RUDNA GLAVA TI JE SADA CENTAR SVETA: Reporter "Novosti" u čuvenom rudarskom selu kod Majdanpeka, dan posle imunizacije predsednika

Suzana M. Jovanović

08. 04. 2021. u 12:00

RUDNA Glava, najveće selo u opštini Majdanpek, i dalje izgleda svečarski i umiveno. Na sve strane zastavice.

РУДНА ГЛАВА ТИ ЈЕ САДА  ЦЕНТАР СВЕТА: Репортер Новости у чувеном рударском селу код Мајданпека, дан после имунизације председника

Foto S. M. Jovanović

Meštani užurbano završavaju svoje poslove. Ovde je predsednik Srbije u utorak primio prvu dozu vakcine protiv kovida.

- Dokle više to slikanje?! - dobacuje starac preko ulice stojeći ispred prodavnice.

- Komšija - veli mlađa žena - Rudna Glava ti je centar sveta!

I zaista kao da jeste. Odvajkada se za ovo mesto zna po ranoneolitskom rudniku, sedištu jednog od najstarijih rudarstava bakra u jugoistočnoj Evropi, arheološkom nalazištu od izuzetnog značaja.

Slava medicinska sestra Anita Repeđić koja je pelcovala predsednika, Foto Tanjug

Na ulazu u Rudnu Glavu u neposrednoj blizini Zdravstvene stanice "Dr Veroljub Cakić" u kojoj je prvi čovek Srbije vakcinisan, u 3D tehnologiji ime sela u bojama srpske trobojke.

- Imamo ga već godinu dana. Nije zbog predsednika postavljen. A zastave su tu da uveličaju posetu jednog ovakvog državnika - kaže nam Stanimir Balanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Rudna Glava i odbornik u Skupštini opštine Majdanpek.

Balanović, zvani Ćosa, prvi čovek sela i ovdašnjeg najtrofejnijeg fudbalskog kluba, Rudne Glave, predsednikov je klasić iz vojske. Zajedno su veli, te 1988/1989. proveli ceo vojni rok u kasarni "Slaviša Vajner Čiča" u Lukavici kod Sarajeva.

Zatičemo ga u zaseoku Mali Krš, na kućnom pragu na kojem je u nekoliko navrata ugostio druga iz vojske. Nudi nas šljivovicom zvanom "krševača" koja se, s ponosom kaže, pije i u kući Vučića. Dok u albumu pronalazi tek poneku fotografiju iz vojničkih dana, priča nam o drugu iz vojske sa velikim pijetetom.

- Bili smo zajedno u istoj spavaoni, u istoj četi, u istom vodu. Zajedno smo pohađali kurs za desetare. On u prvom vodu, ja u mitraljeskom. On razvodnik i ćata, ja desetar. Nije se mnogo promenio od vojničkih dana. Ostao je isti. I dan-danas zna da pozove, da pošalje poruku, da čestita praznik - kaže Balanović.

Medicinska sestra Anita Repeđić, Foto S. M. Jovanović

Zanimljivo je da među retkim vojničkim slikama vojnika Vučića nema. Kaže Balanović da ga to i nije začudilo. Mladi Alek se, veli, nije slikao, a i kao ćata je imao mnogo obaveza.

- Nije se slikao. Beograđanin, fin, kulturan. On je na odsluženje vojnog roka otišao pre fakulteta. Hteo je da odsluži vojni rok, pa da diplomira. Zanimljivo je da nam je klasić bio fudbaler Refik Šabanadžović, naš zvezdaš. Bilo bi mi drago da vidi ovo u mom omiljenom listu "Večernje novosti", pa da se javi - dodaje Balanović i veli da su predsednika Srbije ovoga puta darivali slikom Rudne Glave i simbolično ključevima sela.

Pet puta je Aleksandar Vučić dolazio u Rudnu Glavu. Dvaput privatno, jednom kao premijer i dva puta kao predsednik. Svaki put je u njemu dočekan kao svoj na svome. U ovom selu je svojevremeno kao gost svog druga iz vojske imao prilike i da vidi vlašku svadbu, da uživa u domaćim specijalitetima, posebno u plašintama.

- Tajna je u zrelom, tvrdom siru. On je od punomasnog mleka, ništa se iz mleka ne izvlači. Testo je klasično, kiselo, kao za hleb, a jaja se uvek domaća. Prže se u svinjskoj masti.

Tim medicinari Zdravstvene stanice "Dr Veroljub Cakić", Foto S. M. Jovanović

Predsedniku su se izuzetno dopale. Hteli smo i sad da ih spremimo, ali situacija je takva da ćemo to učiniti prvom narednom prilikom - kaže Desanka Pavlović iz Udruženja "Vredne Vlajne", poznatom po očuvanju tradicionalne kulturne baštine i zalaganjima da se sačuvaju od zaborava stare zanate.

