AMBASADA SAD U BEOGRADU: Podržavamo punu primenu Briselskog sporazuma

Tanjug

18. 04. 2021. u 19:13

SJEDINJENE Američke Države podržavaju punu primenu Briselskog sporazuma i povratak dijalogu koji je predvođen Evropskom Unijom, ali i dele nezadovoljstvo ljudi širom regiona što tu nema napretka, rečeno je u Ambasadi SAD.

АМБАСАДА САД У БЕОГРАДУ: Подржавамо пуну примену Бриселског споразума

Foto Tanjug

Iz Ambasade SAD, povodom osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, za Tanjug dodaju, da "odugovlačenje iz prošlosti ne treba da bude izgovor za izostanak napretka danas".

- Ima naznaka da nada postoji – Beograd i Priština postigli su brojne sporazume i time smanjili napetosti a uvećali saradnju uključujući i u odgovoru na pandemiju", navode iz Ambasade SAD u Beogradu.

Podsećaju da su se vodeći privrednici, zajedno sa privrednim komorama, pojavili kao najjači zagovornici važnosti normalizacije odnosa zarad privrednog rasta.

Predstavnici Beograda i Prištine, Ivica Dačić i Hašim Tači, potpisali su 19. aprila 2013. godine Briselski sporazum koji je bio rezultat deset rundi pregovora koji su se vodili šest meseci .

Dokument sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na njavažniji deo - Zajednicu srpskih opština, koja ni danas, 2.921 dan kasnije nije formirana.

Zajednica je trebalo da ima ovlasćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BOGDAN

19.04.2021. 06:59

GADFRI NIJE AMBASADOR U SRBIJU NEGO JE GUVERNER U AMERICKU KOLONIJU KOJA SE ZOVE SRBIJA.AMBASADOR MOZE DA BUDE SAMO KADA DVE NEZAVISNE I SUVERNE DRZAVE USPOSTAVE DIPLOMATSKE ODNOSE I POSTAVE SVOJE AMBASADORE.17%SRPSKE DRZAVNE TERITORIJE JE OKUPIRANA OD STRANE IMPERIJALISTICKE AMERIKE KOJA NE PRIZNAJE DRZAVNI SUVERNITET SRPSKE DRZAVE PA PREMA TOME GADFRI NE MOZE DA BUDE NITI DIPLOMATA NITI AMBASADOR JER ON DOLAZI IZ DRZAVE KOJA OKUPIRA DEO SRPSKE DRZAVE KOJA JE U RATNO STANE SA SRPSKOM DRZAVOM.RAT IZMEDGU SRPSKE. DRZAVE I AMERIKE NIJE ZAVRSEN ON JE SAMO SUSPENDIRAN POSLE KUMANOVSKI MIROVNI DOGOVOR I REZOLUCIJE 1244.KOGA SU ZAPADNI IMPERIJALISTI ODMA PREKRSILI NITI JEDN PARAGRAF TOG SPORAZUMA JE ISPOSTOVAN OD STRANE ZAPADNE OSVAJACE I OKUPATORE,PREMA TOME GADFRI JE SAMO AMERICKI GUVERNER U OKUPIRANU SRBIJU I NISTO DRUGO.

BOGDAN

21.04.2021. 02:22

GOSPODINE GADFRI ,TVOJA DRZAVA KOJA JE PREDVODILA ZAPADNE IMPERIJALISTE I OSTALE VASE SLUGE I IZMECARE U RAT PROTIV SUVERNE I NEZAVISNE DRZAVE CLANICE UN PREKRSILA JE SVA MEDGUNARODNA PRAVA I BEZ ODOBRENE I SAGLASNOST NAJVECE SVETSKE ORGANIZACIJE UN IZVRSILA AGRESIJU NAD SAVEZNU JUGOSLAVIJU UPOTREBILI ORUZJE I MUNICIJU KOJA SU ZABRANJENA PO ZENEVSKU KONVENCIJU PO SELSKI RECENO TVOJA DUBOKA DRZAVA JE PREKSILA SVE ZAKONE I PRAVILA KOJI DRUGI MORAJU DA ISPOSTUJU A VI NE MORATE GDE JE TU LOGIKA I KOME VI DELITE LEKCIJE????,TVOJA DRZAVA TREBA PRVO DA ISPUNI KOMANOVSKI MIROVAN SPORAZUM I UN REZOLUCIJA 1244.GDE SU VASI PREDSTAVNICI STAVILI PODPIS.SRBIJA TVOJOJ DRZAVI MOZE BITI CUKUN BABA I BABI NE TREBA SAVET OD MALOLETNIKE KOJI JOS NISU SAZRELI DA DELE SAVETE DRZAVAMA KOJI SU STARIJI OD TVOJE DRZAVE BAR NEKOLIKO VEKOVA.HVALA.