KURTI SE VRAĆA DA "MINIRA" DIJALOG: Vanredni izbori u Prištini početkom godine, "Samoopredeljenje" ima najviše šansi po anketama

D. R. Đ.

23. 12. 2020. u 07:13

NASTAVAK političkih trvenja, nadmetanje u tome ko će više da "pokaže mišiće" u odnosu sa Beogradom, pa samim tim i usporavanje dijaloga, očekivane su posledica odluke Ustavnog suda u Prištini da poništi glas koji je bio presudan da Avdulah Hoti proletos formira vladu.

КУРТИ СЕ ВРАЋА ДА МИНИРА ДИЈАЛОГ: Ванредни избори у Приштини почетком године, Самоопредељење има највише шанси по анкетама

Aljbin Kurti hoće staru funkciju / Foto AP

Šest meseci po izglasavanju Hotijevog kabineta sud je utvrdio da se to desilo na neustavan način, jer je poslanički mandat Etema Arifija potvrđen iako je on bio pravosnažno osuđen na godinu i tri meseca zatvora zbog korupcije. Sada predstoje dogovori oko datuma izbora (logično je početkom godine), a i kada on bude utvrđen, neće se sa sigurnošću moći reći kada će Priština dobiti nov ministarski tim, jer pregovori za formiranje vlasti na KiM traju i po više meseci.

Da tako ne bude ovoga puta, možda će se "pobrinuti" pokret "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija, čiji je rejting u usponu i iz čijih redova se čuju samouverene procene da mogu da osvoje više od 50 odsto glasova. Takav rasplet sigurno ne bi išao naruku ni srpskoj zajednici na Kosmetu, niti procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kurti je kao premijer, podsetimo, početkom ove godine bio uporan protivnik povlačenja taksa nametnutih na srpske proizvode, a što je dijalog držalo na ledu. Takođe, njegova vlada je usvojila dokument kojim se traži revizija svih dogovora sa Beogradom postignutih u pregovorima. U tom papiru stoji i da će se dijalog voditi o pitanjima "bilateralnih i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih, reparacije ratne štete i okupacije, sukcesije imovine bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bio sastavni element, i međusobnog priznavanja država".

Dijalog će i sada biti "na čekanju", dok se ne završi izborni proces, jer privremene institucije nemaju ni predsednika u punom mandatu, već je na tom mestu Vljosa Osmani kao v. d., otkako je Hašim Tači odveden u Hag.

Komentarišući novonastalu situaciju na KiM, predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je u utorak da se u Prištini teško može naći politička garnitura koja bi bila pozitivna prema stavovima Srba.

- Kad god budu novi izbori na Kosovu, opet će biti natezanja u vezi sa formiranjem nove vlade u Prištini, a nama je najvažnije da bude mir - poručio je Dačić.

Mogućnost da se "Samoopredeljenje" vrati na vlast, prema mišljenju bivšeg diplomate Zorana Milivojevića, može da dovede do radikalizacije i stvaranja novih tenzija:

- Tada bismo mogli da računamo na maksimalističke stavove Prištine, ali i na veći pritisak na Srbiju. Dolazak "Samoopredeljenja" je i pobeda struktura u Evropi koje su podržavale tu stranku. Znamo kako su se ponašale Nemačka i neke evropske države. To znači i vraćanje na radikalan pristup svojstven Kurtiju.

Milivojević je za portal kosovoonline naveo da mu se čini da je i ovoga puta strani faktor odigrao ključnu ulogu kako bi došlo do političkih promena u Prištini i da je namera da se dođe do novih struktura koje su manje opterećene sa OVK i koje daju bolju perspektivu da se brane stav i pozicija o nezavisnom Kosovu.

ISPAŠTA ZBOG SUZAVCA

U PRIŠTINI su se pojavila tumačenja da će se odluka Ustavnog suda o mandatu Etema Arifija reflektovati i na Aljbina Kurtija, koji je uslovno osuđen na godinu i po zbog bacanja suzavca u Skupštini 2015. godine, tako da on neće moći da se kandiduje na predstojećim izborima za poslanika. Iz "Samoopredeljenja", međutim, uzvraćaju da za Kurtija nema prepreka, jer mu nije bila određena zatvorska, već uslovna kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju