ČEKALI MEDVEDA, DOČEKALI VUČICU: Minulog vikenda na Jadovniku, stručnjaci uspeli da prvi put u Srbiji markiraju teško uhvatljivog predatora

A. ROVČANIN

13. 10. 2020. u 08:42

TIM stručnjaka iz Beograda i Prijepolja, predvođen dr Duškom Ćirovićem, profesorom Biološkog fakulteta, uspeo je minulog vikenda na Jadovniku, da uhvati i markira vuka, što je prvi takav slučaj zabeležen u Srbiji.

ЧЕКАЛИ МЕДВЕДА, ДОЧЕКАЛИ ВУЧИЦУ: Минулог викенда на Јадовнику, стручњаци успели да први пут у Србији маркирају тешко ухватљивог предатора

Posle markacije puštena u stanište

Satelitska elektronska ogrlica koja je stavljena vučici Vati, omogućiće da se u narednih godinu dana dobiju podaci o njenim aktivnostima i kretanju. Stručnjaci, njih petoro, uspeli su da na Jadovniku markiraju i mrkog medveda, što je drugi primerak markacije predatora na ovoj planini.

Vučica je neplanski uhvaćena u zasedi koja je spremana za "gorskog cara" u blizini hranilišta divljih životinja Kašan, na nadmorskoj visini višoj od 1.600 metara, gde stručnjaci iz Beograda i Prijepolja sprovode monitoring medveda na Jadovniku. Prema rečima profesora Ćirovića, jedinstvena prilika da se markira vuk iskorišćena je uz pomoć kolega iz Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Oni su u Prijepolje ekspresno poslali elektronsku ogrlicu koja je stavljena vučici, od milošti nazvanoj Vata.

- Zahvaljujući podacima koje ćemo dobiti sa elektronske ogrlice znaćemo radijus kretanja vučice, staništa koja preferira, a možda ćemo imati informacije da li se kotila, da li će iduće godine imati mladunce, kao i da li je član nekog čopora - objašnjava profesor Ćirović.

Osim markacije vučice, u nedelju je uspešno završeno i markiranje drugog mrkog medveda sa područja Jadovnika. Entuzijasti i ljubitelji prirode iz Udruženja građana "Jadovnik - oaza netaknute prirode", pored toga što se godinama staraju da obezbede dovoljno hrane za svu jadovničku divljač, partneri su ekspertima iz Beograda u opasnom poslu markiranja divljih životinja. Vjekoslav Joksimović kaže da je medved otkriven zahvaljujući video-nadzoru.

- Posle nekoliko dana čekanja i praćenja kamera lociranih duž hranilišta, uspeli smo da uhvatimo i markiramo medveda, kog smo nazvali Bora, zbog težine od 220 kilograma. Gorski car je rušio sve pred sobom, ali smo uspeli da mu stavimo ogrlicu i pratićemo njegovo kretanje - zadovoljno priča Joksimović.

Izazovi Jadovnika

JADOVNIK je lep, umiljat ali zna da bude strašan i podmukao kad privuče na sebe gustu maglu pa se ne vidi ni prst pred okom. Tada po njemu nema kretanja postali ste zarobljenici planine, navode iz Šumskog gazdinstva "Prijepolje", koje upravlja terenom gde su markirane divlje životinje.

- Masiv Ozrena i Jadovnika odlikuje se izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom, kako faunom sisara sa 37 vrsta, tako i ornitofaunom sa oko 100 vrsta ptica, ali i bogatom faunom vodozemaca i gmizavaca - kaže Bojana Bjelić, referent zaštite prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju