KREATIVNE VEŽBE ZA BARATANJE OLOVKOM: Knjiga Ivane Kobilarov iz Zmajeva

Zoran Rajić

25. 07. 2021. u 08:26

KAKO se koroni može suprotstaviti kreativnošću, pokazala je Ivana Kobilarov iz Zmajeva, vaspitačica u PU "Radosno detinjstvo" u Novom Sadu, koja je prošlog proleća, tokom vanrednog stanja zbog pandemije, smišljala aktivnosti za onlajn komunikaciju sa decom i roditeljima, iz čega je proizašla njena zbirka vežbi za baratanje olovkom i sposobnost pisanja, nazvana "Pavle i njegovo koferče u svetu grafomotorike".

КРЕАТИВНЕ ВЕЖБЕ ЗА БАРАТАЊЕ ОЛОВКОМ: Књига Иване Кобиларов из Змајева

Foto KS Svilara

Knjiga je promovisana u Kulturnoj stanici "Svilara" u Novom Sadu, gde je Ivana pre pandemije držala likovne radionice za decu.

- U internet komunikaciji nastojala sam da deci ponudim nešto što će ih umiriti, ali i zabaviti u radu i učenju sa roditeljima. Odlučila sam se za motoriku pisanja, koja podrazumeva pažnju, orijentaciju i usklađivanje pokreta, uma i opažanja - navodi Ivana.

KNjIGA je, kako kaže, namenjena deci od pet do osam godina, jer je uočeno da kod neke dece postoje problemi i kad pođu u školu.

- Zbirka, na levim stranicama, sadrži 18 edukativnih priča, kroz koje je opisan postupak za izvođenje vežbi, koje deca rešavaju na praznim desnim stranicama. Vrlo je bitno da se vežbe rade postupno, prateći njihov redosled u knjizi. Decu ne treba forsirati, nego im dopustiti da svaku vežbu urade iz nekoliko puta, onoliko koliko traje njihovo interesovanje - savetuje Ivana.

PROMOCIJA Ivana Kobilarov, Foto KS Svilara

ONA je samostalni izdavač svog autorskog dela, koje su dodatno privlačnim učinile ilustracije Mladena Oljače.

- Zbirka uči decu kako se otvara knjiga i listaju stranice, da se piše sleva nadesno i da se mora voditi računa o razmaku. Pomaže im i da vežbaju pokrete ruku, šake i prstiju i njihovu koordinaciju pri pisanju - napominje autorka.

Ivana do promocije nije htela da otkrije ko je Pavle iz naslova knjige. Na promociji je predstavila Pavla, dečaka sa kreativne radionice u KS "Svilara".

- To je vredan, bistar i znatiželjan dečko, koji se isticao u grupi. Poželela sam da junak knjige ponese njegove lepe osobine - objasnila je Ivana.

VEŽBE Postepeno ovladavanje pisanjem, Foto KS Svilara

NASTAVAK PAVLOVIH AVANTURA

VASPITAČICA Ivana Kobilarov, koja kaže da je zaljubljena u svoj posao, sprema rukopis za drugu knjigu, čiji će naslov biti "Pavle u svetu logičkih zadataka". Planira i da za poseban rad sa decom otvori "Pavlov kutak".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!