ĐORĐE MILIĆEVIĆ OCENIO: "Ohrabrujući rezultati dogovora u Briselu"

Novosti onlajn

28. 04. 2021. u 12:46

- REZULTAT posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Briselu i dogovori koji su postignuti su ohrabrujući i u potpunosti sam saglasan sa predsednikom Vučićem koji ovu posetu ocenjuje kao jednu od najboljih do sada.

ЂОРЂЕ МИЛИЋЕВИЋ ОЦЕНИО: Охрабрујући резултати договора у Бриселу

Foto: "Novosti"

- Kada to kažem, ne mislim samo na podršku Evropske Unije u oblasti infrastrukture, već pre svega mislim na obostrano poverenje - izjavio je Đorđe Milićević, predsednik poslaničke grupe SPS-a, na sednici Odbora za Evropske integracije, na čijem je dnevnom redu bilo predstavljanje Rezolucije EP o izveštajima komisije za Srbiju za 2019. godinu i 2020. godinu, koju je predstavio Izvestilac Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Milićević je, između ostalog, naglasio da je strateški interes i glavni spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da Vlada pokazuje potpunu odlučnost i opredeljenost kada je reč o evropskom putu Srbije.

- Međutim, ovo je obostrani proces koji podrazumeva dobronamerno partnerstvo, a ne dvostruke standarde - rekao je Milićević.

- Tu odlučnost Srbije na putu evropskih integracija, podsetiću vas, potvrdila je i Narodna skupština Republike Srbije tako što je u plenumu razgovarala o izveštaju Evropske komisije, što do sada nije bila praksa. Kada je reč o izveštaju Evropskog parlamenta, sugerišemo da se vodi računa kada su u pitanju amandmani kako neki delovi Izveštaja ne bi bili plod proizvoljnog i paušalnog tumačenja, poput konstatacije: „da Vlada manipuliše statističkim podacima o COVID-u 19 u političke i izborne svrhe“, dok se ovde predsednik države, Vlada i celokupna zdravstvena struka bore za svaki život građana Srbije - rekao je Milićević, i dodao: "Srbija je danas simbol novih vrednosti u regionu, a predsednik Vučić se potvrdio kao faktor stabilnosti u regionu, kao neko ko je ujedinio region onda kada je najteže. I nisu donacije koje je Srbija uputila državama regiona samo na desetine hiljada vakcina, već stvar poverenja jednih u druge i jačanja dobrosusedskih odnosa".

- Beograd je iskreno posvećen dijalogu sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog, pravičnog rešenja za sve. Srbija je poštovala sve što je potpisano. Srbija poštuje i Briselski i Vašingtonski sporazum, ali i druga strana to treba da uradi - naglasio je Milićević i dodao da je ubeđen da će Srbija učiniti napredak na polju vladavine prava na koje se odnose pregovaračka poglavlja 23 i 24.

- Želim da vas upoznam da je Narodna skupština RS otvorila dijalog u vezi sa ustavnim promenama kojim će se unaprediti i ojačati nezavisnost pravosuđa. Reformski kurs Vlade RS čiji su temelji postavljeni 2014. godine omogućili su da Srbija u godini punoj izazova i iskušenja bude ekonomski jaka i stabilna, sa potpunim uverenjem da će realizovati projektovanu stopu BDP od 6%. Sa ekonomskog aspekta dodao bih važnost činjenice da su Srbija i EU u prethodnih deset godina uspele da povećaju trgovinsku razmenu koja danas iznosi 25 milijarde evra, što jeste pokazatelj značaja EU za srpsku ekonomiju i životni standard građana. Narodna skupština RS je danas simbol demokratičnosti, efikasnosti i transparentnosti u radu i predstavlja glas naroda. Takođe implementirano je sve ono što je u izveštaju Evropske komisije navedeno kao sugestije i predlozi kada je reč o radu najvišeg zakonodavnog tela. Slažemo se u potpunosti da je važna percepcija građana o EU i s tim u vezi želim da kažem da je velika razlika između Izveštaja EP i ishoda razgovora u Briselu. Umesto izjave da je „dobra vest da Evropski savet i Evropska komisija neće otvarati nova pregovaračka poglavlja za Srbiju“; mi uvek predlažemo otvoren i konstruktivan dijalog sa predstavnicima Evropskog parlamenta. Gospodine Bilčik, nijednog trenutka nismo diskreditovali nijednog evropskog parlamentarca, već smo izneli jasan stav da tokom međustranačkog dijaloga, kojem smo veoma posvećeni, kao što smo bili i tokom prve faze, očekujemo objektivnost i nepristrasnost - zaključio je Milićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri