DA SE ZNA GDE JE ŽIVEO HEROJ SA KOŠARA: U Sivcu postavljena spomen-tabla Miroslavu Marinkovu

Z. Rajić

26. 10. 2020. u 12:43

U SIVCU je svečano otkrivena spomen-tabla poginulom borcu sa Košara Miroslavu Marinkovu, na njegovoj rodnoj kući, koja je renovirana udruženim snagama Fondacije srpskih boraca, Saveza udruženja boraca Srbije (SUBOS), Udruženja veterana 72. specijalne brigade i Opštine Kula.

ДА СЕ ЗНА ГДЕ ЈЕ ЖИВЕО ХЕРОЈ СА КОШАРА: У Сивцу постављена спомен-табла Мирославу Маринкову

Foto Tomi Tamaš

Tablu su, u prisustvu Miroslavljevih roditelja Jovana i Zorice, rodbine, komšija, prijatelja i saboraca, otkrili predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić i general Milorad Stupar, komandant 72. specijalne brigade i predsednik SUBOS.

- Miroslav je tri godine bio moj vozač, a u mnogim poslovima moja desna ruka. Bili smo na zajedničkom zadatku, koji se zove - odbrana naroda. Srpski narod oduvek živi na vetrometini, u sukobu, i stalno daje žrtve da bi opstao, a jedna od takvih žrtava je i Miroslav - rekao je general Stupar.

On je kazao da je postojalo jedno duže zatišje, kad se ćutalo o našim borcima.

- Neki zli ljudi su nas nagnali da se odreknemo svoje tradicije, svoje jedinice, svojih boraca. Vremena su se promenila. U poslednjih desetak godina mi slobodno možemo da kažemo da nije bila kampanja, već agresija protiv našeg naroda, da su bile bitke na Paštriku i na Košarama - istakao je general.

ZASLUŽIO I ULICU

PUKOVNIK Miodrag Kapor je predočio da je podnet zahtev da se Balkanska ulica u Sivcu, u kojoj je kuća heroja sa Košara, preimenuje u Ulicu Miroslava Marinkova. Udruženje veterana 72. specijalne brigade već je izradilo novu uličnu tablu, koja je probno bila stavljena iznad spomen-table.

Miroslav Marinkov, vodnik prve klase u 72. specijalnoj brigadi, poginuo je u 28. godini od snajperskog metka tokom agresije NATO.

Foto Tomi Tamaš

Na igralištu prekoputa njegove kuće u Sivcu je sazidana, a u julu ove godine otkrivena i osveštana spomen-česma njemu u čast.

- Kao što smo tada najavili, obnovili smo njegovu kuću, koja je sada mnogo bolji ambijent za život. Njegovi roditelji su to zaslužili svim onim što je Miroslav uradio za vojsku i za otadžbinu. Kuća je obeležena spomen-tablom, da svi koji prođu pored nje znaju da je tu rođen i živeo nosilac Ordena za hrabrost - rekao je pukovnik Miodrag Kapor, predsednik Udruženja veterana 72. specijalne brigade.

ZASLUGA Predlog da se preimenuje ulica, Foto Tomi Tamaš

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024