UĐI U PRODAVNICU, IZABERI, KLIKNI I PAZARI NA RATE: Startap oksfordskih đaka iz Srbije i Severne Makedonije

V.N.

29. 07. 2021. u 10:16

PET godina od pokretanja startapa Leanpay, aplikacije koja pomaže korisnicima da na kasi dobiju instant kredit i na rate plate obavljenu kupovinu bez prethodnog odlaska u banku, ova usluga bi do kraja godine mogla da bude na raspolaganju i građanima Srbije.

УЂИ У ПРОДАВНИЦУ, ИЗАБЕРИ, КЛИКНИ И ПАЗАРИ НА РАТЕ: Стартап оксфордских ђака из Србије и Северне Македоније

Foto Arhiva

Oksfordski đaci i preduzetnici, Miša Živić iz Srbije i Dušan Nešovski iz Severne Makedonije, osnovali su kompaniju 2016. godine na dve lokacije, u Beogradu i Londonu, i napravili aplikaciju za instant dobijanje kredita. Danas imaju kancelarije i u Ljubljani i Zagrebu.

„U ovom trenutku usluga je dostupna u Sloveniji, a od kraja jula i u Hrvatskoj. Postoji mogućnost da usluga bude dostupna i u Srbiji krajem ove godine“, kaže Miša Živić, suosnivač kompanije „Linpej“, članice Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Ideja je nastala u okviru završnog dela MBA programa na Univerzitetu Oksford, koji su tada pohađali Miša i Dušan.

Foto Arhiva

U prošloj godini kompanija je imala gotovo neverovatan rast od 300 odsto jer se tokom korone, trgovina preko interneta znatno povećala. Ove godine očekuju takođe snažan rast – veći od 250 procenata, i osvajanje novih tržišta. Trenutno kompanija ima 35 zaposlenih a plan je da se do kraja godine taj broj poveća duplo. Od osnivanja, nekoliko puta su podržani od međunarodnih „biznis anđela“ i fondova.

Kako funkcioniše aplikacija?

Potrošač ima mogućnost da u prodavnici napravi kreditnu aplikaciju na svom telefonu. Za aplikaciju je neophodan lični dokument i nekoliko informacija o sebi. Klijent bira na koliko meseci želi da uzme kredit, maksimum je 48 meseci. Aplikacija u roku od par sekundi napravi kreditnu procenu, odobri ili odbije klijentu finansiranje te kupovine.

Za kreditnu procenu, koriste se podaci iz kreditnog biroa. Ako je klijentu odobren kredit, ugovor o kreditu se potpisuje preko telefona, bez potrebe da se ugovor štampa. Klijent odmah može da uzme proizvod koji je želi da kupi. Nakon toga, otplaćuje kupovine kroz mesečne rate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili