KURTI TRAŽI RATNU ODŠTETU: Veliki izazovi u pregovorima ukoliko novi predstavnik Prištine bude lider Samoopredeljenja, jer širi listu zahteva

D. R. Đ.

19. 02. 2021. u 10:00

DA je evropski predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dobro predvideo krajem prošle godine da pregovorima dveju strana predstoji krivudav put, a ne auto-put, potvrđuje ovih dana svojim izjavama kandidat za premijera privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti.

КУРТИ ТРАЖИ РАТНУ ОДШТЕТУ: Велики изазови у преговорима уколико нови представник Приштине буде лидер Самоопредељења, јер шири листу захтева

Priština se nada i delu imovine bivše SFRJ / Foto AP

Ako se on i njegov pokret Samoopredeljenje pitaju, dijalog neće ni biti u prvom planu vlade, a projekat "mali šengen" je - mrtav.

Kurti je protiv ove inicijative bio i u momentu njenog nastajanja, u oktobru 2019, kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i prvi čovek vlade Albanije Edi Rama potpisali deklaraciju o uspostavljanju "malog šengena" između ove tri zemlje, sa otvorenim vratima za Prištinu, Crnu Goru i BiH. Dočekavši ovaj potez na nož, Kurti je tada izjavio da je reč "o platformi za širenje Srbije i da se ne sme dozvoliti četvrta Jugoslavija, što je cilj Beograda".

Dok je Kurti trčao predizbornu trku, "mali šengen" je zaživeo, pa građani Srbije i Albanije od prošlog meseca međusobnu granicu mogu da pređu samo sa ličnom kartom, a na Kurtiju će biti da odluči šta će sa pozivom Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Iz "Samoopredeljenja" smatraju da na briselskom meniju treba da se nađe i pitanje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. A neposredno pre nego što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, u martu prošle godine, ona je usvojila principe za dijalog sa Beogradom koji uključuju pitanje nestalih, reparacije ratne štete i okupacije, sukcesije imovine bivše jugoslovenske federacije. Očekuje se da će se Kurti, ako ponovo postane premijer, držati ovog dokumenta.

SELAKOVIĆ: NISMO "VUDU LUTKICA"

MI se držimo svoje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, ali, ako se drugi ne drže svoje, ne treba da očekuju da budemo vudu-lutkica i nemi posmatrač - to je izjavio šef diplomatije Nikola Selaković odgovarajući na pitanje povodom teksta u "Novostima", u kojem se navodi da je pet zemalja sveta spremno da povuče odluku o priznavanju Kosova ukoliko Priština nastavi lobiranje za prijem u međunarodne organizacije. Upitan - da li to znači da će Beograd u tom slučaju nastaviti kampanju u borbi za otpriznavanje, Selaković je rekao da se Srbija ponaša kao kredibilan partner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!