INTERVJU Branko Ružić: Neće biti državne mature ni od 2022. godine, omela nas je korona, ali su neophodne još neke trijaže

D. MILINKOVIĆ - LJ. BEGENIŠIĆ

04. 01. 2021. u 09:00

NA predsedničkim izborima građani se opredeljuju spram politike koju određeni kandidat ponudi. Strateška saradnja i razumevanje SNS i SPS i dvojice predsednika, Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, u vezi sa vitalnim državnim pitanjima dalo je impozantan pobednički rezultat našeg zajedničkog kandidata na prethodnim izborima, i to u prvom krugu.

ИНТЕРВЈУ Бранко Ружић: Неће бити државне матуре ни од 2022. године, омела нас је корона,  али су неопходне још неке тријаже

Foto Promo

Srbija nam je na prvom mestu, nisam primetio da postoje disonantni tonovi u vezi sa realizacijom vitalnih državnih ciljeva, tako da ovakav model učešća i na narednim predsedničkim izborima vidim kao realističan, moguć i odgovoran.

Ovako prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, visoki funkcioner socijalista Branko Ružić, u intervjuu, za "Novosti", odgovara na pitanje da li je za to da SNS i SPS imaju zajedničkog kandidata na izborima za šefa države, ili smatra da SPS treba da nastupa samostalno.

* Kako gledate na to što deo opozicije traži razdvajanje predsedničkih i najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora na proleće 2022?

- Bilo bi pre svega dragoceno da se opozicija dozove pameti i na odgovoran način pristupi političkoj utakmici, a ne da zbog svoje programske razjedinjenosti, političke impotentnosti i sujeta liderčića konstantno izmišlja neka opravdanja u koja ni oni sami više ne veruju. Ukoliko smatraju da imaju određenu podršku nekog dela biračkog tela, onda bi bilo odgovorno da prionu na posao, da ih animiraju svojim politikama, ukoliko ih imaju.

* Šta bi SPS više odgovaralo, da se glasa za sve nivoe u jednom danu ili da se na birališta ide u različitim terminima?

- SPS se nikada nije bavio kalkulacijama i svakako ćemo postupiti u skladu sa dogovorom sa koalicionim partnerima iz Srpske napredne stranke.

* Prilikom formiranja Vlade, mediji su spekulisali da se u SPS odvijao pravi rat za fotelje i da je Dačić, time što su funkcije pripale Novici Tončevu i vama, "umirio" najveće bundžije u stranci...

- Medijske spekulacije su deo političkog folklora pred formiranje svakog kabineta u Nemanjinoj i na to zaista svako ozbiljan ne bi trebalo da obraća pažnju. SPS je ozbiljna, državotvorna i jedina tradicionalna politička partija koja je prošla put evolutivnih reformi i traje već 30 godina na dobrobit Srbije i njenih građana, jer da nije tako, ne bi dobijala podršku.

PLATNI RAZREDI DOGODINE

* Sindikati traže uvođenje platnih razreda. Da li to može da se očekuje?

- Dosta smo odmakli u toj reformi i ona je zaista važna za fer i pravičnu raspodelu novca, a svi akteri u toj reformi, uz poštovanje socijalnog dijaloga, tokom godine će razmotriti mogućnosti da se sa uvođenjem platnih razreda krene od januara 2022.

* Kakva je trenutno situacija u taboru socijalista, ima li nezadovoljstva zbog toga što je, kako se može čuti, SPS skrajnut u novoj vladi?

- Činjenica je da armija naših kvalitetnih i iskusnih kadrova daje doprinos u funkcionisanju više od 80 odsto lokalnih samouprava, da direktori "Srbijagasa" i "Koridora" kormilare realizacijom strateški najvažnijih energetskih i putnih infrastrukturnih projekata, da državni sekretari iz redova SPS vrlo predano rade u svojim resorima... Da je jedan iskusan i uspešan poslovni čovek, ujedno i jedini predstavnik nacionalnih manjina u Vladi preuzeo deo odgovornosti za nerazvijene opštine u Srbiji; da je SPS dobio i veliku odgovornost i privilegiju da prvi potpredsednik Vlade bude ujedno i ministar prosvete. I na kraju krajeva, činjenica da je prvi put u novijoj istoriji lider neke od najrelevantnijih partija na čelu našeg najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tela, govori o tome da SPS ima dragocenu ulogu u zajedničkom timu sa SNS na postizanju svih najvažnijih ciljeva naše države.

* Mnogi visoki funkcioneri SNS, među njima i aktuelni ministri iz redova naprednjaka, bili su protiv toga da socijalisti budu i u novoj vladi...

- Smatram relevantnim ono što se na partijskim sednicama Predsedništva i Glavnog odbora bilo koje stranke, nakon konstruktivne diskusije i iznošenja argumenata, zaključi i odluči. Tako sagledavam i SNS kao najozbiljniju stranku na političkoj sceni kojom rukovodi predsednik Vučić, koji svakako prepoznaje ono što jeste politički interes države na čijem čelu se nalazi.

* Pred Ministarstvom je veliki posao uvođenja državne mature. Na fakultetima smatraju da državna matura nije dovoljna za upis i da treba organizovati i prijemni ispit. Kako će ovo biti rešeno?

- Državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama. Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera. Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022.

Foto Promo

* Đaci u škole treba da se vrate 18. januara, da li se razmišlja o produženju raspusta?

- Za đake je, u svakom smislu, najbolje da nastavu prate u školama. Okolnosti su drugačije i vanredne, ali obrazovni sistem je odgovorio na izazove i kada je u pitanju održavanje obrazovnog procesa i kada je u pitanju primena epidemioloških mera. To je dokazano u prethodnom periodu - uspešno je završeno prvo polugodište i škole su bile mesto najmanje transmisije virusa. Za sve je ova situacija bila novina, prosvetni radnici, stručni saradnici, spremačice, domari i direktori uradili su dobar posao i na tome im čestitam. Kada je reč o drugom polugodištu, nadamo se najboljem, a spremni smo za svaki scenario. Epidemiološku situaciju pratimo na dnevnom nivou i odluka će biti doneta na Kriznom štabu. Kao i do sada, prioritet je očuvati zdravlje učenika i zaposlenih. n

SA SVIMA DOBAR ODNOS

* Kakva je atmosfera u Nemanjinoj 11, sa kim se od kolega najbolje slažete, a sa kim imate "najtanju" komunikaciju"?

- Svi smo deo tima čiji je, sada već prekaljeni kapiten, Ana Brnabić. Atmosfera je radna, konstruktivna i plodotvorna. Sa svima, zaista, imam odličnu komunikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPOZORENJE: Nemojte piti kafu ako ste u nekoj od OVIH grupa