UDICA

Srđan Mišljenović

08. 02. 2021. u 10:10

PRIPREME za dolazak novog visokog predstavnika u BiH, nemačkog političara Kristija Šmita, uveliko su u toku. Teren se "brusi" u trouglu Berlin-Brisel-Sarajevo.

УДИЦА

Novosti

Prema poslednjim dešavanjima u BiH i porukama evropske elite sa sedištem u Sarajevu, Republici Srpskoj se ne piše dobro.

Valentin Incko, aktuelni šef OHR, već je zabacio udicu na koju će Šmit "pecati" srpske političare. To je uradio pismom ili bolje rečeno pretećom porukom, da ako Srpska ne ukine odlikovanja Karadžiću, Plavšićevoj i Krajišniku - sledi kazna. Dat je i rok, april.

Samo tri meseca pred dolazak Šmita. Ovim potezom Incko, inače poznat i kao sedmi jahač apokalipse na čelu OHR, već stavlja u ruke Šmita bič "bonskih ovlašćenja". On služe za disciplinovanje Srba i pokojeg Hrvata. Poslednje "bičevanje" Pedija Ešdauna donelo je smenu 60 funkcionera i nametanje oko 900 raznih odluka na štetu Srpske.

Agenda koju će primenjivati Šmit je puna zamki za RS jer vodi stvaranju unitarne i centralizovane BiH. Sve će se dešavati pod plaštom Dejtonskog sporazuma, odnosno kako to stranci i muslimani vole da kažu, poštovanja "duha Dejtona". Slovo Dejtona se ne spominje, jer bi to značilo prihvatanje BiH kakva jeste, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Tu je i opasna zamka za srpske političare koja je umotana u stav o blokiranju zajedničkih institucija. Prevedeno na srpski, ako RS odbije oduzimanje nadležnosti - sledi kazna. Da je u pripremi udar na RS i njen politički vrh, jasno je i iz poruka Brisela u kojima su Srbi označeni kao krivci za sve loše što se dešava u BiH. Čak i sateliti Brisela u zajedničkim institucijama BiH sve glasnije prizivaju sankcije za Milorada Dodika i članove njegove stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a