KRISTINI NEĆE UČITI UZ SVEĆU: Sestre Violeta Labat i Jasmina Mitrušić prepisale očevu kuću u Zmajevu majki i ćerki iz Gospođinaca

Z. Rajić

28. 04. 2021. u 14:00

U Zmajevu kod Vrbasa uveliko se renovira jedan od dvorišnih stanova u staroj školskoj zgradi, u koji će se, iz kuće bez struje i vode u Gospođincima, preseliti Vukosava Disić (48) sa svojom desetogodišnjom ćerkom Kristinom Knežević.

КРИСТИНИ НЕЋЕ УЧИТИ УЗ СВЕЋУ: Сестре Виолета Лабат и Јасмина Митрушић преписале очеву кућу у Змајеву мајки и ћерки из Госпођинаца

Kristina i Vukosava (desno) sa Violetom i Miletom / Foto L. Kiš

Devojčica je odličan đak, iako u mračnoj sobi bez prozora uči uz voštanu sveću. Ona i majka su u iznajmljenoj trošnoj kući ostale bez struje, a ubrzo i bez vode, kad je Kristina krenula u prvi razred.

- Ni kad je muž bio živ nikad nismo imali svoju kuću, nego smo stalno bili podstanari. U ovoj kući u Gospođincima, gde smo sad, plaćali smo kiriju dok nisu isključene struja i voda. Za bolji stan nisam imala novca, jer od socijalne pomoći od 12.000 dinara jedva imamo za hleb i Kristini za školu - priča Vukosava, koja zbog bolesti više ne može da ide u nadnicu.

Njen muž je umro kad je Kristina imala dve godine, a Vukosava sa njim ima još tri kćeri i dva sina, koji imaju svoje porodice i ne mogu da pomognu majci i sestri.

Uređenje novog doma / Foto L. Kiš

Za pomoć su se postarale sestre Violeta Labat, vajarka, i Jasmina Mitrušić, profesorka muzike, iz Novog Sada, kao i Humanitarna organizacija, prožeta duhom pravoslavlja, "Put, istina, život" iz Žablja, opštine kojoj pripadaju Gospođinci. Sestre su na Kristinu prepisale stan nasleđen od njihovog pokojnog oca Borislava Mitrušića, profesora biologije u Zmajevu.

- Od tog stana, u kojem niko nije živeo 11 godina, samo su zidovi bili upotrebljivi, ali se Kristini dopao, i pitala je kad će ona i majka da se usele. To nam je bio najjači motiv da prionemo na posao i uz pomoć donatora renoviramo taj prostor - ističe predsednik UG "Put, istina, život" Mile Jovanović.

Već je popravljen krov budućeg doma Kristine i njene majke, betonirane su sve prostorije i staza za ulazak u kuću, na koju je spolja stavljena PVC stolarija.

- Predstoji nam da obezbedimo nove priključke za struju i vodu, napravimo kupatilo i opremimo kuhinju, dnevni boravak i dečju sobu. Uputićemo zahtev salonima nameštaja da doniraju dvosed, trosed i fotelju za ovu dobru ženu i njenu devojčicu, čije su najveće želje da ima osvetljenu sobu i sto sa "barbikama" - navodi Jovanović.

Uređenje novog doma / Foto L. Kiš

PRITISAK POD KONTROLOM

Udruženje "Put, istina, život" je, zahvaljujući jednom dobrotvoru, omogućilo da Vukosava bude pregledana u privatnoj kardiološkoj klinici.

- Kristina je bila uplašena za majčino zdravlje, jer je Vukosava imala vrlo visok pritisak, koji nije mogla da snizi. Sad je to pod kontrolom, jer je dobila pravu terapiju - kaže Jovanović.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna