MOĆAN ODGOVOR BAJDENOVIM JASTREBOVIMA: Srbija nije kapitulirala ni pod bombama, pa zašto bi sada?

Novosti online

13. 12. 2020. u 21:34

МОЋАН ОДГОВОР БАЈДЕНОВИМ ЈАСТРЕБОВИМА: Србија није капитулирала ни под бомбама, па зашто би сада?

Foto: EPA

IZBORI u SAD nisu sudski završeni, a da bi se prejudicirao DŽo Bajden u Beloj kući, cela demokratska kompanija bivših kadrova okupila se srećna da može opet da maltretira Srbiju i da ostvari interese koje nije uspela u prethodnih 20 godina - čak ni pod bombama. Ipak, to je račun bez krčmara, jer oni još nisu u prilici čak ni da odlučuju.

Ovako u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka” bivši ambasador Rade Drobac ocenjuje sednicu Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa na kojoj su albanski lobisti pokrenuli misiju s ciljem da novom predsedniku SAD trasiraju spoljnu politiku prema zapadnom Balkanu. Ta politika podrazumeva žestoke pritiske na Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Ne treba samo da zaboravimo, kaže Drobac, da je ta grupa ljudi koja je diskutovala, a među kojima su Eliot Engel, Medlin Olbrajt i Danijel Server, ista ona koja je 1999. bila kriva za sve ono što se desilo u odnosima Amerike i Srbije – bombardovanje, agresija, žrtve, sankcije, maltretiranje srpskog naroda po svim pitanjima i Haška suđenja.

Srbija nije promenila mišljenje ni pod bombama

Oni su, prema rečima bivšeg ambasadora, najodgovorniji za konstantan pritisak na Srbiju da učini nešto što je daleko od njenog interesa, i nespojivo sa njim.

- Ne znam na osnovu čega misle da će posle 20 godina Srbija uraditi ono što nije pod bombama ni u ratu htela da učini. Ovaj slučaj koincidira sa činjenicom da se sada otkriva da su Srbi u tom ratu oborili još neke avione, pa i nevidljive. Da se Srbija nije odbranila u tom ratu mi danas ne bismo uopšte razgovarali na ovakav način. Američka strana i NATO imali su brojne žrtve o kojima se ćuti i velike materijalne štete. Bili su ogorčeni  što im je jedna mala zemlja pružila takav otpor i što je uspela da ne kapitulira. To što neki pokušavaju da 1999. predstave kao poraz Srbije nije istina, jer imamo međunarodne dokumente koji potvrđuju suverenitet Srbije na svojom južnom pokrajnom, a postoji i značajan broj zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, što sve govori da je to daleko od rešene situacije - smatra Drobac koji je danas zamenik predsednika „Beogradskog foruma za svet ravnopravnih“.

Foto: EPA

Akcija protiv svih interesa Srbije

U očekivanju promena koje bi trebalo da nastupe u SAD, bar prema željama Bajdena i i Klintonovih, oni pokušavaju već unapred da pripreme teren za ofanzivu koja se ne odnosi samo na Kosovo već i na Dejton, Republiku Srpsku, a pritiskaju Srbiju da odustane od sve boljih odnosa sa Rusijom i Kinom, ocenjuje on.

- To je apsolutno suprotno interesima Srbije i ne znam pod kojim uslovima i sa kojima benefitima bi Srbija od toga odustala, pogotovo što je sada vojna intervencija isključena - rekao je Rade Drobac.

Eliot Engel je pred Oborom za spoljne poslove izustio nekoliko notornih neistina kao što je ona da su Srbi izvršili genocid na Kosovu iako svi znamo da optužnica o toj temi ne postoji.

Drobac smatra da je javni medijski prostor danas poprište ozbiljnih ratova u kojima se sredstva ne biraju i u kojima se laž proglašava za istinu, a istina proglašava za nešto što je retrogradno.

- Svedoci smo erozije morala, zdravog razuma i činjenica, jer je činjenica samo oni što neki mediji govore. Svi se sećamo devedesetih kada su u Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji samo Srbi bili optuženi, a dobro znamo da ne može da postoji krivica samo sa jedne strane. Mislim da je to jedan od razloga i za ovo suđenje u Hagu gde se pokušava  napraviti jedan veštački balans da su zločini Šiptara na Kosovu prvi put sada na ovakav način stavljeni u prvi plan - kaže bivši ambasador.

On dodaje da se strahuje da to što su pred spoljnopolitičkim odborom Kongresa sada pokušali da prebace odgovornost za zločine na srpsku stranu samo deo strategije da se oslobode oni koji su optuženi u Hagu. To, kao i negiranje agresije na SR Jugoslaviju  predstavlja politiku sile koja se ni po čemu ne razlikuje od one koja je vođena u prethodnim vekovima, samo što je sada okupana u novim medijima koji to prikazuju kao nešto pozitivno, a one koji su žrtve kao krivce.

Drobac ima iskustvo iz devedesetih prošlog veka kada je bio pomoćnik ministra za informisanje. Trudili su se, kaže, da naprave što više materijala, činjenica, dokaza i vesti kako bi se ta poplava laži, prevara, podmetanja i optužbi zaustavila.

