Brazilac poreklom, a Srbin u duši, postao Srbin i na papiru: Tijago Fereira (28) ostvario san - postao vlasnik našeg pasoša (FOTO)

M. STANOJKOVIĆ

11. 06. 2020. u 23:40

BRAZILAC poreklom, a Srbin u duši, napokon je postao i Srbin na papiru!

Бразилац пореклом, a Србин у души, постао Србин и на папиру: Тијаго Фереира (28) остварио сан - постао власник нашег пасоша (ФОТО)

Foto: Facebook

Tijago Fereira (28), poreklom iz Rio de Žaneira, posle osam godina života u našoj zemlji i promovisanja njene lepote putem turističke organizacije za mlade, postao je vlasnik srpskog pasoša i time ostvario svoj san i pokazao da u životu ništa nije nemoguće. Kako za "Novosti" kaže, ponosan je što je treći Brazilac u istoriji, a prvi da nije fudbaler, dobio ovu crvenu putnu ispravu.

Njegovu borbu da promeni način na koji u svetu doživljavaju Srbiju, koja je s vremenom postala njegov dom, prepoznali su nadležni, pa je u februaru doneto rešenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije. Ipak, zbog pandemije virusa korona, morao je da pričeka na trenutak da napokon u rukama drži srpski pasoš.

UČI I JUŽNjAČKI "BEZ PADEŽA"

OSIM standardnog jezika, zainteresovao se i za južnjački govor, a na svom "Jutjub" kanalu prepričava anegdote sa prvog susreta, a od tada je i naučio da se sporazumeva i sa južnjacima. - Kada sam učio jezik, rekli su, "ne moraš da znaš sve padeže", jer postoje delovi gde se ne koriste. Nisam verovao da je to moguće dok nisam otišao u Vranje i pitao nešto čoveka. I dan-danas ne znam šta mi je odgovorio. Lele - kaže Tijago.

- Na jednoj panel-diskusiji, gde sam govorio o potencijalima turizma u Srbiji, bila je i premijerka Ana Brnabić koja me je pozvala i između ostalog pitala da li imam srpsko državljanstvo. Rekao sam da nemam i da mi je to san. Konačno sam preuzeo pasoš, koji me je čekao od 13. februara. Brazilac sam bio i zauvek ću biti, ali konačno mogu reći punim plućima da sam, i to već odavno osećam da jesam - Srbin - oduševljeno govori Tijago.

Prvi put u Srbiju kročio je u julu 2010. godine, a 2012. počeo da živi ovde, i za sve ovo vreme ovladao je savršeno srpskim jezikom, pa teško u razgovoru sa njim može da se primeti da nije s našeg podneblja. Ali to ne dokazuje samo u govoru, jer koristi isključivo ćirilicu.

- Kada sam prvi put kročio u Srbiju sa 18 godina bio sam samo jedan zaljubljeni dečko sa ludim idejama - govori Fereira. - Nisam mnogo toga znao o životu, ali sam bio siguran da sam otkrio svoj životni poziv, da promenim način na koji ljudi doživljavaju Srbiju. Danas, sa 28 godina, mnogo sam toga uradio, ali imam osećaj da sam tek počeo. Ovaj crveni pasoš mi daje ogromnu motivaciju da nastavim borbu.

Ovih dana prima i čestitke svojih prijatelja iz Brazila koji su na njega, kada je u srednjoškolskoj klupi učio prva ćirilična slova, gledali sa nepoverenjem.

- Govorili su mi šta će ti to u životu. Od toga nema ništa. Ovo je dokaz da se sve može. Za mene je ovo veliko priznanje da je vredelo to što sam radio - ponosan je naš sagovornik.

Kao pravom Srbinu, kafane su njegovo nezaobilazno odredište, a pesme Tome Zdravkovića naučio je pre nego što je tečno progovorio srpski. Folklorom se više ne bavi, iako je postao član prvog ansambla "Španca", ali igra na svadbama, a zagreva se da oplete kolo na svojoj - u septembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!