IZJAVE TEK POSLE DOGOVORA: Ivica Dačić razgovarao sa evroparlamentarcima o pravilima dijaloga sa opozicijom

V. M.

01. 03. 2021. u 21:05

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je u ponedeljak sve političke stranke koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu, da parlamentu daju svoje predloge za poboljšanje izbornih uslova i da imenuju po dva stalna predstavnika.

ИЗЈАВЕ ТЕК ПОСЛЕ ДОГОВОРА: Ивица Дачић разговарао са европарламентарцима о правилима дијалога са опозицијом

Foto Tanjug

Dačić je, posle onlajn video-sastanka sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvidom Mekalisterom, rekao da poziv važi za sve partije koje predstavljaju relevantan politički faktor u državi - vanparlamentarne, kao i parlamentarne.

Modaliteti dijaloga, kao i teme, prema Dačićevim rečima tek će biti dogovoreni u narednim nedeljama. On je u ponedeljak govorio samo o tehničkim pitanjam i istakao je da će tokom dijaloga važiti pravilo da se učesnici obraćaju javnosti tek kada dogovor bude postignut.

- Razgovor je bio veoma konstruktivan i korektan. Preneo sam evroposlanicima da međustranački dijalog ne počinje od nule i da su već ostvareni značajni rezultati i oni su se sa tim složili. Rekao sam im da vlast u Srbiji želi da se dijalog uspešno odvija i da sve stranke učestvuju na izborima.

Na onlajn sastanku učestvovali su, pored Dačića i Mekalistera, evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Učestvovala je i ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Deo stranaka, među kojima su DSS, POKS i radikali, poručili su ranije da žele dijalog sa vlastima, ali ne ako će posredovati stranci. Zato je Dačić najavio da će biti organizovani i posebni sastanci sa partijama koje ne prihvataju učešće predstavnika EU.

S druge strane, stranke koje su bojkotovale izbore i tražile posredovanje EU, imaju problem i u uspostavljanju međusobnog dijaloga. Iako svi ističu da bi trebalo da nastupe sa jedinstvenom platformom i zajedničkim predstavnicima, trenutno nisu velike šanse da do toga dođe. U javnosti se pojavilo nekoliko platformi, a nema ni saglasnosti ko bi zajednički predstavnici mogli da budu.

CILj - JAČANjE DEMOKRATIJE

PREDSTAVNICI Evropskog parlamenta poručili su da je sastanak sa Dačićem bio konstruktivan i da su se dogovorili o narednim koracima u dijalogu:

- Čvrsto verujemo da je proces međustranačkog dijaloga, koji je omogućio Evropski parlament, u najboljem interesu Srbije i da je važan element u naporima zemlje da dalje jača demokratiju i poverenje građana u institucije i u izborni proces.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!