INTERVJU Jadranka Joksimović: Za nas merodavni samo sporazumi, a ne non-pejperi

D. MILINKOVIĆ

04. 05. 2021. u 12:00

OVIH dana i nedelja mnogo tzv. non-pejpera cirkuliše u etru, i to po veoma osetljivim temama. Oni služe za "opipavanje pulsa" zainteresovanim subjektima, regionalnim i međunarodnim. I za jedno i za drugo pitanje koje je bilo predmet tih non-pejpera mi imamo jasne okvire. Naš prioritet su ravnopravno članstvo u EU, mir, saradnja i održivo povezivanje regiona tzv. Zapadnog Balkana.

ИНТЕРВЈУ Јадранка Јоксимовић: За нас меродавни само споразуми, а не нон-пејпери

Foto Z. Jovanović

Sve naše inicijative, posebno predsednika Vučića, upravo su išle i idu u tom pravcu. U vezi sa drugim pitanjem, dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU, kao i jasne i potpisane obaveze iz Briselskog sporazuma, za nas su merodavan okvir. Naš puls je lako meriti po ovim pitanjima, jer smo sve radili i radimo u dobroj veri i poštujući sporazume i principe, što očekujemo i od drugih.

Ovo u intervjuu, za "Novosti" poručuje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, na pitanje kako tumači informacije o navodnim non-pejperima, u kojima se, između ostalog, predlaže i novo crtanje granica.

* Da li sve otvorenije poruke da treba da priznamo KiM da bismo ušli u EU znače da ćemo se uskoro naći pred izborom - Kosovo ili EU?

- Uslovi pod kojima će Srbija postati punopravan član EU definisani su u našem pregovaračkom okviru. U njemu jasno piše da je potrebno pre stupanja u članstvo zaključiti pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. EU ima obavezu statusne neutralnosti i ne bavi se ona priznavanjem ili nepriznavanjem, to rade države članice.

U SNS NE ZATVARAMO OČI

* U poslednje vreme čuju se optužbe da su čak i pojedini ministri iz SNS radili protiv predsednika Vučića...

- SNS je velika stranka sa jasno strukturisanim organima. Niko ne zatvara oči na probleme koji postoje, i svakako će se svi nadležni organi stranke baviti otvorenim pitanjima. A sve radnje protivne Ustavu i zakonima moraju da budu predmet rada nadležnih organa, oko toga valjda nema dileme.

* Može li uskoro doći do "odmrzavanja" procesa naših EUintegracija?

- Novu metodologiju po kojoj će se voditi pregovori o pristupanju, EU i jeste usvojila kako bi se "odmrzao" ovaj proces, odnosno da bi se politika proširenja sprovodila na kredibilniji način. Zato smo je bez oklevanja i prihvatili. Cilj nam i jeste da ubrzamo pregovore, pre svega delotvornije sprovodeći reforme u oblasti vladavine prava na koje smo se obavezali građanima Srbije. Uz aktivno učešće predsednika Vučića i premijerke Brnabić značajne korake smo napravili u toj oblasti poslednjih meseci i nedelja.

Foto Z. Jovanović

* Kada bismo mogli da otvorimo nova poglavlja, tj. klastere?

- Krajem juna očekujemo održavanje političke Međuvladine konferencije na visokom nivou. Ukoliko bude ocene dovoljnog napretka u oblasti vladavine prava, odnosno ispunjavanja prelaznih merila za poglavlja 23 i 24 u okviru Klastera 1 - Osnove, mogli bismo do kraja godine da otvorimo jedan ili dva cela klastera. Dakle, očekujem napredak.

* Srbija ne želi da naruši odnose sa Rusijom i Kinom, pogotovo ne da uvede sankcije Moskvi, kako će se to odraziti na naš evropski put?

- U posebno bremenitim vremenima, u kakvim živimo, odgovorne vlade vode računa o svim važnim i političkim i ekonomskim interesima zemlje i građana. Narativ koji cirkuliše o obimu naše saradnje u odnosu na brojne članice EU, pomalo je predimenzioniran. Uvidom samo u trgovinsku razmenu između pojedinih EU zemalja sa Rusijom i Kinom jasno je da i te kako postoji međusobna velika ekonomska saradnja. Ali, odnosi na globalnom nivou već duže vreme su na klackalici i to svakako utiče na očekivanja EU prema pridruženim zemljama.

* Kako komentarišete to što iz Zagreba stalno stižu pretnje da će nas blokirati na evropskom putu?

- Praksa unošenja bilateralnih pitanja u pristupni proces, a često se potezala ne samo prema nama, i ne samo od Hrvatske, nije pokazala ništa što bi bio doprinos kredibilnosti procesa i podizanju poverenja. Mislim da nova metodologija upravo želi da poboljša ove elemente procesa - više kredibilnosti i poverenja, a uz to teško idu bilateralna uslovljavanja.

O "SLUČAJU PALMA"

* Kako gledate na "slučaj Palma"?

- I kao ministar u Vladi ali i kao osoba koja drži do integriteta u politici i u životu, imam jasne stavove i mišljenja o principima valjanog načina obavljanja javne funkcije i bavljenja politikom uopšte, ma o kome da se radi. Sve ostalo je stvar postupanja nadležnih institucija i aktera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati