PRAVDE NEMA DO DANAS: Dalibor Jevtić na tužnu godišnjicu pozvao sve da ne zaborave zločin

D. Zečević

17. 03. 2021. u 14:10

DALIBOR Jevtić, ministar za povratak i zajednice povodom obeležavanja martovskog pogroma rekao je da ćemo se uvek sećati zločina.

ПРАВДЕ НЕМА ДО ДАНАС: Далибор Јевтић на тужну годишњицу позвао све да не забораве злочин

Foto: Novosti

- I nakon 17. godina etnički motivisanog nasilja nad jednim nedužnim narodom, sećamo se i sećaćemo se uvek kada je na Kosovu u tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 2004. godine nastradalo 19 osoba, kada je povređeno 950 ljudi, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. Pojedina mesta su potpuno ostala bez Srba a ni do dana današnjeg se veliki broj proteranih nije vratio u svoja mesta.

Ovo je između ostalog povodom podsećanja na 17. mart 2004. godine, jednim od najtužnijih dana za Srbe istakao ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić. Ministar Jevtić je rekao da je ovo opomena za sve one koji su tog dana trebali da reaguju i zaštite nedužan narod.

Jevtić

- Posle 1999. godine ovo je bio drugi veliki pogrom Srba i ovo treba da bude podsećanje na dane koji treba da opominju one koji toga dana nisu adekvatno reagovali da zaštite stradanje i proterivanje Srba, uništavanje srpskih svetinja i imovine da ne sme nikada da se dozvoli da se jednom narodu ovako nešto bilo kada u budućnosti desi - kazao je Jevtić.

On podseća predstavnike međunarodnih institucija i organizacija da i ako je od tada prošle blizu dve decenije, potpune pravde za nedela koja su se tada desila ni dan danas nema, što je veoma zabrinjavajuće i pre svega žalosno. Ministar za zajednice i povratak napominje da je takođe žalosno, da se i danas skrnave i obijaju srpske crkve, da se i danas dešavaju sporadični napadi i pljačke u povratničkim sredinama, da postoje mesta gde se ne dozvoljava Srbima da se vrate na svojim imanjima, što se mora sprečiti jer su osnovna načela svakog demokratkog društva pravo na slobodu za sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba