POVRTARI VLADU PITAJU ZA KIŠU: Zahvaljujući sugrađaninu, Paraćin će biti opština sa najviše meteoroloških stanica u Srbiji

Zorana Rašić

04. 10. 2020. u 13:20

PASIONIRANI meteorolog-amater, Vladimir Dikić iz Paraćina, kupio je još dve automatske meteorološke stanice (AMS), tako da će, sa prethodne dve, ukupno njih četiri pratiti aktuelne vremenske parametre u toj opštini.

ПОВРТАРИ ВЛАДУ ПИТАЈУ ЗА КИШУ: Захваљујући суграђанину, Параћин ће бити општина са највише метеоролошких станица у Србији

Foto Z. Rašić

Dikić je ove godine osnovao udruženje "Paraćin meteo" koje se isključivo bavi širenjem mreže ovih stanica na teritoriji Paraćina. Kako kaže, poljoprivrednici ga često zovu da pitaju koliko je kiše palo. To im je potrebno da znaju šta treba da rade u baštama. Kad sva sela budu "pokrivena", količinu padavina i sami će moći da pročitaju na sajtu.

- Prvu stanicu sam postavio 2010. godine u svom dvorištu, ali je ona nastradala od udara groma, pa sam je zamenio. U septembru prošle godine kupio sam i postavio još jednu na Karađorđevom brdu, a sada sam, uz sufinansiranje iz budžeta Opštine, kupio još dve, jer sam se javio na konkurs namenjen udruženjima za projekte od javnog interesa - objašnjava Dikić, po zanimanju saobraćajni inženjer.

PROGNOZE ZA PET DANA

OSIM trenutnih podataka o vremenu, Paraćince naročito interesuju prognoze. Dikić ih pravi i objavljuje na stranici za narednih pet dana jer su jedino one pouzdane. Dnevno dobije veliki broj poruka sugrađana koji ga pitaju da li da ponesu kišobran ili, čak, mogu li naredne nedelje da naprave slavlje na otvorenom. Iskustva iz meteorologije svakodnevno razmenjuje na internet-forumu.

Foto Z. Rašić

Za razliku od prvih, ove poslednje dve stanice su profesionalne, uvozne, renomiranog američkog proizvođača. Svi merni uređaji su u jednom kućištu pa im nije potreban meteorološki zaklon jer imaju svoj, pojašnjava Dikić. Dodaje da stanice, pored temperature, vlažnosti i vazdušnog pritiska, mere još brzinu i smer vetra, kao i količinu padavina. Podatke šalju vaj-faj mrežom, preko baze, direktno na internet-stranicu "PN meteo". Tamo se ažuriraju na pet minuta, mada sami uređaji parametre mere na dve i po sekunde.

Jednu od novih stanica Vladimir je postavio na krov kuće, dok se u dvorištu još uvek nalazi ranije kupljena, postavljena po propisu, na stubu dva metra visine. Nova će i ostati na krovu, stariju će izmestiti na Karađorđevo brdo, postojeću sa brda preneće u Stubicu, dok će drugu novu ovih dana montirati u selu Donja Mutnica, pojašnjava Dikić.

MAPIRANjE SLEDEĆI PROJEKAT

VLADIMIROVE ambicije sa meteorološkim stanicama se ne završavaju. Plan mu je da za svako selo u paraćinskoj opštini nabavi i padavinsku stanicu - za merenje količine kiše.

Foto Z. Rašić

- Hoću da mapiram celu teritoriju opštine Paraćin, da se u svakom trenutku zna gde je koliko kiše palo, što je izuzetno važno zbog sprečavanja poplave - kaže Dikić.

Od zanimljivosti, Vladimir navodi da je 15. maja zabeležena jedna od najviših temperatura ovog leta u Paraćinu, 36,6 stepeni. U julu, to se ponovilo samo jednom, kada je zabeleženo 36,7, a u avgustu jednom 37,1.

U Srbiji ima malo privatnih meteoroloških stanica. Osim u Beogradu, ima ih Subotici, Vršcu, Pančevu, Inđiji i Knjaževcu, a odnedavno još na Staroj planini i u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Kad se montiraju sve četiri, Paraćin postaje opština sa najvećim brojem privatnih meteoroloških stanica u Srbiji, a korist će biti velika, naglašava ovaj zaljubljenik u meteorologiju:

- Moja ideja je da u skorijem vremenu pokrijem celu opštinu sa ukupno 10 do 12 stanica. Plan je da još po jedna budu u Stubici i na Grzi, zatim južno od Paraćina, u Striži i Drenovcu, gde se ljudi bave baštovanstvom, a u selima sa leve strane Velike Morave još dve. U gradu nameravam takođe da postavim još jednu stanicu, ali tek kad pokrijem sela.

Dikić napominje da je prednost novih AMS to što mogu da prognoziraju mraz i daju upozorenje na njega, a mogu još da podatke šalju automatski na odabrane mejlove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna