POGLAVLJA NA LEDU: I dalje bez tačnog datuma za Međuvladinu konferenciju između Evropske unije i Srbije

D. MILINKOVIĆ

08. 12. 2020. u 08:00

JOŠ je neizvesno da li će evropske integracije Srbije konačno biti odblokirane, jer zasada nema naznaka da će do kraja godine biti zakazana Međuvladina konferencija EU sa Srbijom i otvoreno neko pregovaračko poglavlje - saznaju "Novosti".

ПОГЛАВЉА НА ЛЕДУ: И даље без тачног датума за Међувладину конференцију између Европске уније и Србије

Zgrada EU u Briselu / Foto AP

Optimizam koji je prethodnih nedelja provejavao diplomatskim krugovima da će se naše EU integracije tokom decembra pomeriti sa mrtve tačke, splasnuo je u ponedeljak, jer evropski ministri opštih poslova nisu uspeli da se dogovore oko zaključaka u vezi sa proširenjem na Zapadni Balkan. Bilo je planirano da ti zaključci budu usvojeni na današnjem sastanku Saveta EU, ali je u agendi ovog susreta pitanje proširenje trenutno pod tačkom "svi ostali poslovi".

Ministar za EU Jadranka Joksimović kaže, za "Novosti", da s obzirom na to da Zaključci o proširenju koje je predložio Savet EU nisu usvojeni na radnim telima Evropske komisije, velika je verovatnoća da neće biti uvojeni ni na današnjem sastanku Saveta za opšte poslove:

- Poslednja prilika u tom slučaju za sazivanje Međuvladine konferencije sa Srbijom je sutra, 9. decembra, kada je sastanak CoREPER, Komiteta stalnih predstavnika država članica. Bilo bi dobro da nemačko predsedavanje EU pokaže liderstvo u pogledu nove metodologije i politike proširenja.

Ona dodaje da bi najpre trebalo da se što hitnije uobliči primena nove metodologije na pristup i proces Srbije, sa kojim se kasni jer ne mogu zemlje članice i EK da se usaglase oko pregovaračkih okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju. Po novoj metodologiji, otvaranje pojedinačnih poglavlja više nije glavni instrument procesa, već postizanje kriterijuma za otvaranje čitavih klastera srodnih poglavlja:

- Možda za otvaranje klastera više neće biti važno otvaranje pojedinačnih poglavlja, nego poseban kriterijum za otvaranje, ili na primer dobar track record u svim poglavljima iz klastera, videćemo, nakon što se uobliči primena nove metodologije. Za nas bi bio važan signal da se do kraja godine održi Međuvladina konferencija za Srbiju koja je obavezna po principima nove metodologije nakon objavljivanja zaključaka o proširenju. To očekujem i to sam rekla partnerima u EU, da se primeni onaj deo metodologije koji može u ovoj fazi, a to je održavanje Međuvladine konferencije gde bi se na strateškom političkom dijalogu razmatrao pristupni proces Srbije, napredak u oblastima klastera, predstavili najnoviji pozitivni pomaci u oblasti vladavine prava, i očekivanja i planovi za pristupni proces tokom naredne godine.

Ako se to, ipak, ne desi, kaže Joksimovićeva, ostaje nam 17. decembar, kada je zakazan sastanak na najvišem političkom nivou Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, gde ćemo takođe moći da analiziramo najvažnije aspekte političkih i ekonomskih odnosa Srbije kao zemlje u pristupnom procesu i EU. Ministarka kaže da u svakom slučaju, Srbija aktivno radi, prilagođava sve strukture za novu metodologiju, i aktivno čeka da se EU i zemlje dogovore o načinu primene, naglašavajući da su politički nadzor i strateški dijalog suština nove metodologije.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže, za "Novosti", da bi dalja blokada integracija Severne Makedonije i Albanije, pa samim tim i Srbije, bila veoma loša poruka, koja nema nikakvog opravdanja:

- Signal koji se šalje regionu zaista ne ohrabruje. I dalje ne gubim nadu da će se ipak pronaći rešenje da se odblokira proces sa Severnom Makedonijom i da se da zeleno svetlo da Srbija otvori bar jedno poglavlje. Važno je da proces integracija kreće, makar puževim korakom. U suprotnom, preti opasnost da ćemo upasti u turski scenario, kojoj je posle 15 godina pregovaranja obustavljen ceo proces, a to nije dobro.

BUGARSKA BLOKADA KAO OPOMENA

BUGARSKA blokada Severne Makedonije još jednom je pokazala da članice EU sve teže postižu konsenzus, ne samo oko ključnih tema, nego često i oko pitanja koja bi se mogla staviti u rang tehničkih. Srbija se takođe do sada u pregovaračkom procesu suočavala sa rampama koje su joj spuštale pojedinačne zemlje članice EU, najčešće susedi, kako bi je ucenile oko nekih pitanja iz bilateralnih odnosa. U jednom trenutku, u EU je provejavala ideja da se za neke teme promeni način odlučivanja, odnosno da se uvede sistem donošenja odluka kvalifikovanom većinom, a ne konsenzusom, ali se od toga odustalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!