U PONEDELJAK U 15 ČASOVA Hašim Tači će se pojaviti pred Sudom u Hagu

S.S.R.

06. 11. 2020. u 13:02

U PONEDELjAK, 9. novembra, u 15 časova, Hašim Tači će izaći pred sudije specijalnog veća u Hagu.

У ПОНЕДЕЉАК У 15 ЧАСОВА Хашим Тачи ће се појавити пред Судом у Хагу

Foto: AP

Bivši predsednik tzv. Kosova odleteo je 5. novembra za Hag nakon što je dao ostavku na tu funkciju.

-Dana 9. novembra u 15.00 održace se prvo pristupanje sudu Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih veca Kosova u Hagu, navodi se u saopštenju i precizira da je to prvo pristupanje sudu Tačija u predmetu sprecijalizovanih tužilaca protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo je optuženog Tačija juče, nakon čega je prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovecnosti prema međunarodnom pravu.

-Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održace se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujuci i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti, saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

-Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo, navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna