KAD KUCA ZA SVU DECU ISTO: "Čarapansko srce" primer inkluzije na dobrovoljnoj bazi

S. BABOVIĆ

24. 01. 2021. u 07:20

BROJNA su udruženja i organizacije koje brinu o najmlađima, ali u Kruševcu samo jedno od prvog dana rada neposredno spaja zdravu decu i decu sa smetnjama u razvoju.

КАД КУЦА ЗА СВУ ДЕЦУ ИСТО: Чарапанско срце пример инклузије на добровољној бази

Foto S.Babović

Udruženje "Čarapansko srce" okuplja porodice čiji najmlađi članovi učestvuju ravnopravno u svim aktivnostima. Za manje od dve godine, udruženje je uspelo da udruži na desetine roditelja, koji su rešili da svoju decu od malih nogu nauče da budu humani i da prihvate različitost i roditelje dece sa autizmom, distrofijom, paralizom i drugim teškim stanjima.

- Princip inkluzije baštinimo od osnivanja, jer verujemo da je to temelj razvijenog društva - kaže Sara Popović, studentkinja medicine, predsednica Udruženja "Čarapansko srce".

- Počeli smo od apsolutne nule, bez prostora, sredstava, samo uz dobru volju. Za kratko vreme smo uspeli da steknemo poverenje velikog broja roditelja, saradnika. Krug plemenitosti se neprestano širi.

Foto Udruženje

SARA svedoči da je rad u "Čarapanskom srcu" promenio njen život. Dobila je šansu da poveže dve velike ljubavi: medicinu i rad sa decom, jer joj je želja da specijilizira pedijatriju.

Još važnije, ističe, šansu su dobile mnoge porodice.

Druže se kroz raznovrsne radionice: kreativne, slikarske, muzičke, streličarske, izviđačke, čak i pekarske.

- Trudimo se da pripremimo tematske radionice na lokacijama inspirativnim za manuelni rad - priča Sara.

- Sa decom rade mentori. Tu su i naši savetnici iz različitih oblasti društva i nauke, koji svakako pomažu članovima i kroz savetovanje mimo radionica.

Posebnu pažnju posvećujemo društvenim mrežama. U vreme epidemije, upravo su nas zahvaljujući tom digitalnom identitetu prepoznali mnogi i priključuju nam se.

PAKETIĆI SAKUPLjENI ONLAJN

OVOG Božića, Udruženje "Čarapansko srce" uspelo je da organizuje sjajnu humanitarnu akciju sakupljanja sredstava za paketiće i to onlajn. Zacrtana suma od 100.000 dinara, premašena je za 20.000. Tako je kupljeno 50 paketića za decu i mlade, a svi pokloni, osim slatkiša, bili su "personalizovani". Svako je dobio po želji i afinitetima - slagalicu, kvizove, kozmetičke setove. Pakete su dostavili uz podršku kruševačkog marketa na kućne adrese. Volonteri se nadaju da će za Uskrs ponovo biti na istom zadatku, ali uživo.

Foto S.Babović

PORODICA Živković je u "Čarapanskom srcu" od prvog dana. Mirjana je mama čak petoro dece, od dve do 13 godina. Nijedno od njih nema zdravstvenih problema, ali su u udruženju kako bi pomagali.

- Prvi put smo otišli na radionicu izrade novogodišnjih čestitki i od tada smo redovno u udruženju, sva moja deca su tu i druže se sa decom koja imaju određenih poteškoća - svedoči Kruševljanka Mirjana Živković. - Roditelji dece sa posebnim potrebama su neretko rezervisaniji, ali sve te barijere nestaju kada smo zajedno. To se posebno videlo na putovanjima.

Mihajlo Pavlović je đak četvrtog razreda Osnovne škole "Dragomir Marković", sa dijagnozom autizma. Njegova mama, Vesna, neumorna je u borbi da obezbedi što bolje školovanje i napredak svog sina, ali se jednako bori i za drugu decu. "Čarapanskom srcu" je pomogla i pri izradi projekta koji se odnosio na inkluzivne ekskurzije.

- Roditelji dece sa posebnim potrebama neretko ćute o svojim potrebama, ne govore o tome kroz šta sve prolaze, a u Udruženju upravo imaju priliku da razmenjuju ta iskustva - kaže Vesna, koja je aktivna i u udruženju "Autizam".

- Deca sa autizmom se do pre 20 godina nisu ni školovala, ogroman napredak je što su uopšte uključeni u školovanje, socijalnu, zdravstvenu zaštitu. Još je to na niskom nivou, ali ima pomaka iz dana u dan. Mihajlo se uvek raduje i učestvuje u aktivnostima. Autizam ne bira, sa njim nemate planova, ne postoje dva ista slučaja, ne znate šta vas čeka sutra. Zato naša borba traje svakog dana, počinje iz početka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije