SELAKOVIĆ IZ TEHERANA: Imamo podršku Irana oko KiM, poljoprivreda je velika šansa

Tanjug

18. 04. 2021. u 14:56

IZMEĐU Srbije i Irana postoje veoma ozbiljni politički odnosi, koje treba preneti i na polje ekonomske saradnje, u različitim oblastima, a naročito u sferi poljoprivrede, i to je nešto što naša država treba da iskoristi na najbolji način, poručio je danas ministar Nikola Selaković, nakon niza susreta sa zvaničnicima Irana.

СЕЛАКОВИЋ ИЗ ТЕХЕРАНА: Имамо подршку Ирана око КиМ, пољопривреда је велика шанса

FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova

Selaković je u izjavi novinarima podsetio da je Iran država koja u međunardonim organizacijama i forumima pruža principijelnu, stalnu i jasnu podršku pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podržava želju Srbije da se mirnim i diplomatskim sredstvima traži rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

-Ta postojana podrška je nešto što nama itekako mnogo znači- naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije dvodnevnu posetu Iranu završio je danas sastankom sa ministrom poljoprivrede, a razgovarao je i sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem, predsednikom iranskog parlamenta.

Na sastancima su, kaže, izražene čestitke na ozbiljnim ekonomskim reformama, predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji, kao i kada su u pitanju mere koje je naša država preduzela u borbi protiv kovida 19, kako na planu zaštite stanovništva, kroz lečenje, vakcinaciju, početak proizvodnje vakcine, tako i mere za očuvanje ekonomije.

Selaković je istakao i da je izražena velika spremnost za produbljivanje i unapređenje saradnje, a da je Iran ozbiljno zainteresovan da produbi saradnju u oblasti poljoprivrede sa Srbijom.

-Ta saradnja je njima interesantna, naročito kada je u pitanju nabavka semena, sadnog materijala, transfer tehnologija i iskustava između naučnih istraživačkih instituta i drugih ustanova- rekao je Selaković.

U tom smislu, pozvali su i ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića da u što skorijem roku poseti Iran, sa delegacijom iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i prerađivačke industrije, koji bi bili zainteresovani da sa svojim proizvodima budu prisutni na velikom iranskom tržištu, koje broji više od 82 miliona stanovnika.

-Iran je veliki uvoznik hrane, prehrambenih, poljoprivrednih proizvoda, a bilo je čak reči i o mogućnostima za plasman našeg voća, na prvom mestu jabuka, u ovu zemlju- rekao je Selaković.

Selaković je u subotu razgovarao i sa šefom diplomatije Irana Mohamedom Džavadom, sa kojim je potpisao Sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)