VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA ATLANTSKOG SAVETA: Znam Bajdena i Blinkena, američki je interes da ima Srbiju kao saveznika (VIDEO)

Novosti online

22. 04. 2021. u 15:15 >> 15:55

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić putem video linka razgovarao je sa predstavnicima Atlantskog saveta o situaciji u vezi sa pandemijom KOVID-19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АТЛАНТСКОГ САВЕТА: Знам Бајдена и Блинкена, амерички је интерес да има Србију као савезника (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike.

Vučić kaže da je mir i stabilnost veoma važan u regionu.

Predsednik je takođe istakao da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vreme pandemije virusa korona.

Vakcine

Nismo učestvovali u testiranju kineskih ili bilo kojih drugih vakcina, već smo sve kupili nakon što su prošle sve faze testiranja, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima Atlantskog saveta, kazao da ne veruje da je ono što je uradio tim na koji je ponosan, a čiji je on deo, nešto ogromno istorijsko, iako je naša zemlja svojim naprima dobila više vakcina od ostalih. Rekao je da je Srbija kupila i dobila sve vakcine nakon što su prošle sve faze testiranja, podsetivši da je prvi aranžman postignut sa Fajzerom.

- Oni su tačni u isporuci kao švajcarski sat. Uvek isporučuju kao što smo se dogovorili i zadovoljan sam time - objasnio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija dobila i velike isporuke vakcina iz Kine, AstraZeneka, kao i Sputnjik iz Rusije.

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike. Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Nedavno, ukazao je, postignut je dogovor i sa Modernom o njihovoj vakcini protiv korone, koje će u Srbiju stići krajem oktobra.

Odnosi sa SAD

Jedna od tema razgovora je i nova administracija DŽoa Bajdena u SAD. Dobri odnosi sa SAD su preduslov za napredak ekonomije, smatra Vučić.

Vučić je podsetio na svoje sastanke sa Bajdenom i istakao da je bio iznenađen time koliko je Bajden bio upoznat sa situacijom na ovim prostorima. 

- Predsednika (Donalda) Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsednika Bajdena bolje od predsednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dve države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želeo je da nas sasluša. Nadam se da se toga seća. Biće političkih poteškoća za Srbiju - rekao je Vučić i podsetio da zna i Entonija Blinkena.

Foto: Pritnskrin

Predsednik je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.

Govoreći o stanju demokratije i korupciji u Srbiji, Vučić kaže da je svestan da stanje nije savršeno.

- Moram da priznam i da prihvatim da postoje ozbiljni problemi sa kojima ćemo morati da se suočimo. Spremni smo da čujemo sve kritike - rekao je predsednik.

On je dodao da se nada da će Srbija u pogledu demokratije i ljudskih prava postići rezultate kao u ekonomiji i vakcinaciji, te istakao da nema razloga da tako i ne bude.

On je kazao da se nada da će imati ozbilja pristup odgovoran pristup razvoju odnosa.

- Možda SAD nisu naš najbolji prijatelj, ali su prijatelj sa kojim imamo zajednički interes i zajedničku budućnost - rekao je predsednik.

Snaženje ekonomije Srbije

Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinele su i direktne strane investicije, a podsetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu.

Istakao je da ne oseća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susede. S tim u vezi je podsetio da ne odgovara na uvrede iz drugih delova regiona. Vučić je istakao da je uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji. Podsetio je da je Srbija po rastu druga u Evropi, i da MMF prognozira Srbiji rast od pet odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između 6 i 6,5 odsto rasta BDP-a.

To, dodaje, je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje. Ukazao je da je javni dug na nivou koji je manji od 60 odsto, u čemu je za 80 odsto članica EU bolja.

Kosovo i Metohija

Predsednik je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.

- Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU - rekao je predsednik i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera.

Predsednik je istakao da "ne mogu svi dobiti sve". 

Vučić je rekao da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.

Mali Šengen

Govoreći o "malom Šengenu", Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.

Predsednik je istakao da je to "velika politička ideja i budućnost regiona".

Takođe, Vučić je rekao da razume probleme premijera Albanije Edija Ramu zbog toga što Priština bez jasnog razloga odbija da učestvuje u pregovorima.

- Moramo da razumemo njihove strahove od srpske dominacije u regionu bolje nego što inače razumemo i moramo ih ubediti da to nije dobro samo za Srbiju, već je još bolje za njih - rekao je predsednik.

On je istakao da bi "mali Šengen" doneo dvostruko veći ekonomski rast zemljama koji prihvate da u njemu učestvuju.

Predsednik je istakao i da Srbija napreduje u pogledu ekologije.

Ćutanje na albansku retoriku

Predsednik je istako da niko od zvaničnika Srbije ne govori o Velikoj Srbiji, ali da albanski lideri svakog dana govore o tzv. "Velikoj Albaniji" i niko na to ne reaguje.

- LJudima je dosta ratova ovde, zbog toga su napuštali Srbiju. Danas se visokoobrazovani ljudi vraćaju u Srbiju i sve inteligentne, mlade ljude koji su otišli želimo da vratimo u Srbiju - rekao je predsednik Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

milordlukovic

22.04.2021. 17:30

Nema predaje!!! Svih 10000000 milliona nas Srba ima da izgine za pravdu pa dosta je bilo 1914 ,1945,1999 dokle vise .samo neka krenu ima da ih pokosimo sve ima za dva dana da pijemo kaficu u Berlinu !