ALPSKE KOZE U SRCU KOLUBARE: Snežana Tomašević iz Pauna kod Valjeva - za primer (FOTO)

B. P.

22. 08. 2021. u 07:30

KADA je uvidela da se stočarstvo ne isplati, Snežana Tomašević iz Pauna kod Valjeva rasprodala je krave i počela da gaji - alpske koze.

АЛПСКЕ КОЗЕ У СРЦУ КОЛУБАРЕ: Снежана Томашевић из Пауна код Ваљева - за пример (ФОТО)

Foto B. Puzović

To je, veli, bio pun pogodak, jer ne može da proizvede dovoljno kozjeg sira, koliko se traži u Valjevu, Beogradu.

U početku, imala je tri koze, za sopstvene potrebe. Za dve decenije, oformljeno je stado od 51 umatičene alpske koze, među kojima su 42 na muži, koje dnevno daju 120 litara mleka. Od toga, 60 litara mleka dnevno se preradi u kozji sir, a ostatak predaje Centru za liofilizaciju u Valjevu. Ipak, proteklih godinu dana najtraženija je - kozja surutka.

- Kada je stado dostiglo 22 koze, napustila sam firmu u kojoj sam radila i posvetila se samo ovom poslu - kaže Snežana Tomašević, kojoj u uzgoju pomažu otac i sin Nemanja.

- Vremenom je bilo sve više mušterija za kozji sir, za kojim je potražnja trenutno izuzetno velika. Deo mleka predajemo, pa kupci na sir čekaju i po mesec dana.

Foto B. Puzović

Snežana ističe da su izgradili novu mlekaru i prostorije za preradu, ali struja i voda predstavljaju veliki problem. Nekada, kaže, struje nema po dva dana, a kada dođe napon je toliko slab, da istovremeno ne mogu da rade bojler i šporet.

- Koze su preko celog dana na ispaši, u obroku imaju seno i koncentrovanu hranu pa je kvalitet mleka odličan - kaže Snežana.

- U proseku, daju po tri litra mleka dnevno, a za plasman nema problema. Za proizvodima od kozjeg mleka potražnja je mnogo veća od trenutne proizvodnje. Za dve decenije, nijednu mušteriju nismo izgubili, sve ih je više.

RASA

ALPSKA koza veoma je cenjena zbog visoke mlečnosti, od 500 do 800 litara u toku jedne laktacije koja traje oko 280 dana. Muzni vek je sedam do 10 godina, a za to vreme na svet donese od 15 do 20 jarića. Poznata je i kao francuska alpina, poreklom je sa švajcarsko-francuskih Alpa. Njen najveći proizvođač je Francuska, a sve više je zastupljena u Srbiji. Veoma je otporna na bolesti, lako se prilagođava različitim uslovima uzgoja i klime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna