ULAZNICA SAMO ŠAPIĆU, A ZA OSTALE LISTA: Da li je ujedinjenje SNS i SPAS nagoveštaj daljeg ukrupnjavanja stranaka

S. Rovčanin Tomković

07. 05. 2021. u 10:00

NAJAVLjENO spajanje Srpske napredne stranke i SPAS otvorilo je pitanje hoće li se rascepkana politička scena Srbije ukrupniti pred izbore naredne godine.

УЛАЗНИЦА САМО ШАПИЋУ, А ЗА ОСТАЛЕ ЛИСТА: Да ли је уједињење СНС и СПАС наговештај даљег укрупњавања странака

Foto Tanjug

Čelnici ovih dveju partija započeli su razgovore o detaljima udruživanja, a konačan dogovor očekuje se u narednih nekoliko nedelja.

Kao jedan od motiva ujedinjenja partija Aleksandra Vučića i Aleksandra Šapića, u javnosti se spominje zbijanje redova pred izbore u Beogradu, na čijem čelu mnogi već vide predsednika Opštine Novi Beograd.

Prvi čovek SPAS izjavio je juče da predlog o ujedinjenju nije došao preko noći, već je rezultat približavanja i razgovora koji će sada biti podignuti na nivo dve organizacije.

- Sa Vučićem sam u prethodnom periodu razgovarao o mnogim stvarima. Ako pogledate političke stavove SPAS, videćete da ima vrlo malo stvari koje se razlikuju od današnje državne politike. Suštinski velikih razlika po pitanju doživljaja i percepcije važnih, ključnih, kako unutrašnjepolitičkih i spoljnopolitičkih pitanja, nije bilo. Mislim da su ovakve stvari logične - istakao je Šapić i dodao da bi možda bilo dobro da na političkoj sceni organizacije koje imaju slične ili iste poglede krenu ka ukrupnjavanju.

O tome da li ima želju da bude gradonačelnik Beograda, rekao je da se "ne radi o želji, nego objektivno o tome gde može najviše da doprinese, a to je lokal":

- Ima još 11 meseci do izbora, moraćemo da pratimo okolnosti i da vidimo kakav će biti razvoj situacije.

Prema rečima Bojana Klačara, iz CeSID, SNS i SPAS su procenili da će bolje proći ako nastupe na izborima zajedno, nego na odvojenim listama.

Foto N. Skenderija

- Šapić sada ne bi mogao da računa na dobar deo opozicionih birača koji su nezadovoljni radom naprednjaka i koji su glasali za njega. Na ranijim izborima, on je vodio kampanju koja je bila i kritička prema SNS - objasnio je Klačar za "Novosti".

- Naprednjaci će dobiti jednu novu energiju, političara koji je popularan na Novom Beogradu i dalje ga prati to da je bio uspešan sportista. S druge strane, SNS ovim potezom zaustavlja interne podele do kojih bi moglo da dođe, u slučaju da je Šapić podržan u kandidaturi za gradonačelnika Beograda, a nije u njihovoj stranci. Nemam nikakvu informaciju, ali ovo je po mom mišljenju uvod u kandidaturu Šapića za gradonačelnika Beograda. On je prepoznatljiv u prestonici više nego u Srbiji, i naprednjacima, koji su malo slabiji u Beogradu nego na nacionalnom nivou, treba neko takav.

Klačar smatra da neće doći do daljih spajanja partija vlasti, jer stranke poput Pokreta socijalista, ili Pokreta snaga Srbije nemaju potencijala da ulaskom u istu partiju donesu više glasova nego što donose sada na jednoj listi:

- Isto je i sa PUPS, oni su kao "vegeta", ne mogu da donesu pojedinačno dosta glasova, ali na kraju daju dobar začin.

PRIMER ZA NASTUP OPOZICIJE

KLAČAR je naveo da je Vučić sada dao model i opoziciji kako treba da se ponaša pred izbore.

- Ovo je način kako treba da se ponaša opozicija. Treba da se radi na ukrupnjavanju, ali ne u koalicije, nego u jednu ili dve stranke, kako bi se biračima olakšao izbor - naveo je Klačar.

Zajednički nastup partija vlasti na izborima dosad je pominjan nekoliko puta, a često je ovu ideju isticao predsednik SPS Ivica Dačić.

Foto Tanjug

- Ostajem pri stavu da bi stranke vladajuće koalicije trebalo da nastupe na jednoj listi. I ne mislim to zbog izbornog rezultata, nego smatram da bi sve partije kojima je interes zemlje na prvom mestu trebalo da stanu na jednu stranu, posebno zbog sve većih pritisaka i izazova sa kojima se suočavaju - istakao je Dačić, za "Novosti".

- Naravno, konačnu odluku daće Vučić i SNS kao najveća stranka, a kakva god da bude odluka, mi smo za nastavak saradnje koja se pokazala kao veoma uspešna.

Naš sagovornik iz CeSID smatra da će SNS i SPS, ipak, ići na dve liste na parlamentarnim i najverovatnije beogradskim izborima, dok će SPS podržati Vučića na predsedničkim, a koaliciju će nastaviti posle izbora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!