Prvi čovek Srbije je baš ovo selo odabrao da u njemu primi vakcinu. Odlučio se za kinesku koju mu je u Zdravstvenoj stanici "Dr Veroljub Cakić" dala Anita Repeđić, kako kažu meštani, najpoznatija medicinska sestra u Srbiji i šire.

- Radim 25 godina, vakcinišem decu, deo sam i kovid-tima za vakcinaciju, pa je logično meni i pripala čast da vakcinišem predsednika Vučića. Taj dan je bio veliki odziv građana jer je i dolazak predsednika povećao interesovanje za imunizaciju. Pozvala sam predsednika da za tri nedelje dođe da primi drugu dozu, ali će se on, čujem, revakcinisati negde na jugu - kaže Anita.

Drugari Stanimir Balanović služio je vojsku zajedno sa Vučićem u Sarajevu, Foto S. M. Jovanović

U ovoj zdravstvenoj stanici od 1. februara do 5. aprila prvu dozu vakcine primilo je 88 osoba, dok je od tog broja revakcinisano njih 74. U utorak 6. aprila, kada se vakcinisao predsednik Vučić, interesovanje građana je premašilo očekivanja.

- Čak 137 osoba se vakcinisalo, od kojih 105 kineskom, 20 ruskom i 12 "Fajzerovom" vakcinom. Zadovoljni smo i današnjim odzivom - kažu u ovoj ustanovi.

O zdravlju meštana brine tim od jednog lekara, laborantkinje, tri medicinske sestre, spremačice i vozača.

- Dnevno pregledamo i po 50-60 pacijenata. Imamo i kovid-ambulantu, radimo i vakcinaciju i radimo sa običnim pacijentima, hitne slučajeve, decu, kućnu negu, praktično sve.

Pretežno je starije stanovništvo u pitanju, tako da imamo dosta hroničnih bolesnika sa hipertenzijom, dijabetesom i ostalim bolestima - dodaje dr Miloš Banković, lekar opšte prakse.

Rekonstruisana seoska ambulanta

LOKALNA samouprava, kažu u Rudnoj Glavi, ima razumevanje za potrebe meštana. Kompletno je rekonstruisana seoska ambulanta, završena je prva faza rekonstrukcije doma kulture. Očekuje se uređenje unutrašnjosti ovog objekta i uređenje platoa ispred njega.

- U planu je kapitalna investicija, koja će zbog obimnih radova i troškova morati da se realizuje uz pomoć države, kao i kompletna izrada kanalizacione mreže za celo selo, budući da sad svako domaćinstvo ima svoju septičku jamu - kaže Balanović.

Rudna Glava poznata je i po jednoj od starijih škola u Srbiji, Osnovnoj školi "Branko Perić" koju u matičnom objektu i područnim odeljenjima na Kršu, Blizni i Crnajki pohađa 146 učenika.

- Posebno smo kao seoska škola ponosni na činjenicu da i pored tehnoloških prednosti koje imaju škole u gradu, veliki broj naših đaka završava visoke škole i fakultete. Sada upisujemo novu generaciju u kojoj ćemo imati dvadesetak prvaka. Selo nam dosta pomaže, nabavljamo savremena učila, ali očekujemo da nam pomognu i da zamenimo stolariju iz 1959. godine - kaže Dejan Trifunović, direktor OŠ "Branko Perić".

"Vredne Vlajne" čuvaju tradiciju

NAJPOZNATIJA manifestacija je "Plašintijada" kojom "Vredne Vlajne" pripremom autentičnih vlaških jela čuvaju tradiciju. U selu se već pola veka održava i Seoska sportska olimpijada, sa 11 disciplina: od narodnog višeboja, bacanja kamena sa ramena, obaranja ruku do fudbala, šaha i odbojke.

Imaju dva fudbalska kluba: FK Rudna Glava, drugoplasirani su u Okružnoj ligi Bor i FK Blizna, koji se takmiči u istom rangu.

Rudna Glava, međutim, iako ima oko dve i po hiljade stanovnika, nema nijedan industrijski pogon. I tu, vele Rudnoglavci, očekuju pomoć države da pomogne razvoj sela, spreči odliv mladih i uposli teže zapošljive kategorije stanovništa.

Foto D. Stojanović

- Predsednik Vučić nam je obećao za Vidovdan otvaranje fabrike "Jumko" koja će uposliti 80 do 100 žena. Naš kraj jeste naslonjen na Rudnik Majdanpek, ali je najveći problem upravo zapošljavanje ženske populacije. Očekujemo da država odradi i put Rudna Glava - Donji Milanovac u prvoj fazi, a put Rudna Glava - Majdanpek u drugoj, što je i predviđeno republičkim budžetom - dodaje Balanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!