"NOVI NIŠ" KAO ŽIVOTNO DELO: Amerikanac Filip Bej se posle četvrt veka na Balkanu konačno vraća u domovinu

D. ALIHODžIĆ

09. 01. 2021. u 06:34

VEST o tome da je američka kompanija kupila nišku kasarnu "Bubanjski heroji", koja se prostire na 15 hektara u srcu grada, u domaćim i inostranim poslovnim krugovima je odjeknula kao bomba.

НОВИ НИШ КАО ЖИВОТНО ДЕЛО: Американац Филип Беј се после четврт века на Балкану коначно враћа у домовину

Foto Privatna arhiva

Jer, Amerikanci su kasarnu kupili po početnoj ceni od milion i po evra i najavljivali su ne samo zaokret u ovdašnjoj stanogradnji, već i potpuno novi koncept života u jednom delu grada.

Projekat koji ulazi u desetu godinu se još muči sa "dečjim bolestima", ali je utisak da će ih preboleti, tim pre što su prvi stanovi već isporučeni Vojsci Srbije...

Pritom, posebna vrednost je to što prilikom izgradnje kvadrata nije posečeno nijedno drvo, za šta je najzaslužniji suvlasnik kompanije i donedavni direktor ovog projekta Filip Bej.

- Većina investitora bi buldožerom uklonila 95 odsto stabala i tako povećala prostor za izgradnju. Mi smo potrošili mnogo vremena i resursa za kreiranje master plana u Vašingtonu, koji je sagledao drveće i ljudsko okruženje, pa mi je žao što, zbog zakonskih ograničenja, nisam uspeo da sačuvam i neke zgrade. Međutim, reciklirali smo sve što je moglo iz 32 objekta, odnosno drvo, pločice, prozori... su donirani onima koji nisu mogli sami da ih nabave. Renovirali smo i obližnji manastir, a oni su iskoristili naš reciklirani materijal i sagradili nove zgrade - kaže Bej koji se od 2007. bavi proučavanjem zelene i karbon-neutralne gradnje.

ZAUVEK UZ BALKAN

- ODAVNO sam planirao da se početkom ove godine konačno vratim u SAD, ali ću sa Balkanom ostati povezan na različite načine. Moja deca već onlajn rade sa američkim piscem i istraživačem Polom Polanskim (70) koji u Nišu živi od 2005. i napisao je više od 30 knjiga. Ja ću sa njim sarađivati na nekim društvenim i istorijskim pitanjima vezanim za ovaj grad, uključujući i razaranje kasetnim bombama 1999. Planiram i rad na prevazilaženju romskih problema, te sređivanje Starog jevrejskog groblja - najavljuje Bej (na slici desno, sa Polanskim).

Foto Privatna arhiva

Kaže, projekat u Nišu mu je bio poslednji u četvrt veka dugoj karijeri i iz Niša nosi samo lepe uspomene.

- Omiljena mesta su mi bile obale reke i gradski trg, a dnevna ili noćna šetnja unutar Tvrđave me je inspirisala da razmišljam, oslobodim se od stresa i planiram nove izazove.

Takođe, impresioniran sam IT kompanijama u nastajanju i partnerstvima koja su mladi već uspostavili. Zato je projekat nazvan "Novi Niš" spreman za novi početak, odnosno nastavak sa mojim dugogodišnjim partnerom i timom koji sam lično oformio. Samo da epidemiološka situacija bude povoljnija - najavljuje Bej i priznaje da se ne bi usudio da ponovo započne ovakav posao.

Jer, kaže, 2011. je sve na političkom i ekonomskom planu bilo nesigurno, a danas je Niš u potpunosti spreman da prihvati projekat koji će u budućnosti biti samo jedan od razloga da se Filip Bej rado vraća u Srbiju, na "svoju" Nišavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna