VUČIĆ SA RADEVIM U DIMITROVGRADU: Za tri godine se mnogo toga promenilo i za Srbe i za Bugare! (VIDEO)

Novosti onlajn/V. Ć.

23. 05. 2021. u 11:41 >> 16:36

SUSRETOM u Dimitrovgradu, u Sportsko turističkom centru, počeo je radni sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika R. Bugarske Rumena Radeva.

ВУЧИЋ СА РАДЕВИМ У ДИМИТРОВГРАДУ: За три године се много тога променило и за Србе и за Бугаре! (ВИДЕО)

Foto: V. Ćirić

Nakon sastanka sa predstavnicima bugarske manjine dvojica predsednika su se obratila medijima.

Vučić o najnovijem non-pejperu

Vučić je danas, posle posete manastiru Poganovo gde je razgovarao sa vladikom Vasilijem i sveštenstvom, izjavio da nije pročitao najnoviji non-pejper o autonomiji severa tzv. Kosova i da o nečemu što nije video ne želi da se izjašnjava, a kada su u pitanju zahtevi Prištine u vezi sa srpskim manastirima kaže da ćemo ih sačuvati.

- Neka oni rade svoj posao, mi ćemo naš - rekao je Vučić upitan da prokomentariše zahteve Prištine da se četiri srpska manastira isključe iz kategorije ugroženih spomenika na Uneskovoj listi.

Na pitanje da li ga to plaši, kaže da ga ne plaši, ali da ga brine.

- Ne plaši me ništa, ali me brine, borićemo se i sačuvaćemo Dečane, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Pećku Patrijaršiju… - rekao je Vučić.

Predsednik o intervjuu Dragana Đilasa

Predsednik je tokom obilaska manastira rekao da su poruke koje su danas poslate iz Dimitrovgrada "bratske i prijateljske", a odgovarajući na pitanje o izjavi Dragana Đilasa koji je naveo da je predsednik "mentalno oboleo čovek", Vučić je odgovario:

- To je rekao jer sam obilazio bolnice u 11 uveče. Išao sam da pokažem ljudima da vredni radnici rade i treću smenu. To je bolnica u kojoj smo spasili 1.000 života. To što sam ja mentalno oboleo, kad on kaže, verovatno mu je za verovati, kao i za račune i sve drugo. Možete li onda da zamislite da sam normalan i zdrav, sa koliko bi onda razlike gubili.

Poseta manastiru Svetog Jovana Bogoslova

Predsednik Vučić posetio je i manastir Svetog Jovana Bogoslova u Poganovu i podelio fotografije na svom zvaničnom Instagram profilu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Pre toga, predsednik je sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim odigrao partiju šaha

Obilazak rekonstruisane zgrade Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju delegacije Srbije i Bugarske obišle su rekonstruisanu zgradu Gimnazije Sv. Kirilo i Metodije gde su učenici priredili umetnički program.

Umetnički program su izveli dvojezično, na srpskom i bugarskom jeziku.

Foto: Printscreen

Gimnazija je bugarskog predsednika odlikovala počasnom lentom i zahvalnicom na donaciji koju je ova školska ustanova dobila od Bugarske. 

Foto: Printscreen

Obraćanje predsednika Vučića

- Ovde smo bili pre tri godine, pogledajte šta smo uradili za te tri godine. Oko škole, auto-put, ulagaćemo u industrijsku zonu... Uz to što smo izgradili ovaj spomenik naučili smo i glagoljicu i ćirilicu, važno je da gledamo u budućnost i da gradimo budućnost - rekao je predsednik Vučić.

- Pogledajte šta smo uradili u ovoj školi, izgradili smo auto-put - rekao je Vučić i istakao da je važno gledati u budućnost i graditi budućnost.

Kako je istakao Srbiji, Bugare doživljavaju kao bratski narod.

Najavio je proširivanje industrijske zone u Dimitrovgradu i dodao da će za to tražiti podršku prijatelja iz Bugarske. Istakako je da je budućnost zajednička i zamolio sve, posebno one koji žive u Dimitrovgradu, da vode računa jedni o drugima bez obzira koje su nacionalnosti.

Foto: Printscreen

- Za nas je najvažnije da vidimo kako i šta možemo da uradimo u budućnosti. Zahvalan sam Radevu na posvećenosti razvijanju prijateljstva prema Srbiji. Što se mene tiče, Bugari će u Srbiji uvek imati prijatelja. Zahvalan sam Bugarima na podršci koju evropskom putu Srbije - rekao je Vučić.

On je dodao da je ponosan što jedna mala stvar u smislu materjalne vrednosti, a velika u smislu duhovne završena i na taj način je pokazano kako vidimo budućnost.

- Živelo prijateljstvo Srbije i Bugarske - poručio je Vučić.

Foto: Printscreen

Obraćanje predsednika Radeva

Nakon ceremonije otkrivanja spomenika Sv. Ćirilu i Metodiju okupljenima se obratio predsednik Bugarske Rumen Radev.

Predsednik Bugarske je istakao da je "ovaj spomenik simbol bliskoti i važan duhovni znak za budućnost koji nam predstoji".

- Pre tri godine sam sa dragim kolegom i prijateljem Vučićem zajedno postavio temeljac i danas imamo lep spomenik koji je simbol duhovne bliskosti između dva naroda. Nismo mi bliski samo bratski, već i duhovno, Srbi i Bugari su sunarodnici. Poštujemo našu istoriju koja nas povezuje, naše pismo - rekao je Radev. 

Vučić i Radev otkrili spomenik Ćirilu i Metodiju

U dvorištu gimnazije Svetih Kirila i Metodija u Dimitrovgradu danas je svečano otkriven spomenik slovenskim prosvetiteljima, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada.

Pitanja novinara

Predsednicima Srbije i Bugarske buraski novinar postavio je pitanje o bugarskim prezimenima i rešavanju pitanja lične dokumentacije: 

- Ovo je razmatrano pitanje i odnosi se na administrativno rešenje. Očekujem da vidim veću aktivnost bugarske nacionalne manjine. Ovde se osećam kao među dobrim domaćinima. Ne znam kako određujete da je ovo najsiromašniji kraj. Odlučili smo da ovde bude sastanak ministarstava ekonomije. Uradićemo sve da se bugarski biznis ovde oseća sigurno i da ulaže svoja sredstva. Biću srećan ako Srbija još više uloži u ovaj region. Iste zahteve čujem i u svakoj bugarskoj opštini - istakao je Radev. 

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Što se tiče završetaka imena za bugarske žene taj problem smo rešili u decembru 2018. godine. Treba samo da se ode do opštine i promeni ime u knjigama. Druga je stvar koliko je procenat onih koji su uradili ili nisu. Što se tiče imena ulica, niko ne želi da menja imena ulica koje nose ime bugarskih heroja. Ovo nije najsiromašniji kraj u Srbiji. Ima bar 3 okruga u Srbiji u kojima ćemo morati mnogo više da ulažemo. Mi smo zadovoljni rastom Srbije, a ove godine ćemo biti značajno bolji od svih zemalja evropske unije. Polako ćemo da smanjuju razliku između našeg siromaštva i vašeg bogatstva. Ulagaćemo još više novca u ovaj kraj ovde, dobićete brzu prugu. Dajemo sve od sebe, ali će nam svakako biti dobrodošla bugarska pomoć. Uvek kada pokušate da podignete neke tenzije prema Srbiji, iz Srbije ćete dobiti samo prijateljski odgovor - jer vas mi smatramo svojom braćom. Nastavićemo da pružamo svaku vrstu podrške - rekao je predsednik Vučić. 

Dijalog Beograda i Prištine

- Kao što znate, Bugarska je uvek pružala pomoć Srbiji u njenom putu za ujedinjenu Evropu. Uvek smo podržavali dijalog i smatramo da je to jedini put za rešavanje problema. Bugarska je priznala Prištinu i ova pozicija je podleže raspravi. Mi ćemo nastavljati da u okviru Evropske unije podržavamo i stimulišemo ovaj dijalog i da se traži mirno rešenje problema - rekao je Radev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Proces prelaska granice 

- Što se tiče prelaza to su tehničke stvari o kojima moramo da razgovaramo. Ima veliki broj turista koji idu u Bugarsku, padom zaraženih to će biti još izraženije. Interesantno je da danas gotovo uopšte nismo razgovarali o koroni i to su dobri znaci i dobri pokazatelji. Dobio sam i naše jutrošnje podatke koji su vrlo dobri, tako da molim samo ljude da se vakcinišu dodatno i verujem da to rade i naši bugarski prijatelji. Ne možemo da radimo isto što radimo i sa Makedonijom, jer je Bugarska članica Evropke unije, pa važe drugi propisi. Pokušaćemo da osiguramo najbrži mogući prelaz, da obezbedimo ljudima najbrže rešenje i da ubrzamo putovanje. Spremni smo da razgovaramo, da se osigura najbrži prelaz srpskih državljana, kao što ćemo mi to da uradimo za bugarske državljane, koji u velikom broju dolaze u našu zemlju i veoma su nam dragi gosti i u Beogradu i u Nišu i u svakom drugom gradu. Pozivam naše ljude da idu u Bugarsku i Bugare da dolaze što više u Srbiju, da se što bolje upoznamo, jer ćemo tek tako bolje videti koliko smo braća - zaključio je predsednik. 

Obraćanje predsednika Vučića

- Zadovoljan sam našim bilateralnim odnosima. Razmena mora da bude još veća. Odnosi Srbije i Bugarske su zaista dobri. Gajimo prijateljstvo prema Bugarskoj i narodu. Razgovarali smo danas. Dogovorili smo da zajednički pronađemo investitore i da omogućimo ljudima da rade - rekao je predsednik. 

- Ne vidimo nikakve probleme koji bi nas razdvajali, i Bugari u Srbiji treba da budu most između dobrih odnosa Srbije i Bugarske. 

- Pruga Niš-Dimitrovgrad će biti brza pruga. Dodatno ćemo približiti ove gradove sa našim glavnim gradom. Interkonektor je takođe vrlo važna investicija za nas. Sve što radimo sa Bugarskom je za nas vrlo dobro došlo. Ne vidimo nikakve probleme u odnosima Srbije i Bugarske. Sve istorijske probleme moramo da ostavimo i za sebe i da gledamo u budućnost. Sve najbolje želim bugarskom narodu - rekao je Vučić. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Obraćanje Radeva

- Danas mi je teško da pronađem drugu definiciju, ali to je prijateljstvo i dobrosusedski odnosi. Zahvaljijući upornosti predsednika opštine, otkrićemo spomenik čiji smo kamen temeljac postavili pre 3 godine, Ćirilu i Metodiju. To je važno zato što pokazuje ne samo istorijsku bliskost već pokazuje i zajedničke namere, da idemo ka dubljem prijateljstvu. To pokazuje i razmena. Srbija je već napravila tako da od Beograda do bugarske granice može da se dođe veoma brzo, pa se nadam da ćemo da godinu ili dve završiti tu deonicu. Radimo i na gasnom interkonektoru. Radi se i na ideji za povezivanje naših energetskih sistema. Najvažnija je komunikacija između ljudi sa obe strane granice. Bugara koji posećuju Srbiju je mnogo. Razmatrali smo i veću i bolju povezanost proširenjem prevoznih kapaciteta i bolju povezanost. Današnji sastanak je bio važan i pokazuju da je politika podrške naše nacionalne manjine održiva i da od tada postoje dobri rezultati. Predsednik Vučić se lično angažovao na rešavanju problema - rekao je Radev. 

- Danas je bio važan korak napred. Ostvareno je mnogo toga u različitim oblastima. Angažoovala se i Bugarska za brži prevod za decu u Dimitrovgradu i Bosilegradu. Želim da se još jednom zahvalim predsedniku Vučiću. Ovim sastancima pokazujemo da mi možemo zajedno da rešavamo probleme. Zahvaljujem vam zbog toga što sve svoje obaveze koje preuzmete na sebe ispunite - istakao je om. 

Vučić i Radev sa predstavnicima bugarske manjine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost, predsednik Bugarske Rumen Radev, sastali su se danas u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

U opštinama Dimitrovgrad i Bosilegrad bugarski jezik je u službenoj upotrebi, a Srbija je priznala i štiti bugarski jezik u skladu sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima na tom području.

Prethodno, Vučić i Radev su razgovarali u četiri oka, a zatim i sa delegacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024