- I pored tog što je debalans bio vidan, ipak su te naše informacije nalazile svoj put. Žao mi je što od 2000. nemamo organizovanu državnu propagandu, odnosno, odbranu sopstvenog suvereniteta i istine. Otimaju nam verske objekte, istoriju, junake, proglašavaju naše stradanje besmisleno, a njihove genocide pobedama. Zbog toga imamo obavezu da štitimo istinu, jer ako je ne štitimo, a ide nam u prilog,   bićemo žrtva ne samo političkih zavera koje stvarno postoje prema nama, nego i lažnih predstava javnosti. Oni će misliti da čine dobro delo kada ponovo budu birali Bajdena ili Olbrajtovu, jer oni kažnjavaju zle Srbe - zaključio je Rade Drobac.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Soko

13.12.2020. 22:30

Nije mi jasno ako po njihovim zahtevima okrenemo leđa Rusiji i Kini,dali to znači da će oni svi na zapadu povući priznanje Kosova i Metohije.Pa ako to nije njihov plan mi bolje da se sami poubijani ako okrenemo leđa prijateljskim zemljama.Ako oni budu vršili pritisak na nas kako se priča odmah nastaviti lobiranje kod zemalja koje su priznale nezavisnost da povuku ili blokiraju svoju odluku.Verujem da će naša politika na svim poljima nastaviti ovim pravcem a određene promene mogu da se naprave samo ako to oni naneki način isprovociraju.Hvala bogu ima nas nisu nas uništili a i imamo sa čime.Olbrajtova i njeni fosili neće još dugo,oni su već avanzovali ka putu u pakao.

Jagoda

13.12.2020. 22:37

Lepotice prvo zivela siu Srbiji i poznajes cud Srpskog naroda pa zar ti nije jasno da mi na tvoje bljuvotine odgovaramo gospodakim smehom. Ja bih ti posavetovala da ako nisi do sad pobrines se za svoju vecnu kucu sit o brojis Good luck.....

Voša

13.12.2020. 23:04

Danas se ratuje ekonomijom zatvore slavine udare ti sankcije i naprave bedu od tebe ako pogledamo prvih pet ulagača u Srbiju ne kreditori sve vam je jasno da Kine i Rusije nema među prvi pet

vladimir

13.12.2020. 23:45

Razborito g. Drobac ali je problem što "drugorazredna" srbija i nova /stara/ administracija amerike, tu POBEDU Miloševićeve Srbije iz 1999 godine vidi kao poraz, jer taj poraz i ŽELI, a ne vidi da agresori /19 članica NATO/ nisu stupili ni korak na našu teritoriju, ni pedalj zemlje nisu osvojili kako su obećavali! A znate zašto /Milošević je bio diplomata/ zato što smo ne samo BOLJI nego i JAČI od njih! Oni NESMU da se "frontovski" sukobe sa nama! Čuveni "apači" helikopteri jedva su prilazili na kilometar od naše granice, a gaće ŽUTE do ušiju! Imali smo najbolje vojne starešine, koje Amerika NIKADA neće imati, i porazili smo ih, jer Kumanovski sporazum /ne kapitulacija/ je pod jurisdikcijom SB UN i rezolucijom 1244, i dok Srbija ne potpiše nezavisnost Kosmeta, sve je bezvredno! Možete je "proglašavati, zloupotrebljavati ...." nema od toga ništa! Izdržaćemo ta iskušenja, jer kroz istoriju "vraćali" smo DRŽAVU /solunski front/ a ne pokrajinu - SRPSKU svetinju! Zaboravite na "državu kosovo" i upamtite, napravili ste ogromne zločine u Srbiji i ne pokušavajte da ratujete protiv nas - izgubićete i TREĆI put! THE END i ENDE!

Rile

14.12.2020. 00:29

Svaki dan su gubili avione,bespilotne letelice,spasilacke helikoptere pune marinaca to su i Rusi objavili imali su brod na jadranskom moru koji je sve to belezio,samo sto to nasi ne smeju da objave ali kako vreme prolazi istina izlazi na videlo.Sramota je objaviti kako ih je jedna mala Srbija isprasila po turu.

ivan

14.12.2020. 01:18

Tacno je da nismo vojno porazeni,samo smo na zalost pristali na sve njihove zahteve.Nama Srbima hrabrosti ne manjka,to smo dokazali,samo nas unistavaju nasi politicari.Rat nismo izgubili,ali nam je na Merdarama postavljen prvo punkt,a posle i administrativni prelaz.Ako ce vec da nas ponovo bombarduju,dajte da udjemo na Kosovo,pa makar casno da poginemo,a ne da se uvek klanjamo pred ovim "demokratama".

milosbaniceviccucaqgmajlcom

04.01.2021. 21:36

Rusija I kinaa Kina I Rusija Iran Sirija egipat Kipar vijentam venecuela bolivija vjerujem I indijaje Na nasoj strani , treba navrijemese Obezbijeditise I doves jednu jaku Bazu vojske u nis Ili Bujanovac Da budu Uz nas drugog spasa Nema .