NOVI POZIV ZA BUDUĆE DOBAVLJAČE I U 2022: Kako da postanete karika u lancu velikih kompanija

V. N.

29. 01. 2022. u 10:55

NOVI javni poziv za Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača (MNK) biće raspisan i u ovoj godini pa će priliku da postanu partneri velikih međunarodnih kompanija dobiti firme koje posluju u sektoru električnih i elektronskih sistema, automobilskoj, metalskoj, gumarskoj i plastičarskoj industriji, kao i preduzeća koja proizvode kućne aparate.

НОВИ ПОЗИВ ЗА БУДУЋЕ ДОБАВЉАЧЕ И У 2022: Како да постанете карика у ланцу великих компанија

Foto Privatna arhiva

Budžet za novi javni poziv okvirno će iznositi oko 200.000.000 dinara, kažu u Razvojnoj agenciji Srbije.

Cilj Programa je da pruži stručnu i finansijsku podršku unapređenju poslovanja domaćih kompanija kako bi ispunile uslove da postanu dobavljači multinacionalnih kompanija ili proširili postojeću saradnju.

„U trenutnim okolnostima, od početka pandemije, postalo je i više nego jasno da su najveći izazov i probleme imali upravo lanci dobavljanja, te i da je interesovanje velikih multinacionalnih kompanija sada već više od godinu dana, usmereno ka traženju novih saradnika i novih, i pre svega, lokalnih dobavljača“, ističe Marija Kabadajić, rukovodilac Odeljenja za MSP Razvojne agencije Srbije.

Da bi domaće firme ušle u sistem dobavljača ino-kompanija, neophodno je da pre toga ispune brojne zahteve.

Milan Tasić, Foto Privatna arhiva

Jedno od preduzeća koje je ispunilo visoke standarde u poslovanju je „Fima“ iz Mionice, fabrika izolacionih materijala i ambalaže, koja ove godine obeležava 45 godina rada. Dobili su 19,2 miliona dinara u okviru Programa iz 2019. Sredstva su iskoristili za nabavku mašine za preradu ekspandiranog polipropilena, dogradnju i rekonstrukciju proizvodne hale.

„Sve to je rezultiralo rekordnom prošlom godinom i nastavkom investicionog ciklusa u nove proizvodne programe i u 2022. Nadamo se i puštanju u rad linije za proizvodnju termoizolacionih ploča za građevinarstvo kao i dalji razvoj programa za auto industriju i povećanje izvoza u zemlje regiona”, kaže Milan Tasić, direktor „Fime“.

Veliko interesovanje iz Nemačke i Austrije

Koliko je od početka pandemije interesovanje međunarodnih korporacija povećano za angažovanje dobavljača iz Srbije, najbolje ilustruje primer da je samo u oblasti metalske i elektro industrije, Privrednoj komori Srbije prošle godine stiglo oko 50 upita stranih kompanija zainteresovanih za saradnju sa srpskim preduzećima. Najviše njih dolazi iz Nemačke i Austrije. Da su i domaće firme aktivne u širenju svog poslovanja van granica, pokazujue i podatak da se gotovo 800 domaćih kompanija uključilo u regionalnu bazu dobavljača Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana KIF ZB6 (www.market-access.wb6cif.eu) koja trenutno broji više od 2.000 firmi iz šest ekonomija ZB.

Šansa za još 20 kompanija

NA poslednji javni poziv za Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača u 2021. godini prijavilo se 20 preduzeća. Mahom se bave proizvodnjom uređaja i komponenti za auto, metalasku, gumarsku industriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024