LINTA: Sramna odluka Matića da učestvuje u Koloni sećanja

Novosti online

18. 11. 2020. u 22:06

PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je večeras učešće specijalnog izaslanika srpskog predsednika Verana Matića u Koloni sećanja u Vukovaru i naveo da je na taj način Matić poslao poruku da podržava politiku zvaničnog Zagreba da su Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju u Hrvatskoj.

ЛИНТА: Срамна одлука Матића да учествује у Колони сећања

Foto: Tanjug

Linta je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da je odlukom, koju je ocenio kao skandaloznu i sramnu, da učestvuje u Koloni sećanja ujedno poslata i poruka da se Matić slaže sa tim da je Hrvatska vodila oslobodilački, odbrambeni i pravedan rat.

Poručio je Matiću da kada je reč o pitanju nestalih, u Hrvatskoj postoji na desetine poznatih grobnih mesta gde se nalaze posmrtni ostaci više od 150 Srba čija tela nisu ekshumirana isključivo zbog opstrukcije hrvatske vlasti.

Linta je osudio i odluku potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića da učestvuje u šetnji navodeći da je tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru, pre početka ratnih sukoba, ubijeno ili nestalo više od 120 Srba.

Poručuje im da bi morali znati da Hrvatska odbija svaku pomisao da podigne spomen-obeležje srpskim civilnim žrtvama i da kazni sve odgovorne pripadnike hrvatskih paravojnih formacija koji su naredili i počinili svirepe ratne zločine nad Srbima 1991. godine, kao i da Hrvatska priznaje samo hrvatske žrtve, dok se srpske žrtve negiraju i prećutkuju.

Kako je naveo, Matić bi trebalo da zna da su Srbi u Vukovaru građani drugog reda za koje ne važe Ustav i zakoni i da, prema njegovim rečima, trpe organizovano fizičko nasilje u poslednjih nekoliko godina iza koga, dodaje, stoji gradonačelnik Ivan Penava.

Takođe, Linta navodi i da se Srbima u Vukovaru, provokacijama, proterivanjem srpskog jezika i ćirilice, šalje poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

Linta je u izjavi koju je dostavio medijima podsetio da su "na današnji dan pre 29 godina jedinice JNA oslobodile su Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija koje je osnovao ustaški režim Franje Tuđmana i to s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri