VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA ATLANTSKOG SAVETA: Znam Bajdena i Blinkena, američki je interes da ima Srbiju kao saveznika (VIDEO)

Novosti online

22. 04. 2021. u 15:15 >> 15:55

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić putem video linka razgovarao je sa predstavnicima Atlantskog saveta o situaciji u vezi sa pandemijom KOVID-19, kao i o regionalnim pitanjima i spoljnopolitičkim prioritetima zemlje.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АТЛАНТСКОГ САВЕТА: Знам Бајдена и Блинкена, амерички је интерес да има Србију као савезника (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike.

Vučić kaže da je mir i stabilnost veoma važan u regionu.

Predsednik je takođe istakao da je Srbija pružila i ekonomsku pomoć građanima i privredi za vreme pandemije virusa korona.

Vakcine

Nismo učestvovali u testiranju kineskih ili bilo kojih drugih vakcina, već smo sve kupili nakon što su prošle sve faze testiranja, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima Atlantskog saveta, kazao da ne veruje da je ono što je uradio tim na koji je ponosan, a čiji je on deo, nešto ogromno istorijsko, iako je naša zemlja svojim naprima dobila više vakcina od ostalih. Rekao je da je Srbija kupila i dobila sve vakcine nakon što su prošle sve faze testiranja, podsetivši da je prvi aranžman postignut sa Fajzerom.

- Oni su tačni u isporuci kao švajcarski sat. Uvek isporučuju kao što smo se dogovorili i zadovoljan sam time - objasnio je Vučić.

Podsetio je da je Srbija dobila i velike isporuke vakcina iz Kine, AstraZeneka, kao i Sputnjik iz Rusije.

Vučić je na početku istakao da je Srbija nabavila vakcine sa svih strana sveta i da je to pitanje zdravlja, a ne geopolitike. Govoreći o pomoći regionu, Vučić je istakao da je Srbija pomogla državama u okruženju dostavljajući vakcine.

Nedavno, ukazao je, postignut je dogovor i sa Modernom o njihovoj vakcini protiv korone, koje će u Srbiju stići krajem oktobra.

Odnosi sa SAD

Jedna od tema razgovora je i nova administracija Džoa Bajdena u SAD. Dobri odnosi sa SAD su preduslov za napredak ekonomije, smatra Vučić.

Vučić je podsetio na svoje sastanke sa Bajdenom i istakao da je bio iznenađen time koliko je Bajden bio upoznat sa situacijom na ovim prostorima. 

- Predsednika (Donalda) Trampa sam sreo samo dva puta, a samo jednom sam imao priliku da pričam sa njim o politici. Znam predsednika Bajdena bolje od predsednika Trampa, ali ne mogu da kažem da očekujem bolje odnose između dve države. Kada god je Bajden bio u Beogradu, želeo je da nas sasluša. Nadam se da se toga seća. Biće političkih poteškoća za Srbiju - rekao je Vučić i podsetio da zna i Entonija Blinkena.

Foto: Pritnskrin

Predsednik je rekao da se nada da je američki interes da ima Srbiju za saveznika na Balkanu.

Govoreći o stanju demokratije i korupciji u Srbiji, Vučić kaže da je svestan da stanje nije savršeno.

- Moram da priznam i da prihvatim da postoje ozbiljni problemi sa kojima ćemo morati da se suočimo. Spremni smo da čujemo sve kritike - rekao je predsednik.

On je dodao da se nada da će Srbija u pogledu demokratije i ljudskih prava postići rezultate kao u ekonomiji i vakcinaciji, te istakao da nema razloga da tako i ne bude.

On je kazao da se nada da će imati ozbilja pristup odgovoran pristup razvoju odnosa.

- Možda SAD nisu naš najbolji prijatelj, ali su prijatelj sa kojim imamo zajednički interes i zajedničku budućnost - rekao je predsednik.

Snaženje ekonomije Srbije

Snaženju ekonomije Srbije, dodao je, doprinele su i direktne strane investicije, a podsetio je da je prošle godine Srbija privukla skoro 70 odsto svih investicija u regionu.

Istakao je da ne oseća nikakve nacionalističke tendencije, i da mu je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da Srbija podržava svoje susede. S tim u vezi je podsetio da ne odgovara na uvrede iz drugih delova regiona. Vučić je istakao da je uspeh Srbije u nabavci vakcina vezan za uspehe u ekonomiji. Podsetio je da je Srbija po rastu druga u Evropi, i da MMF prognozira Srbiji rast od pet odsto za tekuću godinu, dok su domaća predviđanja između 6 i 6,5 odsto rasta BDP-a.

To, dodaje, je najvažniji stub našeg privrednog rasta, pored veće javne potrošnje. Ukazao je da je javni dug na nivou koji je manji od 60 odsto, u čemu je za 80 odsto članica EU bolja.

Kosovo i Metohija

Predsednik je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao da obe strane moraju da ispune ono što je potpisano u Briselu.

- Od Beograda ne čujete nikakve ucene. Ne pretimo ratnom kompenzacijom i tužbama, ali to svaki dan čujemo od Prištine i nema reakcije SAD i EU - rekao je predsednik i istakao da je važno da se poveća poverenje između dve strane i da se ne sme stvarati neprijateljska atmosfera.

Predsednik je istakao da "ne mogu svi dobiti sve". 

Vučić je rekao da je potrebno da Albanci pristanu na određeni kompromis.

Mali Šengen

Govoreći o "malom Šengenu", Vučić kaže da je zahvalan američkoj administraciji zbog toga što više podržavaju tu ideju od evropskih zemalja.

Predsednik je istakao da je to "velika politička ideja i budućnost regiona".

Takođe, Vučić je rekao da razume probleme premijera Albanije Edija Ramu zbog toga što Priština bez jasnog razloga odbija da učestvuje u pregovorima.

- Moramo da razumemo njihove strahove od srpske dominacije u regionu bolje nego što inače razumemo i moramo ih ubediti da to nije dobro samo za Srbiju, već je još bolje za njih - rekao je predsednik.

On je istakao da bi "mali Šengen" doneo dvostruko veći ekonomski rast zemljama koji prihvate da u njemu učestvuju.

Predsednik je istakao i da Srbija napreduje u pogledu ekologije.

Ćutanje na albansku retoriku

Predsednik je istako da niko od zvaničnika Srbije ne govori o Velikoj Srbiji, ali da albanski lideri svakog dana govore o tzv. "Velikoj Albaniji" i niko na to ne reaguje.

- Ljudima je dosta ratova ovde, zbog toga su napuštali Srbiju. Danas se visokoobrazovani ljudi vraćaju u Srbiju i sve inteligentne, mlade ljude koji su otišli želimo da vratimo u Srbiju - rekao je predsednik Srbije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode