VUČIĆ I PAHOR POSLE SASTANKA: Mir i stabilnost u interesu svih, želimo dijalog sa Prištinom (VIDEO)

Tanjug

14. 05. 2021. u 10:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

ВУЧИЋ И ПАХОР ПОСЛЕ САСТАНКА: Мир и стабилност у интересу свих, желимо дијалог са Приштином (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Sastanak je počeo u 10 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Posle "tet-a-tet" sastanka Vučića i Pahora, dvojica predsednika se obraćaju javnosti.

VUČIĆ - UTROSTRUČENA TRGOVINSKA RAZMENA SA SLOVENIJOM

Dugo smo razgovarali, a ključne teme odnosi sa Slovenijom, EU integracije i regionalni procesi.

Udvostručena je trgovinska razmena sa Slovenijom, verujem da možemo da pronađemo još mnogo toga zajedničkog - rekao je Vučić.

- Srbija ima visoku stopu proivrednog rasta i od presudnog značaja je da se posvetimo reformama. Verujem da možemo još bolje rezultate da postignemo sa našim prijateljima iz regiona. Imamo dobar dijalog o položaju Srba u Sloveniji ali i Slovenaca u Srbiji - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin

 

Predstaviću Beograd na vodi našem gostu.

Kako je predsednik Vučić rekao Srbija ima dobar ekonomski razboj i za nas je kako dodaje da se posvetimo oblasti vladavine prava i da veruje da možemo da postignemo još bolje rezultate.

-Očekujemo i održavanje 6. sednice Vlada Srbije i Slovenije - rekao je predsednik i dodao da su najviše govorili o regionalnim pitanjima.

On je kako kaže, upoznao Pahora sa pitanjima u regionu kao i na KiM.

- Da li je naša pozicija laka, nije, to je jasno svakome u Srbiji -istakao je Vučić i nagalsio da ono za šta se Srbija zalaže je činjenica da želimo da nastavimo dijalog pod okriljem EU sa Prištinom.

- Očekujemo i održavanje 6. sednice Vlada Srbije i Slovenije - rekao je predsednik i dodao da su najviše govorili o regionalnim pitanjima.

On je kako kaže, upoznao Pahora sa pitanjima u regionu kao i na KiM.

Foto: Printskrin

 

On je podvukao da mora da se dođe do komprtomisnog rešenja, ali da je ''za tango potrebno dvoje''.

-Mi smo za kompromisno rešenje, zamrznuti konflikt nije dobar, što se može videti - smatra Vučić zahvalivši se Pahoru na poseti naglasivši da će lideru Slovenije pokazati najveće gradilište u Srbiji a to je Beograd na vodi.

PAHOR - MIR I STABILNOST U INTERESU SVIH

Foto: Printskrin

 

- Mir i stabilnost je u interesu svih bez obzira na razlike između nas - rekao je Pahor. Očekujem konstruktivan razgovor i da ćemo doći do zaključaka kao i da će sa našeg samita otići jedna sveža deklaracija, koja će nadahnuti proširenje EU i reformama. Zahvaljujem se Vučiću za njegove savete i upozorenja, sve je to bitno za nekoga ko priprema samit koji će se održati u ponedeljak na brdu kod Kranja - naglasio je predsednik Pahor.

Pahor je rekao da u mnogim zemljama i društvima Zapadnog Balkana nema poverenja u evropsku perspektivu kao što je bilo pre 10 godina.

VUČIĆ - SRBIJA SE NALAZI NA EVROPSKOM PUTU

- Naša država podržava i sve ostale koji žele da uđu u EU. Podržavamo i Albaniju i Severnu Makedoniju ka evropskom putu. Mi smo svi jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ne postoje idealni odnosi, ali mi smo tu i to je najbolji put za Srbiju. Prvo smo dobili Fajzer, pa kinesku vakcinu, ali i dalje imamo sve četiri. Ako neko nije vakcinisan od vas, imate švedski sto, pa možete da se vakcinišete i dođete na revakcinu u Srbiju - pozvao je predsednik Srbije slovensku delegaciju.

VUČIĆ - NEMA PROMENE GRANICA

- Saglasan sam sa Pahorom da nema promene granica, rekao sam da je pozicija Srbije zasnovana na međunarodnom pravu, ono na čemu insistiramo je da se poštuju granice zemalja i odluke Ujedinjenih nacija. Srbija više nije na kolenima i nije džak za šutiranje kao pre 10 godina. Nemojte da nam govorite o principima i moralu, jer toga nema. To je odgovor ne Pahoru, već onima koji pokušavaju da nam pričaju da treba da menjamo granice, jer smo mali. Stav velikih je da je Srbija zgažena, ali mi ćemo se držati pravnih principa, čuvaćemo mir i stabilnost - naglasio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna