RAZVOJNI PUT "ZMIJE": Ona je Tačija iz uniforme teroriste "presvukla" u odelo

D. R. Đ.

06. 11. 2020. u 07:10

ZASLUGE za "uskakanje" Tačija u odelo političara iz terorističke uniforme pripisuju se bivšoj državnoj sekretarki SAD Medlin Olbrajt, koja je na toj funkciji bila od 1997. do 2001. godine.

РАЗВОЈНИ ПУТ ЗМИЈЕ: Она је Тачија из униформе терористе пресвукла у одело

Foto: AP

Krajem 1999. on je izabran za šefa Partije za demokratski napredak, koja je ubrzo preimenovana u Demokratsku partiju Kosova (DPK), a čije je lidersko mesto napustio kada je izabran za predsednika privremenih institucija pre četiri godine.

U januaru 2008. Tači je postao premijer i već sledećeg meseca, 17. februara, usvojena je deklaracija o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova. Premijer je bio i u periodu od 2011. do 2014, a na dužnost predsednika stupio je 7. aprila 2016.

Foto: EPA

Tokom pregovora o budućem statusu Kosova 2005-2007, koje je predvodio Marti Ahtisari, bio je deo prištinske delegacije. Kada je postao predsednik preuzeo je ulogu glavnog pregovarača Prištine u dijalogu kojem predsedava EU.

Srpski sud u Prištini osudio je Tačija 1997, u odsustvu, na deset godina zatvora zbog terorizma. Iako je prethodnih godina bilo inicijativa nevladinih organizacija da Tači poseti Beograd, zbog ove presude to nije bilo moguće, jer bi on morao da bude uhapšen. Tači je od 1994. do 1998. živeo u Švajcarskoj, koja mu je dala politički azil, i tamo je studirao političke nauke i istoriju na Univerzitetu u Cirihu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada