APLAUZ IZ JEZERA ZA “MARSOVCE”: Žitelji opštine u Srpskoj pratili sletanje rovera na crvenu planetu, u krater nazvan po njihovom gradu

O. MATAVULj

20. 02. 2021. u 10:14

SLETANjE NASA rovera Perseverance (Istrajnost) u krater "Jezero" na Marsu s oduševljenjem je dočekano u maloj opštini u Republici Srpskoj, po kojoj je krater na Crvenoj planeti i dobio ime.

АПЛАУЗ ИЗ ЈЕЗЕРА ЗА “МАРСОВЦЕ”: Житељи општине у Српској пратили слетање ровера на црвену планету, у кратер назван по њиховом граду

Sletanje rovera pratili preko video-bima / Foto Lj. Smiljanić

Stanovnici Jezera su, u četvrtak uveče, uz predstavnike Opštine i predstavnike mnogobrojnih medija, preko video-bima u sali "Srbija" Osnovne škole "Vuk Karadžić", uživo pratili sletanje rovera. U skromnoj atmosferi, s ograničenim brojem posetilaca, radi poštovanja epidemioloških mera, aplauzom su ispratili trenutak kada je rover sleteo na Mars.

Tačno u 21.55, rover je završio sedmomesečno putovanje, stigao na cilj i dotakao tlo kratera "Jazero", koji je svetom proneo glas i o maloj opštini u Republici Srpskoj sa svega 1.000 stanovnika.

Uz graju razigrane dece, koja su "sagorevala" u nestrpljenju i tipično dečjem iščekivanju, načelnica Opštine Snežana Ružičić prisutne je "vodila" kroz sletanje čitajući podatke NASA. Atmosfera je uzavrela kada je rover otvorio padobran i stigao na 20 metara od tla. Oduševljenje stručnjaka NASA, s video-bima, aplauzom su podržavli i stanovnici Jezera.

Sve je proteklo u domaćinskoj atmosferi. Osim o roveru, najviše se pričalo o ukusnim kiflicama lokalne pekarke. Njima su dočekani svi gosti u sali, a dodatak se podrazumevao.

Opština Jezero / Foto Lj. Smiljanić

Cela svečanost imala je uvertiru - odbojkašku utakmicu između učenika škole. Podeljeni u timove, simbolično nazvane Zemlja i Mars, školarci su se dobro zabavili. Ubedljivu pobedu od 2:0 u setovima slavili su "marsovci". To je prisutnima bio simboličan znak da će i rover odneti pobedu i bezbedno sleteti.

- Ovo je mnogo dobra promocija za Opštinu Jezero. Mi kao mala i izrazito nerazvijena opština nemamo mogućnosti da ulažemo materijalna sredstva u promociju, ali uz pomoć medija koji su širom planete preneli ovu vest već sada smo postali svetski prepoznata tačka na Zemlji - rekla je načelnica Opštine Snežana Ružičić.

Prisutnima je pojasnila i da je u reljefnom delu krater s Marsa identičan području u opštini Jezero. Tok reke Plive neodoljivo podseća na tok u krateru, uz dva simetrična kruga.

Ružičićeva je najmlađima koji su u julu snimili kratki spot o Marsu, dodelila zahvalnice, potpisane od Erika Nelsona, amabasadora SAD u BiH. Spot je i NASA podelila na svom veb-sajtu.

Povezanost Jezera s Marsom datira od 2007. godine kada je odlukom Međunarodne astronomske unije (IAU) jednom krateru, širokom 45 kilometara, dodeljeno ime po ovoj opštini, između Šipova i Jajca. Celi svet je za Jezero saznao nakon što je obelodaljeno da je upravo taj krater odabran za lokaciju misije "Mars 2020".

Foto NASA

SAVA, NERETVA, UNA I PLIVA

ZANIMLjIVO je da i nekoliko dolina oko kratera "Jezero" na Marsu, zvanično nosi imena po rekama u Bosni i Hercegovini. Tako je marsovsko "Jezero" u neposrednoj blizini, zapravo okruženo dolinama koje nose imena Sava, Neretva, Una i Pliva.

TURIZAM

U OPŠTINI Jezero smatraju da povezivanje njihovog kraja s misijom NASA ima ogroman turistički potencijal. O tome svedoči i činjenica da je veliki broj medija sletanje rovera pratio iz sale "Srbija", a među njima i novinari turske radio-televizije TRT, agencije Frans pres, kao i svih regionalnih medija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu