DAČIĆ O IZRAELSKOM PRIZNANJU KiM: Govorili smo da je Kosovo naš Jerusalim...

Tanjug

02. 02. 2021. u 18:57 >> 19:01

IMAMO pravo da se ljutimo na Izrael zbog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, jer smo mi uvek govorili da je Kosovo naš Jerusalim, izjavio je večeras predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

ДАЧИЋ О ИЗРАЕЛСКОМ ПРИЗНАЊУ КиМ: Говорили смо да је Косово наш Јерусалим...

Foto D. Milovanović

Gostujući u emisiji Prav ugao RTV, Dačić je kazao da će taj potez Izraela verovatno ostaviti posledice na odnos između Srbije i te zemlje.

"Mi smo uvek govorili da je Kosovo naš Jerusalim, a sada neko naš Jerusalim priznaje da je albanski, pa to onda ne može da ne ostavi posledice po odnose Srbije i Izraela", rekao je Dačić upitan da prokomentariše izjavu ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana koji je izrazio nadu da priznanje nezavisnosti Kosova neće poremetiti dobre odnose Srbije i Izraela.

To priznanje Izreala je, kaže Dačić, još jedan pokazatelj da svaka zemlja i narod u svetu gleda pre svega svoj interes, a ovde je, dodaje, interes Izraela bio da jedna muslimanska "zemlja" otvori ambasadu u Jerusalimu.

Podseća da je Vašingtonskim sporazumom ostavljeno Izraelu da odluči šta je za njih bolje, a da će Srbija svoj dalji odnos prema Izraelu i odluku o prebacivanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim bazirati na odnosu Izraela prema Srbiji.

"I predsednik Vučić je odmah rekao da će se odnos prema Izraelu bazirati na odnosu Izraela prema nama", naveo je Dačić.

Primetio je da u Prištini priznanje tzv. Kosova od strane Izraela doživljavaju kao "pobedu blokade priznanja", te Dačić dodaje da to nije "pobeda blokade priznanja", već američka pomoć.

"Da nije bilo Amerike, to se nikada ne bi desilo", naglasio je Dačić.

Govoreći o akciji povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, a koja je prema Vašingtonskom sporazumu blokirano do juna ove godine, Dačić je kratko odgovorio - doći će i taj jun.

"Ako neko misli da će sada zemlje da pohrle da priznaju Kosovo, mislim da greši. U prethodnom periodu 19 zemalja je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i taj proces je nezaustavljiv, možda privremeno", rekao je Dačić.

On ukazuje da Priština i sa izraelskim priznanjem i dalje nema većinu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i gde od 193 člana, mogu da dobiju najviše 93 glasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)