POTKOPAVA SVAKU MOGUĆNOST DIJALOGA: Petar Petković o Kurtijevim izjavama

D. ZEČEVIĆ

22. 03. 2021. u 20:56

DANAŠNjE poruke Aljbina Kurtija kojima dovodi u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština i Srbiji preti potraživanjem navodne ratne odštete direktno potkopavaju svaku mogućnost i budućnost dijaloga.

ПОТКОПАВА СВАКУ МОГУЋНОСТ ДИЈАЛОГА: Петар Петковић о Куртијевим изјавама

Foto Tanjug

Ovaj zahtev dodatno je apsurdan kada se uzme u obzir da je prema međunarodnom pravu nemoguće da jedna pokrajina potražuje ratnu odštetu od svoje države.

Ovo je, reagujući na izjave Aljbina Kurtija da Beograd treba da ponudi naknadu za oštećenu imovinu i nemogućnnost formiranja ZSO , između ostalog u saopštenju za javnost naveo Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovoi Metohiju, naglašavajući da je osnovni preduslov za nastavak razgovora građenje međusobnog poverenja, ali kojeg, kako je opomenuo, nema bez poštovanja i sprovođenja do sada potpisanih sporazuma.

- Beograd je kao kredibilan partner u dijalogu ispunio sve svoje međunarodno preuzete obaveze i očekuje da sa druge strane pregovaračkog stola ima pouzdanog sagovornika koji je takođe spreman da implementira dogovoreno. Zbog toga očekujemo da Priština napusti izbornu i ratničku retoriku i umesto pretnji "velikom Albanijom" ili negiranja svojih obaveza, pristupi formiranju Zajednice srpskih opština onako kako je pre 2.894 dana dogovoreno u Briselu, bez naknadnih jednostranih interpretacija -naveo je Petković.

On je dodao da će Beograd uvek biti spreman da razgovara i podrži inicijative i sporazume koji za cilj imaju građenje zajedničke budućnosti i mira na ovim prostorima, ali na ucene nikada neće pristati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju