LEŽEMO I USTAJEMO U STRAHU: Žitelji Čačka dve nedelje provode besane noći zbog eksplozija u pogonima namenske industrije "Sloboda"

V. ILIĆ

22. 06. 2021. u 10:09

NAJPRE nas zadesi serija eksplozija, puna četiri sata je praštalo. Pokupimo se, pa bežimo... Taman kada se sve smiri i vratimo se kućama, mada stalno jednim uhom osluškuješ razna pucketanja, čak i dok spavamo, posle 16 dana grune kao nikada. Opet bežimo... I ponovo se vratimo u svoj dom, na kome su popucali prozori, kad, eto ti vraga, počne da gori, dimi, širi se miris baruta. Ovde više nema života, ili, ako ga bude bilo, biće drugačiji od onog od pre dve nedelje. Protkan strahom, zebnjom, bez sna i uz stalno iščekivanje kada će opet da pukne...

ЛЕЖЕМО И УСТАЈЕМО У СТРАХУ: Житељи Чачка две недеље проводе бесане ноћи због експлозија у погонима наменске индустрије Слобода

Kuća Vukašina Jovanovića među najbližima fabrici / Foto V. Ilić

Ovako su u ponedeljak, za "Novosti", meštani čačanskog naselja Pridvorice, posebno Tomaševića poteza, komentarisali sve ono što se poslednjih dana dešava u vojnoj kompaniji "Sloboda", u kojoj je samo 16 dana pošto je izgoreo magacin gotovih proizvoda (municije), u subotu veče odjeknula najsnažnija eksplozija koja je potresla ceo Čačak. Tada je, kako nezvanično saznajemo, u vazduh odleteo magacin baruta, koji se nalazi na oko 200 metara od uništenog skladišta.

- Ovo je postala prava noćna mora. Došli su te noći policajci i rekli da moramo da se evakuišemo. Otišli smo, šta smo mogli... Snašli smo se da prespavamo kod rođaka u Atenici. Kada smo se u nedelju vratili, sve vreme smo osećali miris baruta, a povremeno se video beličasti dim iz obližnje šume, koja se nalazi uz pirotehnički deo fabrike. Uveče, oko osam, izbila je vatra, pa smo morali opet da odemo. Sad čekamo da vidimo šta će se dalje dešavati i da li ćemo moći da se vratimo - kazao nam je Vukašin Jovanović iz Pridvorice.

U nedelju veče vatrogasne jedinice vodenim topovima su lokalizovale požar u šumarku, uz samu ogradu vojne fabrike, koji je pretio da zahvati kuće u naselju Tomaševića. Tokom ponedeljka su dodatno ovo područje vodom nalivala dva vojna helikoptera, koja su obavili nekoliko preleta nad potencijalnim žarištem, a zbog bojazni da bi, usled visokih temperatura i nepristupačnosti terena, vatra ponovo mogla da bukne.

- Bili smo spremni na ponovnu evakuaciju. Na sreću, uspeli su da plamen ugase, pa smo ostali u kućama. Ležemo i ustajemo u strahu, ali šta ćemo, ne možemo da kuću premestimo na drugo mesto - rekla nam je meštanka Nada Stevanović, napominjući da očekuje komisiju Grada Čačka, koja je oformljena kako bi bila popisana šteta koju su pretrpela domaćinstva u blizini preduzeća, a najčešće se radi o popucalim prozorima i crepovima.

Kako je saopštio Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, građani čiji su objekti oštećeni, štetu mogu da prijave na šalterima pisarnice Gradske uprave Grada.

Kompanija "Sloboda" još se nije oglasila zvaničnim saopštenjem, pa još nije poznato šta su uzroci ovih akcidenata. Pretpostavke su da je reč o ljudskom faktoru, jer, na primer, u magacinu baruta nije postojala elektroinstalacija, pa je isključena mogućnost da su neispravne instalacije izazvale paljenje baruta. U istragu su uključeni i vojni i civilni istražni organi. Oni će, iz bezbednosnih razloga, moći da uđu u fabriku 24 časa od požara ili bilo kakve naznake da bi moglo da dođe do ponovnog zapaljenja. U ponedeljak su u vojnu fabriku stigle i ekipe deminera Tehničko-remontnog zavoda.

- O uzrocima eksplozije ništa ne znamo, imamo interes da saznamo pravu istinu šta se dogodilo. Naša je obaveza da ostavimo mogućnost istražnim organima da utvrde činjenice šta se dogodilo, tek tada možemo da se odredimo u vezi s našim daljim aktivnostima - kazao je Draško Milovanović, predsednik Samostalnog sindikata "Slobode", koji je je potvrdio da radnici izvesno vreme neće dolaziti na posao. - Kad se sve to sanira, kad se steknu uslovi, razmišljaćemo o početku rada. Cilj je da sačuvamo svako radno mesto. Apelujemo na državne organe, na Ministarstvo odbrane, predsednika Vučića da bez njihove pomoći ne možemo da se vratimo na nivo pre eksplozije.

Milovanović je zaključio da će se radnici na posao vraćati etapno, prvo oni koji rade u neopasnim pogonima, pa kasnije i oni iz pirotehničkog dela preduzeća.

OŠTEĆENjA NA SVIM POGONIMA

RADNICI "Slobode", njih oko 2.000 u ponedeljak, nisu se pojavili na poslu, jer su prethodnog dana od nadređenih obavešteni da neće raditi do daljeg. Na gotovo svim pogonima u fabrici vidna su oštećenja nakon snažne detonacije. Na pojedinim zgradama, vele nam očevici, nema nijednog čitavog prozora, a ponegde su i vrata izbijena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)