DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Ekstremisti napali u centru Gračanice, mora se pojačati bezbednost u srpskim sredinama

D. ZEČEVIĆ

21. 11. 2020. u 17:51

- DANIMA upozoravamo da će ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije eskalirati ukoliko se ne preduzmu odlučne preventivne mere.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: Екстремисти напали у центру Грачанице, мора се појачати безбедност у српским срединама

Foto: Youtube/Jorginjoo

To se nažalost i dogodilo – navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je reagovao povodom sinoćnjeg pokušaja paljenja srpske zastave kraj spomenika Milošu Obiliću u centru Gračanice.

Direktor Popović je opomenuo da su se ekstremisti sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice.

- Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama. Nedopustivo je, takođe, da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave obuzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa. Formacije, koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika UČK, ne mogu biti garancija bezbednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista - naveo je u saopštenju direktor Petković.

On je Srbe na Kosovu i Metohiji zamolio da narednih dana budu obazrivi, ali i uzdržani, kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

- Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru – zaključuje u saopštenju za javnost Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Varto Marx

21.11.2020. 21:35

Nije prvi ni poslednji put. Sve dok Srbin ne udje na Kosmetu nema slobodne demokratije i mirnog zivota. Sta Beograd vise ceka da zapad rijesi Srpski problem koji su oni sami ovo uradili da bi Srbina unistili, na svoje tlo. Dokle ce narod na Kosmetu da ovako pati