STOPIRANJE JE BORBA SA SREĆOM: Nišlija Dragan Arči i posle penzionisanja nastavio da neguje svoj neobični hobi

D. Alihodžić

16. 04. 2021. u 10:36

BOGATSTVO je kada u notesu života imaš upisan "staž" od 50 godina stopiranja i više od 250 koncerata. Bogatstvo je i kad radiš ono što voliš i zato je on jedan od najbogatijih ljudi na planeti.

СТОПИРАЊЕ ЈЕ БОРБА СА СРЕЋОМ: Нишлија Драган Арчи и после пензионисања наставио да негује свој необични хоби

Foto: Privatna arhiva

Mladalački duh Dragana Aranđelovića Arčija ne posustaje ni u sedmoj deceniji, jer ga i danas prate iste želje kao i daleke 1971, kada je prvi put krenuo u avanturu osvajanja drumova.

Sve ono što je doživeo prethodnih decenija preneo je na papir i objavio nedavno u svojoj knjizi. Veli da mu je u tome pomogla korona, odnosno činjenica da nije moglo da se putuje i zato je krenuo da se priseća svega što je doživeo.

 - Najviši nivo ugođaja je kada se podigne palac, a da se zna hoće li pokušaj biti uspešan ili ne. Važan je taj sekund u kome se "lome koplja" i kod vozača i kod stopera i odgovor koji stiže za samo nekoliko trenutaka. Ili se lagano zaustavlja automobil sa, uglavnom, nepoverljivim vozačem u prvom momentu, ili projuri pored vas kao da niste tu - opisuje nam Arči kako se oseća stoper na drumu. - Borba sa srećom je ono što daje draž auto-stopu i mnogi koji nikada nisu podigli palac neće se saglasiti sa mnom da je auto-stop filozofija života. U stvari, ta filozofija je veoma jednostavna, baš kao i sam život. Ako te posluži sreća, ideš dalje, ako ne, sačekaš drugu priliku. No, lepota je upravo u čekanju. Osećaj slobode dok iščekuješ, miris asfalta koji osetiš u nozdrvama dok auto u punoj brzini prođe kraj tebe, nada da će se sledeći zaustaviti...

Pored sreće za uspešnu auto-stopersku karijeru prema Arčijevim rečima potrebni su i osmeh vozaču i lagani klimoglav koji pokazuju da ste shvatili i ispoštovali volju onoga u kolima da vas primi ili ne.

 - Knjigu nisam napisao da bih se hvalio svojim doživljajima, nego da mladim ljudima približim taj život. Osim Pirineja i gore prema Rusiji obišao sam celu Evropu. A što se Jugoslavije tiče, pa to je bilo nekako normalno da skitamo od "Vardara pa do Triglava" - veli Arči.

Korona mu je, kaže, omela penzionerske planove da nastavi sa putovanjima ali, veruje, ne još zadugo. Planira skori odlazak na koncert "Perl Džema" u Budimpešti, što je logičan sled događaja za Nišliju koji je godinama u svom rodnom gradu držao prodavnicu ploča, diskova i svega što je vezano za muziku, "Hepi haus".

 - Ne mogu da zamislim život bez muzike i putovanja i ne nameravam da me godine koje sam prikupio sprečavaju da negujem ove svoje "ljubavi" - poručuje Arči.

STOPOM STIGAO DO "GINISA"

Arčijeva knjiga nosi naslov "Kako sam auto-stopom stigao do Ginisa" i ovaj Nišlija se zaista upisao u ovu slavnu knjigu, ali posredno. Naime, dok je sa kumom putovao za Holandiju, povezao ih je Diter Veš iz Nemačke, čovek koji je zvanični rekorder po broju primljenih i prevezenih stopera.

- Kum i ja smo bili putnici broj 6.235 i 6.236. Dobili smo sertifikat od njega. Zauzvrat smo se upisali u njegov rokovnik i ostavili neku malu uspomenu - kaže Arči koji očekuje da se Diter i pojavi na promociji njegove knjige krajem maja ove godine.

Dodaje da je njegov kum ostavio kovanicu od pet dinara za telefonsku govornicu uz poruku: "Ako nekada budeš u Nišu, javi se. Ovo ti je za telefon". Objašnjava da je i on ostavio uspomenu, svoju malu fotografiju. Na njoj je takođe napisao sličnu poruku.

A da Diter Veš poseti Niš, sasvim je moguće. On je živ, u Nemačkoj je i po struci je profesor. I dalje se bavi prevoženjem auto-stopera, a trenutna brojka mu je preko 10.700. Arči i njegov kum planiraju da ga pozovu na promociju knjige "Kako sam auto-stopom stigao do Ginisa", koja će biti 25. maja ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri