Položen test za brži oporavak

Marko Čadež

28. 05. 2020. u 20:00

ZA Privrednu komoru Srbije nije bilo ozbiljnijeg testa od onog pred kojim se našla u protekla tri meseca: da u nezapamćenim okolnostima za poslovanje, u uslovima zatvorenih granica i ograničenog kretanja, pomogne kompanijama da se lakše izbore sa svakodnevnim problemima i Vladi da bolje upravlja krizom. Test koji je uspešno položila, dokazujući svoj značaj i mogućnosti da, u nepredvidivim danima i mesecima, bude pouzdan partner državi u kreiranju i sprovođenju programa podrške privredi i pruži oslonac i sigurnost privrednicima u savladavanju izazova sa kakvima se prvi put suočavaju i u efikasnijem korišćenju mera značajne državne pomoći. I to 24 sata sedam dana u nedelji.

Положен тест за бржи опоравак

Foto: Novosti arhiva

Dnevno, iz sata u sat, rešavali smo desetine, stotine problema pojedinačnih kompanija iz svih sektora. Paralelno sa podrškom trgovinskim lancima da obezbede snabdevanje građana osnovnim životnim namirnicama, redovno i u dovoljnim količinama, pomagali smo proizvodnim i uslužnim kompanijama u organizaciji postojeće i pokretanju nove proizvodnje, preusmeravanju proizvodih programa i servisa prema aktuelnim potrebama, u nabavci sirovina i opreme, prelasku na digitalno poslovanje, obezbeđenju radne snage, izdavanju dozvola za kretanje, bavili se prevozom radnika, zaštitom ljudi...

Dane za nama pamtićemo i po danonoćnim dežurstvima i intervencijama da se otklone zastoji na granicama, da kamioni sa robom lakše prođu kroz region i Evropu, kako bi repromaterijal stigao u fabrike, gotovi proizvodi do kupaca na lokalnom i inostranom tržištu, a oprema i ljudi do zemalja u kojima su, uprkos svemu, naše kompanije, i u vreme korone, sačuvale partnere i dobijale nove poslove. Pamtićemo dane za nama po teškoćama sa kojima smo se zajedno suočavali, ali i po hiljadama malih, velikih pobeda koje su pomogle da sačuvamo zdravlje i živote zaposlenih, radna mesta i kompanije. Da naše firme, posebno one manje, najranjivije, održe likvidnost, da iz zdravstvene krize izlaze sa što manje gubitaka, kako bi se u mesecima pred nama što brže oporavljale i nastavile pandemijom prekinu rast.

Privrednici su, više nego ikada, u Privrednoj komori prepoznavali mesto pouzdanih informacija i maksimalne podrške, o čemu svedoči i pola miliona poseta našem sajtu i nekoliko desetina hiljada telefonskih poziva i pisanih upita koje smo dobili od izbijanja zdravstvene krize i na koje smo bez odlaganja odgovarali.

Istovremeno, njihova borba, napori koje su ulagali i dalje ulažu da proizvode i pružaju usluge u nikad težim okolnostima, poslovna snalažljivost, fleksibilnost, odgovornost i solidarnost - i prema zajednici i prema zaposlenima i međusobno, zadivljujući su i vredni svakog respekta.

Ova kriza promenila je i tek će menjati i zdravstvene i poslovne i navike u komunikaciji, način na koji svet kupuje i putuje i posluje. Stavila nas je i stavljaće nas pred nove izazove: i države i nas kao poslovne asocijacije i privatni sektor - kompanije naše članice. Da bi prebrodila i lakše otklonila posledice korone, da bi se što pre oporavila i vratila na putanju rasta, preduzeća će morati da snize troškove, da digitalizuju i automatizuju proizvodne i poslovne procese, da pređu na nove biznis modele i odgovore na drugačije zahteve klijenata i partnera. U tome, u prilagođavanju "novoj normalnosti", kao i u jeku pandemije, mogu da računaju na maksimalnu podršku i partnerstvo Privredne komore Srbije.

*Autor je predsednik Privredne komore Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!