BRANIO SAM OTADŽBINU, SAD SE BORIM ZA EGZISTENCIJU: Andrija Lukić (43), nekada vojnik na Paštriku, bije bitku sa bolešću

Dragana Zečević

21. 03. 2021. u 07:40

IAKO sam, srećom, te 1999. godine sa ratišta sa Kosmeta izašao živ, poslednjih godina sam počeo da osećam posledice po svoje zdravlje koje je znatno narušeno.

БРАНИО САМ ОТАЏБИНУ, САД СЕ БОРИМ ЗА ЕГЗИСТЕНЦИЈУ: Андрија Лукић (43), некада војник на Паштрику, бије битку са болешћу

Foto D. Zečević

Pogotovu alergijske simptome i druge probleme sa kožom, za koje sam siguran da su posledica zračenja osiromašenim uranijumom. Međutim, kao i problemi sa zdravljem, odnosno mogućnošću za adekvatno lečenje, podjednako me brinu problemi vezani za egzistenciju.

Foto Arhiva

Ovim rečima Andrija Lukić (43), raseljeno lice iz Podujeva sa Kosmeta nastanjen u Merdaru, opisuje situaciju u kojoj se nalazi posle 22 godine od završetka NATO agresije i njegove "misije" kao tadašnjeg vojnika SR Jugoslavije.

Na Paštriku je Andrija proveo više od šest meseci, odnosno od 12. decembra 1998. od 15. juna 1999. godine, zbog čega je, kaže, posebno ponosan. Kao dvadesetjednogodišnji mladić i tada redovni vojnik otišao je da brani otadžbinu, što bi, naglašava, ukoliko zatreba - ponovo učinio.

- Nikada se ne bih menjao sa onima koji beže od obaveze da čuvaju i bore se za svoju otadžbinu. Znam da je najbolje odrastati u miru i boriti se za mir, ali nama je ratno stanje bilo nametnuto i bez pogovora sam sa svojom jedinicom otišao na Paštrik, gde smo se osim sa NATO agresorima i njihovom avijacijom borili i sa šiptarskim teroristima - priča Andrija.

LEČENjE I POSAO

- KADA sam pre nekoliko dana otišao da izvadim sve papire neophodne za zdravstvenu knjižicu, rečeno mi je da nisam postojao u zdravstvenom sistemu. Ipak, zahvaljujući mojoj upornosti i volji zaposlenih u nadležnim službama da mi pomognu, nadam se da ću ubrzo rešiti ovaj problem i početi da se adekvatno lečim, a oko posla kako bude - zaključuje Andrija Lukić.

Poslednjih dana vodi drugu "bitku" pokušavajući da ostvari pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Kao nezaposleno, odnosno lice koje je na birou, nastoji da izvadi zdravstvenu legitimaciju, ali mu je prilikom prikupljanja sve neophodne dokumentacije saopšteno da nije upisan, odnosno - da "ne postoji" u sistemu!

- Pošto sam do 2008. radio kao vojnik po ugovoru bio sam vojni osiguranik i nisam imao problema sa lečenjem. Međutim, zbog tadašnje reforme vojske, ostao sam bez posla jer se jedinica u kojoj sam bio rasformirala. Kako u poslednje vreme osećam sve veće zdravstvene tegobe, ovih dana sam se susreo sa administrativnim problemima oko vađenja zdravstvene legitimacije, koju ću nadam se konačno dočekati - pojašnjava naš sagovornik.

 Andrija Lukić, Foto D. Zečević

Kao raseljeno lice iz Podujeva, Lukić se sa majkom nastanio u Merdaru, gde u staroj kući svoje babe preživljavaju od penzije koju prima majka. U međuvremenu je radio privatno na građevini kako bi preživeo, ali ima problema i u pronalaženju adekvatnog posla.

- Iako na televiziji govore da za moju struku mašinbravara ima posla, gde god sam se obratio, dobijao sam negativne odgovore - ističe ovaj mladić, dodajući da on i majka iz nekog nejasnog razloga nisu ostvarili ni pravo na seosko domaćinstvo, koja su svojevremeno dodeljivana raseljenim licima, iako ispunjavaju sve kriterijume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas