga zaslužila da ne dozvolimo da vreme izbriše sećanje na požrtvovanost koju je pokazala u možda najtežim godinama srpske istorije. Grobno mesto održavam sa svojom suprugom i to ćemo činiti dok budemo mogli, a verujemo da ćemo motivisati neke mlade ljude da nastave da neguju tradiciju, poštovanje i sećanje na njeno herojsko delo - ističe naš sagovornik.

On se u saradnji sa britanskom ambasadom trudi da sazna što više o životu Vajolet Frejzer, ali takvih padataka trenutno je vrlo malo. Nada se i pomoći aktuelnog vojnog atašea Nikolasa Nika Ilića, koji je ponosan na svoje srpsko poreklo. Jedan od planova je i formiranje spomen-sobe u Predejanu, a za početak radi se na pripremi flajera kojima bi se turistima ukazivalo na mesto koje je potvrda nekadašnjih bliskih odnosa Srbije i Velike Britanije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!