GLADNA MEČKA UKRALA KUKURUZ: Zver dve noći uzastopno dolazila u zaselak Nedići, iz ambara odvukla džak, odvalila ručku prozora

D. GAGRIČIĆ

10. 04. 2021. u 18:07

OBISTINILE su se tvrdnja meštana Murtenice, kao i ljudi sa Jadovnika, koji poznaju ćudi medveda: "Ako se ostrvi - eto ga opet!" Zverke su, posle posete ambaru Miroljuba Nedića (56) u novovaroškom selu Negbini, u noći između srede i četvrtka, došle i sledeće noći u komšiluk.

ГЛАДНА МЕЧКА УКРАЛА КУКУРУЗ: Звер две ноћи узастопно долазила у заселак Недићи, из амбара одвукла џак, одвалила ручку прозора

Propala gozba - žito vraćeno u ambar / Foto M. Paunović

Juče su otkriveni tragove mečke sa dvoje mladunaca u dvorištu LJubiše Nedića, koji živi u Beogradu.

- Pritiskom šapa, čiji su otisci na staklu, otvoren je prozor u prizemlju kuće sa zapadne strane. Jedina šteta je odvaljena ručka prozora - kažu komšije Sekula Nedić i Milomir Paunović i dodaju:

- Noćni posetioci su se počastili prethodne noći prosutim kukuruzom iz džaka ispred ambara, blizu kuće pored koje je gorelo svetlo i nestali, opet dole, prema klisuri reke Šupljice.

Ovu kuću i domaćinstvo Miroljuba Nedića - deli ograda i desetak metara. U prvoj poseti neželjeni gosti su obilazili štalu sa ovcama, grebali po brvnima ambara. Sa sve četiri strane su otisci šapa.

 

Tragovi mečke / Foto M. Paunović

- Mečka je odvalila vrata ambara i izvukla džak kukuruza i vukla ga "za grlo" niz okućnicu oko 150 metara, prema Kršu i Šupljici. Prosulo se samo 3-4 kilograma. Verovatno se uplašila svetla koje sam palio pri odlasku na spavanje - priča Miroljub.

Planinci nagađaju da su "gorskog cara" iz zimskog sna izmamili topli februar i procvetali dren, pa posle nedavnog snega, u potrazi za hranom zalazi u zaseoke blizu zlatiborske magistrale. Poslednjih dana viđeni su tragovi koji ukazuju da krstare gorom u paru ili ih više "ide u stopu". Srećom, još nisu pričinili štetu stočarima, a negde ovuda im je, kažu, koridor između Jadovnika, Murtenice i Tare.

Orni za šalu, posle duge zimske dokolice, meštani su juče tvrdili da se mečka naljutila i otišla kad je u podrumu LJubiše Nedića, gde on rado dolazi iz Beograda, videla samo tri prazne flaše. Žene su, pak, podsećale da su flaše jesenas ispraznile "muške glave" što su juče "vršile uviđaj". Zagledajući u pokilčad, opominjale su ih da koriste priliku da popiju koju više i prikričivale da utvrde vrata štala, pa na tavanima potraže strašila i plašila za neželjene goste - stare kose, sindžire, bakrače, rešeta, limove...

- Uveliko kopni sneg na padinama Murtenice... Valjda se neće više vraćati...? Ko ga zna? Rekoše da je, po tragu, zverinje otišlo prema Burađi i Nedinoj vrtači, možda će u dane posta da traži ribu u Zlatarskom jezeru...? - komentarisali su juče planinci.

Nedići rano zatvaraju štale i kuće / Foto M. Paunović

Oni najstariji pak podsećaju na starovlašku mudrost: "Domaćin je dužan da nahrani sve - u kući (čeljad), oko kuće (stoku) i u šumi (zverinje)..."

STRAH I OPREZ

- MA nije jednostavno kad ti zverinje dođe pred kuću, neće san na oči...?! Eto, sad će deca u školu, a uskoro treba puštati ovce, krave, junice na pašu. Ako se zverinje nakotilo - tamaniće nam stoku, a to nam je jedini izvor prihoda? - zebe Ana Nedić, 33-godišnja majka Marka, đaka sedmog razreda, i četvoromesečne bebe po imenu Sava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)